Η ευρωπαϊκή πορεία της Ουκρανίας

Ένα άρθρο του Δημάρχου Δερύνειας κ. Άντρου Καραγιάννη
Η ευρωπαϊκή πορεία της Ουκρανίας

Ένα χρόνο μετά τη ρωσική επίθεση και τον πόλεμο στην Ουκρανία, ο πρόεδρος της χώρας περιόδευσε στην Ευρώπη, με ενδιάμεσο σταθμό στη Μεγάλη Βρετανία.  Το Ηνωμένο Βασίλειο δεν φαίνεται να βρίσκει εύκολα τα πόδια του, τρία χρόνια μετά το Brexit, αν αναλογιστεί κανείς την αλλαγή Πρωθυπουργών, τις φωνές για επιστροφή στην Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Ε.) και την αύξηση των τιμών στη χώρα του Ρίσι Σούνακ.

Τόσο το μέλλον της Βρετανίας, όσο και η ένταξη της Ουκρανίας στην Ε.Ε. συζητήθηκαν στην τελευταία σύνοδο κορυφής ευρωπαίων ηγετών στις Βρυξέλλες, υπό την απουσία της Βρετανίας αλλά υπό την θριαμβευτική επίσκεψη του Ζελένσκι στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Στην έκτακτη σύνοδο της ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες ο πρόεδρος Ζελένσκι ζήτησε την στήριξη της Ε.Ε. στην ταχύτερη δυνατή διαδικασία ένταξης της δοκιμαζόμενης από τον πόλεμο χώρας του.  Δεν δίστασε να κατηγορήσει τη Ρωσία ότι προσπαθεί να εξολοθρεύσει όχι μόνο την Ουκρανία αλλά και τον ευρωπαϊκό τρόπο ζωής και τις ευρωπαϊκές αξίες, τονίζοντας ότι η χώρα του αποτελεί αναπόσπαστο μέρος και προστάτη της Ευρώπης.

Σίγουρα η ειρήνη και η ασφάλεια αποτελούν βασικές προϋποθέσεις για διασφάλιση κοινού ευρωπαϊκού μέλλοντος για όλες τις χώρες μέλη αλλά και υποψήφιες προς ένταξη στην Ε.Ε. χώρες.  Η Ουκρανία υπέβαλε αίτηση για ένταξη στην Ε.Ε. τον Φεβράρη του 2022 και έλαβε καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη χώρα τον Ιούνιο του ίδιου χρόνου για πολιτικούς λόγους.  Τόσο η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, όσο και ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ στηρίζουν την ένταξη της Ουκρανίας στην Ε.Ε.

Οι δύο ευρωπαίοι ηγέτες αντιμετωπίζουν την Ουκρανία ως κανονικό μέλος της Ε.Ε., όμως αρκετοί ευρωπαίοι αξιωματούχοι στις Βρυξέλλες έχουν διαφορετική άποψη, όπως αποκαλύπτει η γερμανική εφημερίδα Die Welt.  Πιο συγκεκριμένα η εφημερίδα αναφέρεται στις πεποιθήσεις του Ζελένσκι για έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων εντός του 2023, αγνοώντας τα οικονομικά και άλλα κριτήρια.  Η διαφθορά, όπως επισημαίνει η γερμανική εφημερίδα, αποτελεί το μεγαλύτερο αγκάθι, αφού η Ουκρανία συγκαταλέγεται στις πιο διεφθαρμένες χώρες του κόσμου.  Μαζί με την Αγκόλα, τη Ζάμπια και το Ελ Σαλβαδόρ βρίσκονται στην 116η θέση της λίστας 180 διεφθαρμένων χωρών παγκοσμίως, όπως επικαλείται η Die Welt.

Με βάση λοιπόν τα πιο πάνω στοιχεία η Ουκρανία δεν πληροί προς το παρόν στάδιο τα απαιτούμενα κριτήρια της Κοπεγχάγης για προσχώρηση στην Ε.Ε. Τα βασικότερα προβλήματα, πέραν της διαφθοράς, σύμφωνα με δηλώσεις ευρωπαίων αξιωματούχων στη γερμανική εφημερίδα, εστιάζονται στις τέσσερις θεμελιώδεις ελευθερίες της εσωτερικής αγοράς, όπως η ελεύθερη κυκλοφορία εμπορευμάτων, ανθρώπων, υπηρεσιών και κεφαλαίων.

Οι φιλοδοξίες των ηγετών ευρωπαϊκών θεσμών που ασχολούνται με τη διεύρυνση της Ε.Ε. είναι μεγάλες και θα είναι πιο έντονες όσο πλησιάζουμε στις ευρωεκλογές του 2024.  Κάποιοι ευρωπαίοι ηγέτες θα επιχειρήσουν να επαναδιεκδικήσουν την εκλογή τους στο ύπατο αξίωμα υποσχόμενοι σε υποψήφιες προς ένταξη χώρες, άμεση έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

Η Ουκρανία φαίνεται να ευνοείται από τις σημερινές συγκυρίες έχοντας τη στήριξη της Ε.Ε., προσπερνώντας άλλες υποψήφιες προς ένταξη χώρες, όπως η Τουρκία και οι χώρες των Βαλκανίων.

Το παράδειγμα του Ηνωμένου Βασιλείου, το οποίο βιώνει μετά το Brexit οικονομική ύφεση, η οικονομική κρίση, οι πανδημίες, το μεταναστευτικό, η κλιματική αλλαγή, η άνοδος της ακροδεξιάς αποτελούν τα βασικά ζητήματα που απασχολούν τους ευρωπαίους ηγέτες με τη διεύρυνση να τοποθετείται προς το παρόν στον πάγο, με μοναδική εξαίρεση την Ουκρανία.

Η ένταξη όμως μιας χώρας στην Ε.Ε., η οποία φαίνεται να αντιμετωπίζει σοβαρά οικονομικά και άλλα κοινωνικά προβλήματα περνάει από το μικροσκόπιο ευρωπαίων αξιωματούχων και τεχνοκρατών, οι οποίοι δεν επιθυμούν να συνυπάρχουν με «προβληματικές», γι’ αυτούς χώρες.

Άντρος Γ. Καραγιάννης

Δήμαρχος Δερύνειας