Αύξηση της ενεργειακής κατανάλωσης

Αύξηση της ενεργειακής κατανάλωσης

Αύξηση της ενεργειακής κατανάλωσης

Στις νότιες χώρες της Ευρώπης, οι πολίτες είναι συνηθισμένοι με τις ψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού, κάτι που δεν ισχύει, όμως, με την ξαφνική πτώση της θερμοκρασίας τις ψυχρές μέρες του χειμώνα.  Η συνεχής υπερθέρμανση του πλανήτη και η προβλεπόμενη αύξηση της θερμοκρασίας κατά 2 βαθμούς κελσίου προκαλούν προβλήματα και στις κρύες βόρειες περιοχές και ιδιαίτερα στην κεντρική Ευρώπη, όπου η θερμοκρασία ξεπερνά τους 30 βαθμούς το καλοκαίρι και επηρεάζει την καθημερινότητα των πολιτών και ιδιαίτερα των ατόμων της τρίτης ηλικίας.

Αφού στην Κύπρο έχουμε πλέον συνηθίσει τις ψηλές θερμοκρασίες των 40 και άνω βαθμών το καλοκαίρι, λαμβάνουμε μέτρα, που δεν είναι πάντα φιλικά προς το περιβάλλον, για να διατηρούμε τους εσωτερικούς χώρους δροσερούς.  Τον χειμώνα, πολλά σπίτια δεν είναι αρκετά ζεστά, λόγω των υλικών μόνωσης και κατασκευής τους, αλλά και του λανθασμένου προσανατολισμού και χωροθέτησης των χώρων των κτηρίων.

Η αύξηση της θερμοκρασίας οφείλεται στην κλιματική αλλαγή, η οποία αναγκάζει τους ανθρώπους να αλλάξουν τον τρόπο διαβίωσής τους και να προσαρμοστούν στις νέες κλιματολογικές συνθήκες.  Όσοι, όμως, πολίτες δεν έχουν την πολυτέλεια να αποκτήσουν ενεργειακά αυτόνομο σπίτι είναι καταδικασμένοι να επιβαρύνονται με φουσκωμένους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος και να μολύνουν το περιβάλλον με περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα.

Ωστόσο, πολιτικοί μηχανικοί και αρχιτέκτονες διαθέτουν την ικανότητα να συμβουλεύσουν τους πολίτες, ώστε να αποκτήσουν στέγη, με χαμηλό κόστος ενέργειας.  

Σε πόλεις, όπως οι Βρυξέλλες, το Βερολίνο και το Παρίσι, ο κόσμος, εξαιτίας των κλιματικών αλλαγών, άρχισε να ενδιαφέρεται πλέον για την εγκατάσταση κλιματιστικών συστημάτων και τη χρήση ανεμιστήρων.  Μάλιστα εφημερίδες, όπως η Sun και η Sueddeutsche Zeitung, ασχολήθηκαν σε κύρια άρθρα τους με τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα των νέων, γι’ αυτούς, ενεργειακών μεθόδων για διατήρηση δροσερού κλίματος εντός των κτηρίων.

Η αυξημένη υγρασία ή ξηρασία και οι ψηλές θερμοκρασίες προκαλούν πρωτίστως δυσφορία στους κατοίκους της Κεντρικής Ευρώπης, οι οποίοι συμβιβάστηκαν πλέον με την εγκατάσταση κλιματιστικών συστημάτων.  Ωστόσο, αρκετά κυβερνητικά και εμπορικά κτήρια εξακολουθούν να μην διαθέτουν συστήματα κλιματισμού, με αποτέλεσμα η ατμόσφαιρα να είναι αποπνικτική.

Η κλιματική αλλαγή και η σταδιακή αύξηση της θερμοκρασίας προμηνύουν ακραία καιρικά φαινόμενα, όπως πλημύρες, λιώσιμο των παγετώνων και μακρά περίοδο ξηρασίας. Σε κάποιες χώρες της Νότιας Ευρώπης οι τέσσερις εποχές έχουν περιοριστεί σε δύο, με το καλοκαίρι να χαρακτηρίζεται από ξαφνικές και δυνατές βροχοπτώσεις, ενώ ο περιορισμένος χειμώνας, έχει καταστεί τόσο ήπιος, που θα μπορούσε να είναι το καλοκαίρι για τις βόρειες περιοχές.

Ο άνθρωπος για να επιβιώσει θα πρέπει να αλλάξει τον τρόπο ζωής του, εξασφαλίζοντας τα απαιτούμενα μέσα για να αντεπεξέλθει στα ακραία καιρικά φαινόμενα. Δεν έχουν, όμως, όλοι οι πολίτες την οικονομική δυνατότητα να εγκαταστήσουν αυτόνομα συστήματα ενέργειας, κλιματιστικά και ανεμιστήρες στα σπίτια τους, με αποτέλεσμα η κλιματική αλλαγή να είναι υπεύθυνη για την ενεργειακή φτώχεια που πλήττει αρκετά νοικοκυριά.

Ο πλανήτης υπερθερμαίνεται και αυτό οφείλεται τόσο στην κατάχρηση από μέρους εύρωστων ομάδων πληθυσμού, όσο και στη χρήση φθηνών τρόπων θέρμανσης και ψύξης από τα κατώτερα στρώματα της κοινωνίας.  Επομένως, επιβάλλεται να βρεθούν τρόποι περιορισμού της ενεργειακής κατανάλωσης, με ευκολότερους τους παραδοσιακούς, δηλαδή να ανοίγουμε τα παράθυρα των σπιτιών για να αερίζονται, να φυτεύουμε δέντρα που κάνουν σκιά και να χτίζουμε σπίτια σωστά προσανατολισμένα.

Η κλιματική αλλαγή έχει ως επακόλουθο την αύξηση της θερμοκρασίας και μας αφορά όλους, γιατί εμείς είμαστε οι κύριοι υπαίτιοι της περιβαλλοντικής καταστροφής.  Δεν αρκούν μόνο οι διαδηλώσεις των νέων ανθρώπων για το κλίμα.  Θα πρέπει επιτέλους να κάνουμε τα λόγια πράξη και να συνειδητοποιήσουμε ότι η καταστροφή του πλανήτη απειλεί την ανθρώπινη ύπαρξη και επιβίωση.

 

                                                                 Άντρος Γ. Καραγιάννης

                                                                     Δήμαρχος Δερύνειας