100 χρόνια Εσθονία

Ένα άρθρο του Δημάρχου Δερύνειας κ. Άντρου Καραγιάννη.
100 χρόνια Εσθονία

100 χρόνια Εσθονία

          Το 2018 αποτελεί έτος εορτασμών για τις τρεις Βαλτικές χώρες, πρώην Σοβιετικές Δημοκρατίες και σήμερα μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.  Φέτος, γιορτάζουν τα 100 χρόνια από την ίδρυσή τους και αναμένεται να παρουσιάσουν ένα πλούσιο πολιτιστικό πρόγραμμα.  Οι εορτασμοί έχουν προγραμματιστεί για μια διετία, μέχρι τον Φεβρουάριο του 2020, με τη συμπλήρωση 100 χρόνων από την υπογραφή της Συνθήκης Ειρήνης του Ταρτού μεταξύ Ρωσίας και Εσθονίας.

          Οι νέοι ταλαντούχοι άνθρωποι θα είναι οι πρωταγωνιστές των εορτασμών, αφού θα αξιοποιηθούν σωστά και θα κληθούν να ξεδιπλώσουν το ταλέντο και τις ικανότητες τους μέσα από φεστιβάλ δρόμου, γκράφιτι, την ψηφιακή τεχνολογία και ποικίλα πολιτιστικά δρώμενα.  Θα δοθεί, επίσης, ιδιαίτερη έμφαση, στον Πολιτισμό, στις Τέχνες και στη Μουσική.

          Η μουσική αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι στη ζωή κάθε Εσθονού και αυτή βρίσκεται στο DNA τους.  Τόσο το κράτος όσο και εθελοντικές οργανώσεις θα συνεισφέρουν, ούτως ώστε να αγοραστεί ένα μουσικό όργανο για κάθε παιδί.  Σε κάθε εκδήλωση θα υπάρχει ζωντανή μουσική, ενώ γίνονται σκέψεις για αποστολή τραγουδιού στο διάστημα μέσω δορυφόρου, που θα ετοιμαστεί από φοιτητές.

          Για τη μετάδοση των πολιτιστικών δρώμενων σ’ όλη τη χώρα αλλά και στο εξωτερικό, θα δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στη χρήση της ψηφιακής τεχνολογίας, των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και του διαδικτύου.  Γίνονται, επίσης, σκέψεις για τη διοργάνωση έκθεσης ρομποτικής, σε μια προσπάθεια να αποδείξουν στους επισκέπτες, κι όχι μόνο, ότι βρίσκονται πολύ κοντά στο μέλλον και στην αξιοποίηση των προκλήσεων, που επιβάλλει ο σύγχρονος και γοργός τρόπος ζωής.

          Οι εορτασμοί της εκατονταετηρίδας έχουν χωριστεί σε πέντε θεματικές ενότητες, που αφορούν τη γη, τη χώρα, τον άνθρωπο, την ελευθερία και το μέλλον.  Αυτές οι ενότητες μαζί με τον Πολιτισμό και σε συνδυασμό με τις ιδιωτικές πρωτοβουλίες και την εθελοντική προσφορά αναμένεται να φέρουν μακράς διάρκειας αποτελέσματα.  Ο προϋπολογισμός των εορτασμών ανέρχεται στα 24 εκατομμύρια ευρώ εκ των οποίων 9,3 εκ. θα δαπανηθούν για την προβολή ταινιών, ντοκιμαντέρ και σειρών στην τηλεόραση, 2,4 εκ. για προγράμματα για νέους και παιδιά, ενώ 3,2 εκ. θα ξοδευτούν για τη διοργάνωση εκδηλώσεων στο εξωτερικό.

          Με την οικονομική στήριξη ιδιωτών αναμένεται να ιδρυθεί Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης στην πρωτεύουσα της Λιθουανίας, Βίλνιους, όπως και Μουσείο Σύγχρονων Τεχνών στη Λετονία.  Κοινός στόχος των τριών Βαλτικών χωρών είναι να δημιουργηθούν Μουσεία Τεχνών παγκόσμιας εμβέλειας, τοποθετώντας έτσι τις Βαλτικές χώρες στον παγκόσμιο χάρτη της σύγχρονης τέχνης. Στη Λιθουανία ετοιμάζονται να γιορτάσουν την εκατονταετηρίδα, τραγουδώντας τον εθνικό της ύμνο σε 100 διαφορετικούς λόφους.

          Η μικρή Εσθονία διανύει μια από τις καλύτερες περιόδους της, αφού ζει μεγάλα γεγονότα, όπως η ανάληψη της Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης το δεύτερο εξάμηνο του 2017, ενώ το 2019 θα γιορτάσει τα 100 χρόνια δημιουργίας του δικού της Μουσείου Τέχνης. 

          Μέχρι το 2040 η Εσθονία και η Φινλανδία, ελπίζουν ότι θα ενώσουν τις δύο πρωτεύουσες τους με υπόγεια σήραγγα μήκους 100χλμ., που θα περνά κάτω από τη Βαλτική θάλασσα με συνεισφορά 40% από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι άνθρωποι στην Εσθονία επιδιώκουν ακατάπαυστα τη βελτίωση, δεν εφησυχάζονται, αλλά βρίσκονται σε συνεχή εγρήγορση, είναι δημιουργικοί και προσπαθούν να διασφαλίσουν ένα καλύτερο μέλλον για τα παιδιά τους μέσα σε μια κοινωνία που τους μαθαίνει να παίζουν, να μαθαίνουν και να ζουν ειρηνικά, σεβόμενοι ο ένας τον άλλο.  Ο στόχος για τη διατήρηση της γλώσσας, του πολιτισμού και της παράδοσης έχει τεθεί, χρειάζεται όμως ακόμα αρκετή δουλειά για να εμπεδωθεί στον παγκοσμιοποιημένο κόσμο, στον οποίο ζούμε.      

 

 Άντρος Γ. Καραγιάννης

 Δήμαρχος Δερύνειας