Η φιλανδική πρόταση για το περιβάλλον

Η φιλανδική πρόταση για το περιβάλλον

Η φιλανδική πρόταση για το περιβάλλον

Η φιλανδική προεδρία του Συμβουλίου της Ε.Ε. για το δεύτερο εξάμηνο του 2019 έχει παρουσιάσει ένα φιλόδοξο πρόγραμμα προώθησης της βιώσιμης ανάπτυξης και της προστασίας του περιβάλλοντος. «Βιώσιμη Ευρώπη, βιώσιμο μέλλον» είναι ο τίτλος του εγγράφου που ετοιμάστηκε από τη Φιλανδία, για τη μετάδοση ενός ηχηρού μηνύματος προς τους Ευρωπαίους ηγέτες και πολίτες σχετικά με την αναγκαιότητα προστασίας του περιβάλλοντος.  Εξάλλου ένας σημαντικός στόχος της φιλανδικής προεδρίας είναι η Ε.Ε. να καταστεί παγκόσμιος ηγέτης στην εφαρμογή δράσεων που θα αποσκοπούν στην προστασία του περιβάλλοντος.  Μέχρι το 2030 η Ε.Ε. θα πρέπει αφενός να έχει εφαρμόσει το πρόγραμμα βιώσιμης ανάπτυξης και αφετέρου μέχρι το 2050 να απαλλαγεί από τη χρήση του άνθρακα.

Για να πετύχει βέβαια τους πιο πάνω περιβαλλοντικούς στόχους χρειάζεται τη συμβολή και των Ευρωπαίων πολιτών.  Η Φιλανδία απαιτεί από την Ε.Ε. να αφιερώσει το 25% του προϋπολογισμού της, για να καλύψει δράσεις ενάντια στην κλιματική αλλαγή.  Παράλληλα οι πολίτες καλούνται να εξοικειωθούν με την κυκλική οικονομία, τον περιορισμό της χρήσης πλαστικού και την απαλλαγή από τα οικιακά απόβλητα.  Το μέτρο της εφαρμογής της ψηφιοποίησης θα συμβάλει επίσης στον περιορισμό της εκπομπής αερίων, όπως αναφέρεται και στο φιλανδικό πρόγραμμα.

Η Φιλανδία επενδύει αρκετά στη χρήση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, στη βιοκαλλιέργεια και στην προστασία της βιοποικιλότητας.  Η πόλη Espoo των 165 νησιών και των 100 λιμνών, η δεύτερη πληθυσμιακά μεγαλύτερη πόλη της Φιλανδίας, είναι πρωτοπόρος στις κλιματικές δράσεις και αυτό διαφάνηκε μέσα από εκπαιδευτικό σεμινάριο που παρακολούθησαν μέλη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών. Στο συγκεκριμένο σεμινάριο ενημερωθήκαμε για ένα μεταπτυχιακό πρόγραμμα που προσφέρεται σε Δημάρχους, δημοτικούς συμβούλους και δημόσιους υπαλλήλους, με θέμα την προστασία του περιβάλλοντος.  Ας σημειωθεί ακόμα ότι οι τοπικές και περιφερειακές αρχές της χώρας δίνουν ιδιαίτερη έμφαση στη συμμετοχή των πολιτών στη χάραξη πολιτικής, εμπλέκοντας ευάλωτες ομάδες πληθυσμού, μετανάστες αλλά και εξειδικευμένες ομάδες πολιτών, όπως επιστήμονες, στην εφαρμογή καλών και βέλτιστων πρακτικών προστασίας του περιβάλλοντος. Όλα αυτά δικαιολογούν την ανακήρυξη της πόλης αυτής το 2018 ως εξυπνότερης κοινότητας στον κόσμο, χάρη στην επιμόρφωση που δέχονται οι πολίτες της, ιδιαιτέρως στην τεχνολογική εκπαίδευση.

Άλλοι τρόποι που χρησιμοποιούνται για τον περιορισμό των εκπομπών αερίων και μόλυνσης του περιβάλλοντος είναι η χρήση του ποδηλάτου, η προετοιμασία τοπικών εδεσμάτων για περιορισμό της ταχυφαγίας, ο περιορισμός των οικιακών αποβλήτων και η επεξεργασία των απορριμμάτων στα εστιατόρια. Οι Φιλανδοί αποδεδειγμένα μεγαλώνουν με σωστούς τρόπους συμπεριφοράς, αναπτύσσοντας περιβαλλοντικές ευαισθησίες από μικρή ηλικία. Σε αρκετές φιλανδικές πόλεις προωθούνται τα παραδοσιακά φαγητά, στηρίζοντας έτσι τους τοπικούς παραγωγούς, ενώ αρκετά διαδεδομένη είναι η υγιεινή διατροφή και ιδιαίτερα η χορτοφαγία και ο περιορισμός κατανάλωσης κρέατος.  Ακόμα και στα σχολεία οι μαθητές έχουν επιλογή γεύματος μεταξύ κρέατος ή λαχανικών, ενώ τα βιολογικά προϊόντα βρίσκονται σε κάθε κατάστημα.  Η Φιλανδία συνεπώς εκπαιδεύει και επιμορφώνει όχι μόνο τους αιρετούς και τους δημόσιους υπαλλήλους αλλά και τους πολίτες της, γιατί μόνο μέσα από την γνώση και την παιδεία θα μπορέσουμε να σεβαστούμε περισσότερο το περιβάλλον.  Ο κύβος, για να καταστεί η Φιλανδία η περιβαλλοντικά πιο δραστήρια χώρα της Ε.Ε., ερρίφθη, αφού πρόσφατα η πόλη Lahti έχει κερδίσει τον τίτλο της Πράσινης Πρωτεύουσας της Ευρώπης για το 2021.

Η Φιλανδία λοιπόν, η οποία καλύπτεται κατά 77% από δάσος και διαθέτει 200,000 νησιά και λίμνες περίπου πράττει αρκετά για να σώσει τον φυσικό της πλούτο, τη στιγμή που άλλες χώρες βλέπουν συνεχώς τους φυσικούς τους πόρους να λιγοστεύουν.  Δυστυχώς οι χώρες αυτές αντί να δράσουν σοβαρά, είτε σφυρίζουν αδιάφορα, είτε δεν λαμβάνουν σοβαρά υπόψη τη Συμφωνία του Παρισιού για το περιβάλλον που αναφέρεται ξεκάθαρα στον περιορισμό της αύξησης της θερμοκρασίας κάτω από δύο βαθμούς Κελσίου για τη σωτηρία του πλανήτη από την υπερθέρμανση προτού να είναι πολύ αργά.

Άντρος Γ. Καραγιάννης

Δήμαρχος Δερύνειας