Ευρωπαϊκά κονδύλια για την Αδριατική θάλασσα

Ευρωπαϊκά κονδύλια για την Αδριατική θάλασσα

Ευρωπαϊκά κονδύλια για την Αδριατική θάλασσα

Το Ντουμπρόβνικ έχει 45.000 κατοίκους, ενώ προσελκύει κάθε χρόνο γύρω στα 2 εκ. τουρίστες, αφού είναι δημοφιλής ως η πόλη του Πολιτισμού.  Κάθε χρόνο η πανέμορφη πόλη φιλοξενεί γύρω στις 1.000 πολιτιστικές εκδηλώσεις, μέσα στα υπέροχα μεσαιωνικά κάστρα και πλατείες της, με αποκορύφωμα τι μουσικές εκδηλώσεις κατά τους μήνες Ιούλη και Αύγουστο.        

Ο νεαρός δήμαρχος της πόλης, ο οποίος διετέλεσε ήδη δημοτικός σύμβουλος και βουλευτής, έχει καταφέρει μέσα σε δύο χρόνια να αντλήσει €10εκ. από τα ευρωπαϊκά ταμεία, ενώ βρίσκονται στο στάδιο ωρίμανσης άλλα 75 έργα υποδομής, που αφορούν στην παιδεία, στον πολιτισμό, στο σύστημα αποχέτευσης και ύδρευσης, στην κατασκευή πεζοδρομίων, δημόσιων χώρων στάθμευσης, γεφυριών και σηράγγων για μείωση της κυκλοφοριακής συμφόρησης.

Λόγω της ιδιομορφίας του εδάφους, η πόλη του Ντουμπρόβνικ δεν διαθέτει πλατιούς δρόμους, αφού για την κατασκευή τους πρέπει να κατεδαφιστούν βουνά και να κοπούν αρκετά δέντρα.  Γι’ αυτό τον λόγο γίνεται εκτεταμένη χρήση των πλοιαρίων και των σκαφών στις μαρίνες.   

 Η Κροατία των 4,3εκ. πολιτών φιλοξενεί κάθε χρόνο 18εκ. τουρίστες, οι οποίοι φτάνουν στη χώρα μέσω θαλάσσης, αέρος αλλά και οδικώς κυρίως από τις γειτονικές χώρες.  Τα δύο μεγαλύτερα έργα, που χτίζονται στην περιοχή Ντουμπρόβνικ, είναι το αεροδρόμιο, το οποίο αναβαθμίζεται, για να φιλοξενήσει μέχρι 5εκ. επισκέπτες και η 2,4χλμ. γέφυρα, η οποία θα ενώσει την ενδοχώρα με τα νησιά, αλλά και για αποφυγή του ελέγχου διαβατηρίων στις περιφέρειες της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης.  Για τα δύο αυτά έργα η Ε.Ε., θα καλύψει μεταξύ 75-85% του συνολικού κόστους. 

Τα φραγκισκανά μοναστήρια αποτελούν, επίσης, δημοφιλές τουριστικό αξιοθέατο σε μια χώρα, όπου το 90% του συνολικού πληθυσμού είναι Καθολικοί, όπως και τα γραφικά λιμάνια και οι μαρίνες.  Η Αδριατική θάλασσα δεν στερείται την ομορφιά της υπόλοιπης Μεσογείου, ενώ το ήπιο κλίμα συμβάλλει στην προώθηση της υγιεινής διατροφής, της άθλησης και της χαλάρωσης. 

Εξάλλου η παραδοσιακή κουζίνα της περιοχής μοιάζει πάρα πολύ με αυτή των υπόλοιπων μεσογειακών χωρών, με το ελαιόλαδο, το τοπικό παραδοσιακό κρασί, τα ψαρικά και το αλάτι της θάλασσας να μην λείπουν από το καθημερινό τραπέζι.

Στη μικρή κοινότητα Ston των 550 κατοίκων, η τοπική αρχή έχει καταφέρει να αντλήσει ευρωπαϊκά κονδύλια ύψους €8,4εκ. για ανάδειξη και συνέχιση της παραγωγής θαλάσσιου αλατιού, αναστήλωση των μεσαιωνικών κάστρων, οχυρώσεων και πλατειών.  Η γειτονική κοινότητα Mali Ston των 140 μόνο κατοίκων, είναι γνωστή ως η πρωτεύουσα των οστρακοειδών, αφού στη θάλασσα της εκτρέφονται σε ειδικά δίκτυα στρείδια και μύδια για τρία χρόνια, μέχρι να καταναλωθούν σε ψηλή τιμή από ξένους και ντόπιους επισκέπτες.

Ο συνδυασμός θάλασσας και βουνού, όπως και η συνεχής προσπάθεια για βελτίωση του τουριστικού προϊόντος  έχουν καταστήσει την Κροατία ένα δημοφιλή τουριστικό προορισμό.   

       Άντρος Γ. Καραγιάννης

                                                                                                                         Δήμαρχος Δερύνειας