Κλιματική αλλαγή και Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Κλιματική αλλαγή και Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Κλιματική αλλαγή και Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Η νέα πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, παρουσίασε πρόσφατα τον οδικό χάρτη για μια Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία γράφοντας μάλιστα και σχετικό άρθρο στον έντυπο τύπο. Συγκεκριμένα, έκανε λόγο για τα δάση που καίγονται από την Αμερική μέχρι την Αυστραλία και τις ερήμους που εξαπλώνονται στην Αφρική και στην Ασία.  Δεν δίστασε μάλιστα να αναφερθεί και στην άνοδο της στάθμης της θάλασσας, που απειλεί ευρωπαϊκές πόλεις και νησιά του Ειρηνικού. 

Ωστόσο, καμία αναφορά δεν έγινε για τους «κλιματικούς πρόσφυγες» στην Αφρική, οι οποίοι αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τις χώρες τους λόγω των πλημμυρών, αλλά και εξαιτίας της καταστροφής του φυσικού πλούτου της ηπείρου από τις εξορύξεις και την αποψίλωση δασών. Πολύ σωστά μίλησε εκτενώς για τη μείωση των εκπομπών ρύπων και των αερίων του θερμοκηπίου και του άνθρακα, δημιουργώντας έτσι νέες πράσινες θέσεις εργασίας και την προώθηση των καθαρών τεχνολογιών.  Η κυρία φον ντερ Λάιεν, όμως, παρέλειψε να αναφερθεί στα μεγάλου κυβισμού αυτοκίνητα, τα οποία κατασκευάζονται κυρίως στη χώρα καταγωγής της και στην Αμερική, τα οποία θεωρούνται αρκετά ρυπογόνα.

Αυτό που αξίζει να τονιστεί είναι πως η κυρία Πρόεδρος θα πρέπει πλέον να παρουσιάζεται ως Ευρωπαία και όχι ως πρώην Υπουργός Άμυνας της Γερμανίας, αφού γνώριζε πάρα πολύ καλά την άνοδο των ακροδεξιών στο γερμανικό στρατιωτικό σώμα, ωστόσο η νέα θέση δεν της επιτρέπει να τοποθετείται εθνικά, αλλά ευρωπαϊκά.

Λαμβάνοντας το βάπτισμα του πυρός ως νέα πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής απέφυγε έξυπνα και διπλωματικά να αναφερθεί στους υπαίτιους της καταστροφής του Αμαζονίου.  Δεν έκανε, επίσης, κανένα σχόλιο για τη Συμφωνία του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή, την οποία αρνείται να υπογράψει και να σεβαστεί ο αμερικανός πρόεδρος, αλλά και άλλες μεγάλες χώρες ρυπαντές.

Για όσον αφορά τις διαδηλώσεις των νέων στην Ευρώπη για την προστασία του περιβάλλοντος, περιορίστηκε μόνο να δηλώσει ότι μικροί και μεγάλοι ζητούν ανάληψη δράσης για το κλίμα, αλλάζοντας τον τρόπο ζωής τους. Οι νέοι είναι, όμως, οι πρώτοι που ανησυχούν για την κλιματική αλλαγή και την περιβαλλοντική καταστροφή, αφού γνωρίζουν πολύ καλά ότι μέχρι το 2050 ο πλανήτης μας, αν δεν λάβουμε δραστικά μέτρα, θα έχει ήδη καταστραφεί και υπερθερμαθεί, παρόλη την ευρωπαϊκή φιλοδοξία ότι η Ευρώπη μέχρι τότε θα καταστεί η πρώτη παγκόσμια κλιματικά ουδέτερη ήπειρος.

Οι άνθρωποι έχουν ευαισθησίες για το κλίμα και από μόνοι τους προσπαθούν να βρουν ευκολότερους, οικονομικότερους, περιβαλλοντικά φιλικότερους τρόπους διακίνησης και εφαρμογής της ανακύκλωσης και της κυκλικής οικονομίας.  Τα λεφτά που θα διατεθούν τα επόμενα χρόνια για την προστασία του περιβάλλοντος θα πρέπει να φτάσουν στην πηγή, δηλαδή στα νοικοκυριά, μέσω των τοπικών και περιφερειακών αρχών για μείωση της ρύπανσης.

Τα κράτη μέλη θα πρέπει δια νόμου να δεσμευτούν ότι θα αναλάβουν δράσεις για προστασία του περιβάλλοντος. Από την άλλη τα ευρωπαϊκά κονδύλια θα πρέπει να διανέμονται δίκαια σ’ αυτούς που προωθούν τις αλλαγές στον τρόπο ζωής τους για προστασία του περιβάλλοντος.

Οι πολίτες χρειάζονται κίνητρα για να εμπεδώσουν και να εφαρμόσουν νέες συνήθειες.  Η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία αποτελεί ένα φιλόδοξο σχέδιο, το οποίο για να έχει καλά αποτελέσματα, θα πρέπει να αγκαλιαστεί από τους δημότες, να ληφθούν υπόψη οι φωνές των εκατομμυρίων νέων και να εισακουστούν οι ανησυχίες και συμβουλές της επιστημονικής κοινότητας.

Σε τριάντα χρόνια αρκετοί άνθρωποι δεν θα είναι πλέον στη ζωή, ενώ οι σημερινοί έφηβοι θα έχουν δημιουργήσει τη δική τους οικογένεια.  Σ’ αυτούς, λοιπόν, πρέπει να εναποθέσουμε τις ελπίδες μας, να τους εμπιστευτούμε και όχι να υποτιμούμε τις φιλότιμες προσπάθειες που καταβάλλουν για προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και διάσωση του πλανήτη.

                                                          Άντρος Γ. Καραγιάννης

                                                           Δήμαρχος Δερύνειας