Μέρες ξεκούρασης και αντίδρασης

Άρθρο του Δημάρχου Δερύνειας Άντρου Καραγίαννη
Μέρες ξεκούρασης και αντίδρασης

Μέρες ξεκούρασης και αντίδρασης

Αρκετοί από εμάς περιμένουμε με ανυπομονησία τις καλοκαιρινές διακοπές, για να αφιερώσουμε πιο πολύ χρόνο στα παιδιά μας και να κάνουμε πράγματα με την οικογένειά μας, τα οποία λόγω άλλων υποχρεώσεων στην καθημερινότητά μας αδυνατούμε να πράξουμε.  Οικογένειες με παιδιά κυρίως, προσπαθούν να βρουν τον σωστό τρόπο αξιοποίησης κάθε πολύτιμης στιγμής και να περάσουν όσο το δυνατό καλύτερα στις διακοπές τους.  Η αλλαγή περιβάλλοντος και χώρου όμως κατά την περίοδο των διακοπών, κυρίως για τα παιδιά, προκαλεί περιέργεια αλλά και αναστάτωση, επειδή ακριβώς τα παιδιά απομακρύνονται από το οικείο και καθημερινό τους περιβάλλον.

Για να αποφευχθεί ή έστω να περιοριστεί αυτό το ενδεχόμενο, είναι προτιμότερο τα παιδιά να γνωρίζουν εκ των προτέρων που θα περάσουν τις διακοπές τους και κατά πόσο θα έχουν την ευκαιρία να ψυχαγωγηθούν όπως αυτά επιθυμούν ή αν θα έχουν μαζί τους φίλους και γνωστούς.  Αναμένεται ακόμη να κατανοήσουν ότι οι κολλητοί τους φίλοι πιθανόν να μην είναι μαζί τους για λίγες μέρες ενώ παράλληλα θα πρέπει να προσπαθήσουν να αποκτήσουν καινούργιους φίλους στον τόπο παραμονής τους τις ημέρες των διακοπών.   Οι γονείς πρέπει εξάλλου να ανακοινώνουν στα παιδιά το καθημερινό πρόγραμμα των διακοπών, όπως είναι για παράδειγμα το πρόγευμα στο ξενοδοχείο, το πρωινό κολύμπι στη θάλασσα ή την πισίνα, οι εκδρομές, τα καθημερινά γεύματα, η απογευματινή χαλάρωση και ξεκούραση αλλά και ο πολύτιμος χρόνος που θα περνά μαζί όλη η οικογένεια, για να αποβάλουν με αυτόν τον τρόπο πιθανές ανασφάλειες.  Σίγουρα στις διακοπές είμαστε όλοι πιο χαλαροί αλλά θα πρέπει να τηρούνται τα συμφωνηθέντα και θα πρέπει να υπάρχουν όρια ως προς την τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων για την αποφυγή παρεξηγήσεων μεταξύ γονέων και παιδιών.

Τα παιδιά βέβαια επιθυμούν συνήθως να μεταφέρουν μαζί τους στις διακοπές κάποια αγαπημένα τους παιχνίδια, βιβλία αλλά και ηλεκτρονικές συσκευές.  Η ενασχόληση όμως με τις ηλεκτρονικές συσκευές θα πρέπει να γίνεται πάντα με μέτρο, αφού η αλόγιστη χρήση τους προκαλεί συνήθως εξάρτηση αλλά και αντίδραση από τους γονείς, με αποτέλεσμα αυτοί να εκνευρίζονται και να «απειλούν» πολλές φορές τα παιδιά τους ότι δεν θα τους εκπληρώσουν κανένα τους χατίρι.  Δεν είναι καθόλου εύκολο εγχείρημα ο χειρισμός της παιδικής και νεανικής τάσης στη σύγχρονη τεχνολογία.  Επειδή τα ηλεκτρονικά παιχνίδια και το διαδίκτυο αποτελούν πλέον μέρος της ζωής μας, απαιτείται υπερπροσπάθεια από την πλευρά των γονέων, πολλές ώρες συζήτησης και πειστική επιχειρηματολογία, μέτρα που συνήθως καταλήγουν σε τσακωμούς γονέων και παιδιών.   

Τα παιδιά είναι δικά μας παιδιά και εύλογα παρουσιάζουν εκ φύσεως αρκετά κοινά χαρακτηριστικά με τους γονείς τους, όπως είναι οι συνήθειες, ο χαρακτήρας, οι ευαισθησίες τους, χαρακτηριστικά που πηγάζουν από τον τρόπο, με τον οποίο εμείς τα μεγαλώνουμε.  Δεν θα πρέπει λοιπόν να αντιδρούμε, να φωνασκούμε και να χάνουμε την ψυχραιμία μας, όταν αυτά κάνουν πράγματα που δεν μας αρέσουν.  Κι εμείς ήμασταν κάποτε παιδιά και δεν ήμασταν πάντα φρόνιμα και συνεπή, ούτε ανταποκρινόμασταν πάντοτε στις επιθυμίες των γονέων μας.  Επομένως αυτό που χρειάζονται σήμερα οι γονείς είναι αρκετή υπομονή, κατανόηση και ορθολογική διαχείριση των αντιδράσεων των παιδιών με χαμόγελο, ευγένεια και καλή διάθεση.  

Την εξουσία στο σπίτι, όπως είπε ο συγγραφέας Joseph Freud, την έχουν οι γονείς και όχι τα παιδιά και γι’ αυτό οι γονείς θα πρέπει να υποχωρούν πότε-πότε.  Αυτό θα πρέπει να γίνεται κυρίως στις διακοπές, για να περνούμε μαζί με τα παιδιά μας όμορφα, χαλαρά, χωρίς φωνές και αντιδράσεις που πιο πολύ μας κουράζουν, αντί να μας ξεκουράζουν.

Άντρος Γ. Καραγιάννης

Δήμαρχος Δερύνειας