Γερμανική προεδρία και τοπικές αρχές

Άρθρο του Δημάρχου Δερύνειας Άντρου Καραγίαννη
Γερμανική προεδρία και τοπικές αρχές

Γερμανική προεδρία και τοπικές αρχές

Η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, της οποίας η χώρα προεδρεύει αυτό το εξάμηνο του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συμμετείχε στην τελευταία υβριδική συνεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών (ΕΕτΠ), στην οποία ανέλυσε τους στόχους και τις προτεραιότητες της χώρας της για μια καλύτερη Ευρώπη.

Ο Πρόεδρος της ΕΕτΠ, Απόστολος Τζιτζικώστας, στην εισαγωγική του ομιλία ζήτησε από την Ευρώπη να είναι εγγύτερη στον πολίτη, ευχαριστώντας την καγκελάριο για τις προσπάθειες που καταβάλλει για μια δυνατή Ευρώπη.  Παρόλη την κούραση, που ήταν έντονη στο πρόσωπο της Μέρκελ και τη συνεχή επικοινωνία με τους συνεργάτες της κατά τη διάρκεια της ομιλίας του Προέδρου της ΕΕτΠ, παρουσίασε εν συντομία τις προτεραιότητες της χώρας της και απάντησε σε ερωτήσεις των μελών της ΕΕτΠ.

Η Μέρκελ αναγνώρισε τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η Ε.Ε. με τα αυξημένα κρούσματα κορωνοϊού και κάλεσε τις τοπικές αρχές να συμβάλουν στη συμμόρφωση των πολιτών εφαρμόζοντας τα περιοριστικά μέτρα, για αποφυγή δυσάρεστων εξελίξεων και για να μην χαθούν άλλες ζωές.  Έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην ανάγκη αποφυγής άλλων αυστηρών περιορισμών και τόνισε τη σημασία της διατήρησης αποστάσεων, της χρήσης μάσκας και τη συνέχιση της οικονομικής δραστηριότητας και της λειτουργίας των νοσοκομείων και σχολείων.  Οι συχνές μετακινήσεις των πολιτών με τα μέσα μαζικής μεταφοράς, τόνισε, δυσκολεύουν την εφαρμογή μέτρων προστασίας και κάλεσε τους πολίτες να περιορίσουν τις άσκοπες μετακινήσεις.

Όσον αφορά την εικόνα που έχουν οι πολίτες για την Ευρώπη, στηρίζει μια Ευρώπη αλληλέγγυα με τους πολίτες, ενώ δεν δίστασε να ευχαριστήσει τους δήμους και τις περιφέρειες για το εξαιρετικό έργο, που επιτελούν για βελτίωση αυτής της εικόνας.  Κάλεσε επίσης τις τοπικές αρχές να στηρίξουν το προτεινόμενο Ταμείο Ανάκαμψης ύψους 1,8 δισεκατομμυρίων ευρώ, το οποίο ευελπιστεί ότι θα εφαρμοστεί από τις αρχές του 2021.  Η αντιμετώπιση της κρίσης του κορωνοϊού, επεσήμανε, θα πρέπει να είναι μακροχρόνια και στοχευμένη.

Η ψηφιακή μετάβαση, η ανταγωνιστικότητα της Ευρώπης και ιδιαίτερα η κλιματική αλλαγή βρίσκονται πολύ ψηλά στην ατζέντα της γερμανικής Προεδρίας.  Η καγκελάριος αναφέρθηκε στην πρόταση, που έθεσε τον περασμένο Ιούλιο, για μια παγκόσμια λύση για την κλιματική αλλαγή ισχυριζόμενη ότι μόνο αν έχει η Ευρώπη ηγετικό ρόλο θα προστατευτεί το ήδη βεβαρημένο περιβάλλον, προτείνοντας μάλιστα την υιοθέτηση ενός ευρωπαϊκού νόμου για την κλιματική αλλαγή.

Για το άσυλο και το μεταναστευτικό ζήτημα έκανε ιδιαίτερη μνεία στο κέντρο υποδοχής στη Μόρια και στην ανάγκη βελτίωσης των συνθηκών διαβίωσης στα κέντρα φιλοξενίας προσφύγων/μεταναστών.  Η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη μεταναστευτική πολιτική, περιλαμβάνει τη χάραξη νέας πολιτικής στο άσυλο, αναγνωρίζοντας αφενός την έλλειψη Ευρωπαϊκής πολιτικής για τη μετανάστευση και το άσυλο και αφετέρου, το μεταναστευτικό ως το πιο δύσκολο πρόβλημα της Ευρώπης, το οποίο αδυνατεί να λύσει μόνη της η Γερμανία.

Η Μέρκελ επιθυμεί μια πολύπλευρη συμφωνία με το Ηνωμένο Βασίλειο και τις χώρες-μέλη της Ε.Ε. για το δύσκολο θέμα του Brexit, ενώ δεν δίστασε να εκφράσει τη στήριξή της προς την Ιρλανδία και την επιθυμία της για σύναψη συμφωνίας και για παραμονή της στην Ε.Ε.

Το σημαντικότερο στοιχείο στη σύντομη ομιλία της καγκελαρίου, που ικανοποιεί τα μέλη της ΕΕτΠ, είναι η αναγνώριση του δύσκολου έργου, που επιτελούν οι τοπικές αρχές, υποστηρίζοντας έμπρακτα τη βιωσιμότητα των δήμων, κοινοτήτων και περιφερειών, τις οποίες θεωρεί ως δυνατούς θεσμούς για τη δημιουργία μιας ισχυρής Ευρώπης, που θα μπορεί να αντιμετωπίσει όλες τις προκλήσεις.

Η Μέρκελ απέδειξε, λοιπόν, ότι υπολογίζει τις τοπικές αρχές, την εγγύτητα και την αλληλεγγύη, που προσφέρουν στους Ευρωπαίους πολίτες.  Η ίδια, κατέληξε, θέλει μια αλληλέγγυα Ευρώπη και τη διατήρηση καλών σχέσεων μεταξύ των κρατών-μελών της Ε.Ε., στέλνοντας στα μέλη της ΕΕτΠ και το μήνυμα για μια «Δυνατή Ευρώπη Μαζί», καθώς και τα χαιρετίσματά της από τη γερμανική πρωτεύουσα.

Άντρος Γ. Καραγιάννης

                                                                 Δήμαρχος Δερύνειας