Εκκλησίες

Σε κοντινή απόσταση από τη γραμμή αντιπαράθεσης και με θέα την κατεχόμενη πόλη της Αμμοχώστου, βρίσκεται μεγαλοπρεπής ναός αφιερωμένος στους Αγίους Πάντες.

Ο παλιός ναός της Γεννήσεως της Θεοτόκου (Παναγίας) βρίσκεται περίπου στο κέντρο της Δερύνειας με αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον.

Βρίσκεται στην οδό Ακροπόλεως και έχει οροφή τεμνομένων τόξων.

Βρίσκεται στην οδό Αγίας Μαρίνας.

Μέσα στο έδαφος των Βρετανικών Βάσεων, δυτικά της Δερύνειας και πάνω στον παλιό δρόμο Αμμοχώστου – Λευκωσίας βρίσκεται το αρχαίο εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου.

Κτίσμα καθαρά Βυζαντινό με τρούλο. Πιθανώς του 12ου αιώνα. Αποτελείται από δυο ιδίου μεγέθους εκκλησάκια ενωμένα που επικοινωνούν με περάσματα.

Στην Κεντρική Πλατεία της Δερύνειας βρίσκεται κτισμένο ένα επίσης πολύ παλιό παρεκκλήσι. Είναι αφιερωμένο στον Άγιο Γεώργιο και κτίστηκε τέλος του 15ου ή αρχές του 16ου αιώνα. Είναι ένα εκκλησάκι Βυζαντινού Ρυθμού με τρούλο.

Βρίσκεται στο κέντρο του Δήμου στην ομώνυμη Πλατεία που κτίστηκε στις αρχές του περασμένου αιώνα.

Κτίστηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1960 με μεγάλη εισφορά του μακαριστού Δερυνειώτη Γιάννου Τζιώρτζιη στην ενορία της Κάτω Δερύνειας που βρίσκεται σήμερα στην κατεχόμενη περιοχή του Δήμου.

Η ανέγερση του Συνοικισμού Αυτοστέγασης Προσφύγων που έγινε μετά το 1974 για τη στέγαση των προσφύγων που κατέφυγαν στη Δερύνεια δημιούργησε και την ανάγκη ανέγερσης εκκλησίας για κάλυψη των αναγκών του Συνοικισμού και της ευρύτερης περιοχής.

Κτίστηκε το 2001 στο χώρο του νέου Κοιμητηρίου του Δήμου με δαπάνες της οικογένειας του απόδημου Δερυνειώτη Χριστάκη Γιαννή Μαύρου στη μνήμη της μητέρας του Φλωρεντίας. Είναι αιγαιοπελαγίτικου ρυθμού.