Η προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Η προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Η προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Ο υποψήφιος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) Μάνφρεντ Βέμπερ  άρχισε την προεκλογική του εκστρατεία από την Κύπρο, υποσχόμενος ότι θα συμβάλει στην επίλυση του κυπριακού προβλήματος, δηλώνοντας μάλιστα σε συνέντευξή του στα ΝΕΑ, ότι όσον αφορά τις σχέσεις Ε.Ε. – Τουρκίας και Τουρκίας – Ελλάδας και Κύπρου, είμαστε όλοι Έλληνες και Κύπριοι.  Τόνισε, επίσης, ότι χρειαζόμαστε ένα νέο κεφάλαιο στη σχέση Ε.Ε. – Τουρκίας, υποδεικνύοντας ότι η πλήρης ένταξη της Τουρκίας δεν μπορεί να προχωρήσει.

Ο Μ. Βέμπερ διατηρεί άριστες σχέσεις με τον Βίκτορ Όρμπαν, ο οποίος είναι επίσης μέλος του ΕΛΚ όπως και με τον αυστριακό καγκελάριο Σεμπάστιαν Κουρτς.  Το ΕΛΚ θα προσπαθήσει μέσω του Μ. Βέμπερ να πλήξει τους ευρωσκεπτικιστές Λεπέν, Σαλβίνι και Κατσίνσκι, οι οποίοι δεν άνοιξαν επίσημα τα χαρτιά τους όσον αφορά τη στήριξη σε κάποιο υποψήφιο.

Από την άλλη, ο υποψήφιος των σοσιαλιστών και της κεντροαριστεράς Φρανς Τίμερμανς, σίγουρα  θα δυσκολευτεί να εκλεγεί, μιας και τα σοσιαλδημοκρατικά κόμματα στην Ευρώπη και κυρίως το SPD στη Γερμανία βλέπουν τα ποσοστά τους να μειώνονται συνεχώς με αποτέλεσμα την πρόσφατη παραίτηση της Αντρέα Νάλες από την ηγεσία του SPD. Ερωτηματικό παραμένει η στάση του φιλοευρωπαίου φιλελεύθερου Μακρόν και κατά πόσο θα στηρίξει τη φιλελεύθερη Μαργκρέτ Βεστάγκερ.

Τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών δείχνουν ότι η ακροδεξιά αποκτά πλέον μια ισχυρή δυναμική στην Ευρώπη.  Σίγουρα η εκλογή ακροδεξιών ευρωβουλευτών θα συμβάλει στη δυσλειτουργία του ευρωκοινοβουλίου, αφού στόχος τους θα είναι να μπλοκάρουν θέματα και πρωτοβουλίες που αφορούν το προσφυγικό/μεταναστευτικό και την ευρωπαϊκή διεύρυνση.

Η κόντρα μεταξύ Γαλλίας και Ιταλίας δεν είναι εξάλλου τυχαία, αφού οι δύο χώρες κυβερνούνται από δύο εκ διαμέτρου αντίθετες κυβερνήσεις, μια φιλοευρωπαϊκή και μια ευρωσκεπτικιστική.   Ο Μ. Βέμπερ θα προσπαθήσει να φανεί πιο μετριοπαθής, όσον αφορά τις θέσεις της Λεπέν και του Σαλβίνι, ιδιαίτερα στο μεταναστευτικό ζήτημα, παρόλο που ο ίδιος στηρίζει μια «τελική λύση» στο προσφυγικό ζήτημα.

Οι προεργασίες για την εκλογή του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μπαίνουν στην τελική φάση, όμως είναι σημαντικό για τους απλούς πολίτες να γνωρίζουν ποιες διαπραγματεύσεις θα γίνουν, λαμβάνοντας υπόψη ότι η Γαλλία δεν επιθυμεί όπως η Γερμανία καλύψει και τις δύο σημαντικές θέσεις του Προέδρου της Κομισιόν και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.   

Όποιος κι αν είναι ο νέος Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και των υπόλοιπων θεσμών, θα πρέπει να ασχοληθεί άμεσα με τα μείζονα θέματα, που αντιμετωπίζει η Ε.Ε., όπως είναι οι κοινωνικές ανισότητες, η ανεργία των νέων, η φτωχοποίηση των πολιτών, το προσφυγικό/μεταναστευτικό ζήτημα, η προστασία του περιβάλλοντος, ο ρατσισμός, η ρητορική μίσους και η άσκηση πολιτικής από τα κάτω προς τα πάνω.

 Άντρος Γ. Καραγιάννης

                                                                 Δήμαρχος Δερύνειας