Κοινωνική προσφορά και ευρωπαϊκή αλληλεγγύη

Κοινωνική προσφορά και ευρωπαϊκή αλληλεγγύη

Κοινωνική προσφορά και ευρωπαϊκή αλληλεγγύη

Η συμμετοχή τοπικών αρχών σε ευρωπαϊκά προγράμματα δίδει την ευκαιρία στους συμμετέχοντες να γνωρίσουν άλλους πολιτισμούς και να παραδειγματιστούν από την εφαρμογή σωστών πρακτικών στην άσκηση κοινωνικής πολιτικής και στην προώθηση της αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.).

Ο Δήμος Δερύνειας συμμετέχει στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα ανταλλαγών «Η Ευρώπη των πολιτών» σε μια προσπάθεια προώθησης του Αθλητισμού, του Πολιτισμού, του Εθελοντισμού, της Αλληλεγγύης κ.ά.  Μέσα από τις συναντήσεις που πραγματοποιούνται στις διάφορες χώρες-εταίρους, γίνονται πολλές και εποικοδομητικές συζητήσεις για τα κοινωνικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η τοπική κοινωνία, όπως ο ευρωσκεπτικισμός, η ρητορική μίσους, η παραπληροφόρηση, η ανεργία κ.ά.

Μέσα από τα προγράμματα ανταλλαγής δίδεται, επίσης, η ευκαιρία στους συμμετέχοντες να ενημερωθούν για προγράμματα εξάλειψης των κοινωνικών ανισοτήτων και εφαρμογής καλών πρακτικών στη δική τους κοινότητα και δήμο. 

Στις βαλτικές χώρες, όπου βρέθηκε πρόσφατα αντιπροσωπεία του Δήμου Δερύνειας, ενημερωθήκαμε για τα σοβαρά κοινωνικά προβλήματα που αντιμετωπίζει κυρίως η νεολαία, όπως οι αυτοκτονίες, η βία στην οικογένεια, η ασφάλεια του διαδικτύου, ο εκφοβισμός κ.ά.  Σ’ αυτό συμβάλλουν τα μέγιστα και τα ΜΜΕ, τα οποία δίνουν τεράστια ώθηση στους εθελοντές που ασχολούνται με την άσκηση κοινωνικής πολιτικής, ώστε να συνεχίσουν να επιτελούν το εθελοντικό τους έργο.  Η εφημερίδα The Baltic Times περιγράφει σε κύριο άρθρο της, την προσφορά τεσσάρων δραστήριων γυναικών στην καταπολέμηση κοινωνικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν έφηβοι, νέοι και ηλικιωμένοι πολίτες.

Με τη συνεισφορά της Ε.Ε. μέσω του προγράμματος «Ε.Ε. Μαζί προστατεύουμε», κοινωνικοί λειτουργοί και ψυχολόγοι ενθαρρύνουν τους πολίτες να μιλούν ανοικτά για το πρόβλημα των αυτοκτονιών, αλλά και να ενημερώνουν για τα ευάλωτα άτομα γύρω από το μείζον πρόβλημα. Εξάλλου, δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι στη Λιθουανία ο αριθμός των αυτοκτονιών το 2018 μειώθηκε από 55,7 ανά 100,000 κατοίκους στους 24,4.

Στην Εσθονία, μέσω του προγράμματος Erasmus+, παρέχεται βοήθεια σε κακοποιημένες από τους συζύγους ή πρώην συντρόφους τους γυναίκες.  Η εμπλοκή πιο πολλών γυναικών σε Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (ΜΚΟ) για αντιμετώπιση της οικογενειακής βίας «ξύπνησε» το ενδιαφέρον των πολιτών, κάνοντας γνωστή τη δράση τους στα ΜΜΕ.

Στην τρίτη βαλτική χώρα, τη Λετονία, γίνεται εκστρατεία για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο και για την προστασία των ανηλίκων από την άσκηση βίας και εκφοβισμού μέσω του διαδικτύου.  Η εκστρατεία χρηματοδοτείται κατά 50% από την Ε.Ε. και το υπόλοιπο ποσό από εταίρους και την κεντρική Κυβέρνηση.

Στις βαλτικές χώρες γίνονται, επίσης, αρκετές προσπάθειες μέσω ΜΚΟ για ευαισθητοποίηση του κοινού, όσον αφορά την προστασία του περιβάλλοντος ή τη συμμετοχή των ίδιων των πολιτών στον τοπικό πολεοδομικό σχεδιασμό.

Είναι ευλογοφανές ότι η διασυνοριακή συνεργασία συμβάλλει στην καλύτερη κατανόηση, εμπέδωση και εφαρμογή καλών πρακτικών και συνεισφέρει στον εμπλουτισμό των γνώσεων, όπως και στη διαμόρφωση πιο ανεκτικών και συνεργάσιμων πολιτών.   

 Τα υπαίθρια φεστιβάλ, η όπερα στο δάσος, οι αγώνες κωπηλασίας στους ποταμούς, η δημιουργία σύγχρονων βιβλιοθηκών για ανοικτές συζητήσεις και παρουσιάσεις βιβλίων, συμβάλλουν στην αποφυγή, καθώς και στην εξάλειψη κοινωνικών φαινομένων και παραβατικών συμπεριφορών. Για να προωθηθούν όμως όλα αυτά, δεν χρειάζεται μόνο εθελοντική συνεισφορά και ευρωπαϊκή χορηγία, αλλά όραμα, στοχοθέτηση και θέληση από τις τοπικές αρχές.  Ο τομέας της Νεολαίας είναι, επίσης, ένας σημαντικός παράγοντας στον οποίο οι τοπικές αρχές θα πρέπει να δίνουν έμφαση μέσω των ανταλλαγών και του διαλόγου.

Ενδεικτικά είναι τα λόγια μιας νεαρής εθελόντριας, η οποία έστειλε το δικό της μήνυμα για αυτή την αξιόλογη προσπάθεια, που γίνεται: «οι πραγματικοί ηγέτες ποτέ δεν σταματούν να κάνουν πράγματα με μεγάλη επίδραση, παρόλο που τους στοιχίζει αρκετό προσωπικό χρόνο, ενώ απαιτεί θυσίες που μπορούν να επιφέρουν πολιτικό κόστος ή/και όφελος».

Άντρος Γ. Καραγιάννης

                                                                         Δήμαρχος Δερύνειας