Εκπαίδευση

proto dimotiko

Σύμφωνα με στοιχεία που υπάρχουν, το πρώτο Δημοτικό Σχολείο στο Δήμο λειτούργησε το 1882, στεγαζόταν σε δύο αίθουσες, που διατηρούνται ακόμα, στην αυλή της Εκκλησίας Παναγίας και λειτουργούσε σαν αρρεναγωγείο και παρθεναγωγείο.

paidikos stathmos

Λίγα χρόνια μετά την Τουρκική εισβολή του 1974, σε μια εποχή δύσκολη τόσο για την πατρίδα μας όσο και για τον ημικατεχόμενό μας Δήμο, μία ομάδα εθελοντών του Δήμου μας, ίδρυσαν το Συμβούλιο Κοινοτικής Ευημερίας, που πρόσφατα μετονομάστηκε σε Συμβούλιο Κοινοτικού Εθελοντισμού.

deftero dimnotiko

Το Β΄ Δημοτικό Σχολείο Δερύνειας άρχισε να κτίζεται το 1968, μια και οι αυξανόμενες ανάγκες του χωριού επέβαλλαν τη λειτουργία ενός δεύτερου εκπαιδευτικού ιδρύματος. Ο διευθυντής του τότε Δημοτικού Σχολείου Δερύνειας, κ. Ανδρέας Χατζηλουκάς, με τον τότε κοινοτάρχη, κ. Γιάννη Σάρδαλο, προχώρησαν σε ενέργειες για παραχώρηση χαλίτικης γης, στην οποία θα κτιζόταν το δεύτερο σχολείο της κοινότητας, στη βορειοανατολική πλευρά του χωριού, στην τοποθεσία «Βρύση». Η ανάπτυξη της Δερύνειας προς την πόλη της Αμμοχώστου, οδήγησε στην επιλογή της περιοχής αυτής.

trito dimotiko

Το Γ΄Δημοτικό Σχολείο Δερύνειας κτίστηκε μετά από συντονισμένες ενέργειες των τοπικών αρχών και ιδιαίτερα της Δημάρχου Δερύνειας κ. Φλώρας Ιωάννου, η οποία εργάστηκε μεθοδικά και επιτάχυνε όλες τις διαδικασίες, από τη λήψη της απόφασης για ανέγερση, ως την έναρξη των εργασιών και συμπλήρωση της Α΄φάσης του έργου.

gymnasio

Το Γυμνάσιο Ειρήνης και Ελευθερίας βρίσκεται στην ακριτική περιοχή της ελεύθερης επαρχίας Αμμοχώστου. Ιδρύθηκε μετά από τις επίπονες και επίμονες προσπάθειες της τότε Δημάρχου Δερύνειας, κ. Φλώρας Ιωάννου, του Δημοτικού Συμβουλίου Δερύνειας και του Δήμου Σωτήρας, για να εξυπηρετήσει τις εκπαιδευτικές ανάγκες του Δήμου Δερύνειας και του Δήμου Σωτήρας, ώστε να γίνει αποσυμφόρηση των Γυμνασίων Κοκκινοχωρίων και Παραλιμνίου.