Η κοινωνική πολιτική της σύγχρονης Κίνας

Ένα άρθρο του Δημάρχου Δερύνειας κ. Άντρου Καραγιάννη.
Η κοινωνική πολιτική της σύγχρονης Κίνας

Η κοινωνική πολιτική της σύγχρονης Κίνας

Η Κίνα, η πολυπληθέστερη χώρα του πλανήτη, επενδύει σημαντικά στον άνθρωπο, στο ανθρώπινο δυναμικό, με στόχο τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου, και στην ποιοτική ζωή των πολιτών της. Παρόλη τη γήρανση του πληθυσμού που παρατηρείται στις αγροτικές περιοχές, η άρση της απαγόρευσης για την απόκτηση ενός και μόνο παιδιού ανά οικογένεια από το 2016 οδηγεί στην αύξηση των γεννήσεων και συνακόλουθα του πληθυσμού, όχι μόνο στα αστικά κέντρα αλλά και στις απομακρυσμένες αγροτικές κυρίως περιοχές της αχανούς αυτής χώρας.

Η έλλειψη μαιών στα νοσοκομεία αφενός και αφετέρου δασκάλων στα αγροτικά κέντρα οδήγησε την κυβέρνηση του Κινέζου προέδρου, Σι Τζινπίνγκ, να λάβει μέτρα για την στήριξη των απομακρυσμένων περιοχών, που αποσκοπούν στην αποφυγή της εγχώριας μετανάστευσης, καθώς αρκετοί νέοι άνθρωποι φεύγουν από τα χωριά, για να εργαστούν στις τεράστιες πόλεις, με αποτέλεσμα τα παιδιά τους να είναι υπό τη συνεχή προστασία και επίβλεψη των παππούδων και γιαγιάδων.  Το γεγονός αυτό στερεί από τα παιδιά αυτά το δικαίωμα της μόρφωσης.

Βέβαια η εγχώρια μετανάστευση οφείλεται και σε άλλους παράγοντες που επηρεάζουν τους κατοίκους των αγροτικών περιοχών. Η ανάγκη για παραγωγή γεωργικών προϊόντων, ώστε να ικανοποιηθούν οι ανάγκες του κινέζικου πληθυσμού, αλλά και η τρομερή οικοδομική ανάπτυξη που παρατηρείται στη χώρα οδηγεί στη μείωση και σχεδόν στην έλλειψη καλλιεργήσιμης γης για τους γεωργούς. Ως εκ τούτου εισάγονται κόκκοι σόγιας, μαγειρικό λάδι, τροφές ζώων, αλεύρι, καλαμπόκι και ρύζι.  Οι συνθήκες αυτές έχουν αναγκάσει τα τελευταία χρόνια πάνω από 280 εκατομμύρια επαρχιώτες αγρότες-εργάτες να εγκαταλείψουν τη γεωργία, για να ζήσουν στις πόλεις, την ίδια στιγμή που πάνω από 200 εκατομμύρια Κινέζοι ζουν στη φτώχεια.

Παρά τις αντιξοότητες η Κίνα επενδύει αρκετά στη μόρφωση των παιδιών σε ολόκληρη τη χώρα, δημιουργώντας σχολικές υποδομές και προσφέροντας καλής ποιότητας φαγητό στους μαθητές. Στόχος της κινέζικης κυβέρνησης είναι κάθε παιδί να απολαμβάνει ένα πιάτο φαγητό την ημέρα και να μορφώνεται, για να αξιοποιηθεί καλύτερα μελλοντικά από τη χώρα του. Τόσο η κεντρική όσο και οι τοπικές κυβερνήσεις έχουν θέσει μάλιστα ως στόχο την προσέλκυση νέων ζευγαριών στις αγροτικές περιοχές, παρέχοντας κίνητρα στέγασης και επαγγελματικής αποκατάστασης. Η αξιοποίηση των νέων ανθρώπων, των επιστημόνων, των εργατικών πολιτών και όλων όσων έχουν διάθεση, θέληση και αφοσίωση για δημιουργία και προσφορά, αποτελεί προφανώς έναν επιμέρους στόχο της κινέζικης κυβέρνησης.

Όσον αφορά τον τομέα της υγείας, η Κίνα χτίζει υπερσύγχρονα νοσοκομεία κοντά στα σύνορα της με τη Ρωσία, για να υποδεχθεί Ρώσους ασθενείς που ψάχνουν καλύτερης ποιότητας νοσηλεία με τη στήριξη ιατρικών σχολών και από τις δύο χώρες. Παρέχεται επίσης νοσηλεία σε παιδιά από άλλες χώρες που πάσχουν από καρδιακά προβλήματα ή εγκεφαλική παράλυση, όπως το Αφγανιστάν, ενώ τα ασθενή παιδιά κάτω των 14 ετών δέχονται βοήθεια στη βάση της πρωτοβουλίας του «Δρόμου του Μεταξιού».

Τεράστια βήματα έχουν γίνει επίσης στον Τουρισμό και τον Αθλητισμό, με τα ταξίδια εκτός Κίνας να ανέρχονται στα 120 εκατομμύρια τον χρόνο. Το 2022 η Κίνα θα φιλοξενήσει τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς και Παραολυμπιακούς Αγώνες.

Έχοντας υπόψη ότι το 2008 η χώρα φιλοξένησε τους Θερινούς Ολυμπιακούς και Παραολυμπιακούς Αγώνες, αντιλαμβανόμαστε ότι έχει την εμπειρία αλλά και την τεχνολογία, για να επαναχρησιμοποιήσει τις αναβαθμισμένες αθλητικές εγκαταστάσεις της. Ο εθελοντισμός και η κοινωνική προσφορά θα λάμψουν, αφού 300 εκατομμύρια άνθρωποι αναμένεται να εμπλακούν στη διοργάνωση αυτού του παγκόσμιου γεγονότος. Το 2019 όλες οι εγκαταστάσεις αναμένεται να είναι έτοιμες για τον τελικό έλεγχό τους που θα πραγματοποιηθεί το 2020, δηλαδή δύο χρόνια πριν την έναρξη των Αγώνων, ενώ τον Σεπτέμβριο του 2022 η Κίνα θα φιλοξενήσει τους 19ους Ασιατικούς Αγώνες.

Μέσα από τις δράσεις της η Κίνα αποδεικνύει ότι η σκληρή δουλειά, ο σωστός προγραμματισμός, η στοχοθέτηση και η εφαρμογή μεταρρυθμίσεων, αποτελούν το μυστικό της οικονομικής σταθερότητας αλλά και της κοινωνικής της προσφοράς. Αυτό το νιώθουν έντονα, τόσο οι κινέζοι, όσο και οι επισκέπτες στη χώρα της ανάπτυξης και της προόδου.

 

Άντρος Γ. Καραγιάννης

Δήμαρχος Δερύνειας