Η «θριαμβευτική» έξοδος της Μέρκελ

Η «θριαμβευτική» έξοδος της Μέρκελ

Η «θριαμβευτική» έξοδος της Μέρκελ

Το χριστιανοδημοκρατικό κόμμα της Γερμανίας CDU ανέδειξε την  πρωθυπουργό και γενική γραμματέα του κόμματος του ομόσπονδου κρατιδίου Ζάαρλαντ, Άνεγκρετ Κραμπ-Καρενμπάουερ, ως διάδοχο της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ στην ηγεσία του κόμματος.  Η Άνεγκρετ Κραμπ-Καρενμπάουερ γνωστή ως ΑΚΚ, επιβλήθηκε των δύο ανθυποψηφίων της, του πρώην επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του CDU, Φρίντριχ Μερτς, και του σημερινού Υπουργού Υγείας Γενς Σπαν.

Η ΑΚΚ έτυχε υποστήριξης από τη Μέρκελ, αλλά και από τις γυναικείες οργανώσεις του χριστιανοδημοκρατικού κόμματος, οι οποίες υποστηρίζουν ότι η γυναικεία παρουσία είναι περιορισμένη στη γερμανική βουλή την Bundestag, της οποίας προεδρεύει ο αντίπαλος της καγκελαρίου και θερμός υποστηρικτής των δύο ανθυποψηφίων της ΑΚΚ, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Ο Σόιμπλε προετοίμαζε εδώ και καιρό την εκδίκησή του προς την Μέρκελ, η οποία του απόσπασε την προεδρία του CDU το 2000, ενώ λίγο αργότερα απομάκρυνε τον Φρ. Μερτς από την προεδρία της κοινοβουλευτικής ομάδας. Ενδεικτική είναι η πρόσφατη αποτυχία της Μέρκελ να εκλέξει τον αρεστό της στη θέση του επικεφαλής της νέας κοινοβουλευτικής ομάδας.

Μετά από το αποτυχημένο αποτέλεσμα, αλλά και τα χαμηλά ποσοστά που απέσπασε το CDU στις εκλογές σε ομοσπονδιακά κρατίδια, προπύργια του κόμματος, ο εσωκομματικός πόλεμος υπό την ηγεσία του Σόιμπλε άρχισε ήδη για τα καλά. Το περιοδικό der Spiegel σε κύριο άρθρο του, απευθυνόμενο στη Μέρκελ, της ζητούσε ανοιχτά να φύγει από την προεδρία του κόμματος, για να γίνει μια νέα αρχή, ενώ η εφημερίδα Sueddeutsche Zeitung έκανε λόγο για αντιπολίτευση στο ίδιο της το κόμμα.

Τόσο ο εκατομμυριούχος Φρ. Μερτς, ιδιοκτήτης ιδιωτικού αεροπλάνου και εκλεκτός των πλουσίων, όπως έγραψε το περιοδικό der Stern, όσο και ο νεαρός Υπουργός Υγείας, ο οποίος από τα 22 του χρόνια εκλεγόταν για 4 συνεχόμενες θητείες στη θέση του βουλευτή, ανήκαν στους σκληροπυρηνικούς και πιο φιλελεύθερους υποψήφιους.  Και οι δύο υπόσχονταν επαναφορά των χαμένων ψήφων του CDU προς το ακροδεξιό κόμμα της Εναλλακτικής για τη Γερμανία AfD.  Ο Γ. Σπαν λόγω της ομοφυλοφιλίας του και του γάμου με τον σύντροφο του, ίσως να ενόχλησε αρκετούς συντηρητικούς ψηφοφόρους των χριστιανοδημοκρατών.  Η δε σκληρή στάση του Φρ. Μερτς ιδιαίτερα έναντι στο προσφυγικό ζήτημα σχολιάστηκε αρνητικά από το ίδιο περιοδικό.

Η Μέρκελ δεν πτοήθηκε, όμως, ούτε από την εσωκομματική αντιπολίτευση ούτε από την κριτική των έγκυρων ΜΜΕ.  Είχε κρυμμένο άσσο στο μανίκι, βγάζοντας στο τραπέζι την υποψηφιότητα της ΑΚΚ, η οποία «κτύπησε» με τις δηλώσεις της περί ενός κόμματος του λαού,  το κέντρο των δυσαρεστημένων ψηφοφόρων του CDU.  Μίλησε για επαφή με τη βάση του κόμματος, κάτι που οι δύο ανθυποψήφιοί της άρχισαν να εφαρμόζουν στο τέλος της προεκλογικής περιόδου.  Παρόλο που η ΑΚΚ έχει πιο συντηρητικές απόψεις στο προσφυγικό ζήτημα από ότι η Μέρκελ, παρουσιάζει αρκετά λαϊκά χαρακτηριστικά, τα οποία την καθιστούν αποδεκτή και προσιτή προς τον απλό πολίτη.

Ενάντια στις απόψεις των συντηρητικών οπαδών του CDU, που υποστηρίζουν πως έφτασε  ο καιρός να ηγηθεί του κόμματος μια ανδρική προσωπικότητα, η Μέρκελ και η ΑΚΚ επιβλήθηκαν της τριάδας Σόιμπλε, Μερτς και Σπαν.  Η νέα ηγέτιδα του CDU πολύ πιθανόν να είναι και η νέα διάδοχος της Μέρκελ στην καγκελαρία το 2021, όταν θα εκπνεύσει η τέταρτη θητεία της νυν καγκελαρίου.

Η νίκη της ΑΚΚ φέρνει, έτσι, το CDU πιο κοντά στη συνεργασία με τους Πράσινους παρά με τους Φιλελεύθερους, που ήταν οι εκλεκτοί των δύο ανθυποψηφίων της, όπως ανέφερε εξάλλου η εφημερίδα die Zeit.

Η Μέρκελ μετά τον επίμονο αγώνα, που έκανε για σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού, κατάφερε να χαράξει τον δρόμο διαδοχής της στην εκλεκτή της, αφήνοντας πίσω το παρελθόν και την προσπάθεια περιθωριοποίησης της από τον τέως Υπουργό Οικονομικών.  Η γερμανίδα καγκελάριος δεν έφυγε πυροβολώντας, αλλά παίρνοντας εκδίκηση από αυτούς που την αμφισβητούσαν.  Η ίδια φρόντισε να αφήσει τη δική της σφραγίδα στο κόμμα, εκτοπίζοντας τους εσωκομματικούς αντίπαλους της, λίγο πριν την οριστική έξοδό της.

                                                        Άντρος Γ. Καραγιάννης

                                                                Δήμαρχος Δερύνειας