Παρουσίαση του βιβλίου «Της Ντροπής – 73 μικρές βαρωσιώτικες ιστορίες» της Βίβιαν Αβρααμίδου - Πλούμπη

Π Ρ Ο Σ Κ Λ Η Σ Η

Ο Δήμος Δερύνειας σας προσκαλεί στην παρουσίαση του βιβλίου

«Της Ντροπής – 73 μικρές βαρωσιώτικες ιστορίες»

της Βίβιαν Αβρααμίδου - Πλούμπη

Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2022 και ώρα 7:30μ.μ.

Καφετέρια Πολιτιστικού Κέντρου Δήμου Αμμοχώστου στη Δερύνεια

 

Κάτι σαν πρόλογος

Βαρώσι. Αμμόχωστος είναι η επίσημη ονομασία. Η πόλη με τις πιο όμορφες αμμουδερές παραλίες του νησιού. Εκεί που γεννιέται ο ήλιος. Εκεί που κάποτε δοξάστηκε η Σαλαμίνα του Τελαμώνιου Τεύκρου, η Έγκωμη μετά, κι αργότερα η Αρσινόη.

Οι Τούρκοι εισβολείς το 1974 την ξεγύμνωσαν, τη βίασαν, της βάλανε ολόγυρα ένα αγκάθινο στεφάνι και την παράτησαν εκεί, μανταλωμένη, να μην τη βλέπει ανθρώπου μάτι. Σαράντα έξι χρόνια απότιστη κι αφίλητη, και μόλις τον Οκτώβριο του 2020 ο τουρκικός στρατός κατοχής έστρωσε ένα λεπτό στρώμα από άσφαλτο σε δυο κεντρικούς δρόμους της πόλης, σαν μαύρο χαλί, και με κόκκινες κορδέλες όρισε αυστηρά τα βήματά μας, τα βήματα μιας ψεύτικης επιστροφής.

Κι εμείς, οι παλιοί της κάτοικοι που τις μέρες της εισβολής αναγκαστήκαμε να φύγουμε με μια κουβέρτα κι ένα παγούρι νερό, περνάμε ξανά και ξανά τους δυο δρόμους, ανάμεσα στα κουφάρια των σπιτιών μας, ψάχνοντας απεγνωσμένα κάποιο σημάδι από τα νιάτα μας.

Οι φωτογραφίες των φίλων στο διαδίκτυο αποκαλύπτουν την ασέλγεια που υπέστη η πόλη. Κι αυτές ακριβώς οι εικόνες ήταν που μου ξύπνησαν μνήμες, άλλες γλυκές κι άλλες αφόρητου πόνου, και ο λόγος που τα δάκρυά μου γέμισαν το άσπρο χαρτί με λέξεις, σαν άηχες κραυγές.

Ευχαριστώ, Χλόη Ακριθάκη, Αντρέα Αναστασίου, Παύλο Ατταλίδη, Άντρη Επιφανίου, Παύλο Ιακώβου, Ειρήνη Κλόκκαρη, Κώστα Κωνσταντή, Δημήτρη Πλούμπη, Κωνσταντίνο Σταυρή, Αυγή Φραγκοπούλου, Αλέξη Χατζησωτηρίου, Κάτια Χριστοδούλου, ευχαριστώ που με τις φωτογραφίες σας βρήκα τον χώρο για να κουρνιάσουν οι αναμνήσεις μου. Τον χώρο για να αδειάσω την ψυχή μου.

«Της ντροπής», ονομάσαμε τη συλλογή αυτών των μικρών μου διηγημάτων, που γράφτηκαν στο διάστημα από τον Οκτώβριο του 2020 μέχρι τον Μάρτιο του 2022. Ντροπή για την ανελέητη τουρκική κατοχή, ντροπή για την ατιμώρητη προδοσία που προηγήθηκε, ντροπή ακόμα για το άλυτο πρόβλημα, που τόσα χρόνια απορρίπτουμε, αφήνοντας το μισό μας νησί σε ξένα χέρια και τις πληγές μας ανοιχτές να κακοφορμίζουν.

                                                                                                                                                   Της ντροπής. Πράγα, Μάιος ’22