Ο Αθλητισμός ως μέσο κοινωνικής ένταξης των πολιτών

Ένα άρθρο του Δημάρχου Δερύνειας κ. Άντρου Καραγιάννη
Ο Αθλητισμός ως μέσο κοινωνικής ένταξης των πολιτών

Ο Αθλητισμός ως μέσο κοινωνικής ένταξης των πολιτών

​Tρακόσια πενήντα περίπου μέλη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών (ΕΕτΠ), προερχόμενα από τον χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ψήφισαν στην τελευταία συνεδρία της Επιτροπής γνωμοδότηση, που αφορά τον αθλητισμό ως μέσο κοινωνικής ένταξης των πολιτών. Ο εισηγητής του σχεδίου γνωμοδότησης, συνάδελφος δήμαρχος στην Ιταλία, έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στα πλεονεκτήματα, που μπορεί να έχει ο αθλητισμός τόσο στους πολίτες όσο και στις τοπικές αρχές.

​Με βάση στοιχεία, που κατατέθηκαν στην ΕΕτΠ, ο τομέας του αθλητισμού αποτελεί το 2% του ΑΕΠ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και εργοδοτεί 7,3εκ. ευρωπαίους πολίτες. Ο αθλητισμός προσελκύει επίσης 12-15εκ. αθλητές, που συμμετέχουν σε διάφορες αθλητικές ή συναφείς δραστηριότητες. Από την άλλη, η μη υγιής ενασχόληση των πολιτών και η έλλειψη σωματικής άσκησης κοστίζει γύρω στα 80 δισ. ευρώ ετησίως στα κράτη μέλη της Ε.Ε. Είναι αποδεδειγμένο, άλλωστε, ότι η απραξία, η καθιστική ζωή, αλλά και η μη πρόσβαση σε αθλητικές δραστηριότητες οδηγεί στην εκδήλωση χρόνιων ασθενειών, όπως η παχυσαρκία, ο σακχαρώδης διαβήτης, οι καρδιοπάθειες, οι ψυχικές ασθένειες κ.ά.

​Οι τοπικές αρχές στο πλαίσιο του κοινωνικού τους ρόλου οφείλουν να λαμβάνουν υπόψη τα πιο πάνω και να δημιουργούν τις κατάλληλες αθλητικές υποδομές για ασφαλή εκγύμναση. Συγχρόνως, οφείλουν να ενημερώνουν συστηματικά και ποικιλοτρόπως τους πολίτες για τα οφέλη του αθλητισμού, όπως η προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης, η βελτίωση της υγείας, καθώς και η προώθηση της ανεκτικότητας, του σεβασμού και της κοινωνικής ένταξης. Ο αθλητισμός, άλλωστε, δεν γνωρίζει ούτε φύλο, ούτε χρώμα, ούτε θρησκεία αλλά ούτε και η ηλικία.

​Παρά τις φιλότιμες προσπάθειες, που καταβάλλουν οι τοπικές αρχές για προώθηση της υγιούς ενασχόλησης μέσα από τη δημιουργία εξωτερικών αθλητικών εγκαταστάσεων για δωρεάν άθληση, αρκετά κράτη δεν επιχορηγούν τη δημιουργία σύγχρονων εγκαταστάσεων. Η δημιουργία γηπέδων κοινωνικού αθλητισμού, όπως γηπέδων με άμμο, υπαίθρια γυμναστήρια, πίστες για skateboard, υπαίθρια γήπεδα καλαθόσφαιρας, πετόσφαιρας και άλλων συναφών αθλημάτων δίνουν την ευκαιρία στους πολίτες, όχι μόνο να δοκιμάσουν τις ικανότητες τους, αλλά και να διατηρούν μια ισορροπημένη αθλητική ζωή.

​Με βάση στατιστικά στοιχεία, που κατατέθηκαν στην ΕΕτΠ το 46% των ευρωπαίων πολιτών δεν αθλείται. Το μεγαλύτερο κίνητρο, που μπορούν να προσφέρουν οι τοπικές αρχές στους δημότες τους, για να αρχίσουν να αθλούνται είναι η συντήρηση των χώρων άθλησης, η ελεύθερη πρόσβαση και η διοργάνωση αθλητικών γεγονότων στους ειδικούς χώρους άθλησης.

Ωστόστο, δεν αρκεί μόνο η μονόπλευρη προσπάθεια εκ μέρους των τοπικών αρχών για μύηση των πολιτών σε έναν πιο υγιή τρόπο ζωής. Θα πρέπει, επίσης, μέσω των σχολείων, των σωματείων και των οργανωμένων συνόλων, να αξιοποιηθούν οι δάσκαλοι και οι προπονητές, ενώ τα ΜΜΕ να τονίζουν ότι το κύριο κίνητρο της εκγύμνασης είναι η βελτίωση της προσωπικής υγείας και της φυσικής κατάστασης. Η δικαιολογία ότι οι πολίτες δεν βρίσκουν χρόνο για να γυμναστούν, θα μπορούσε να ξεπεραστεί αν αναλογιζόμασταν όλοι, ότι μισή ώρα γυμναστικής τη μέρα μας χαρίζει μακροζωία, αλλά και καλή φυσική κατάσταση.

​Οι τοπικές αρχές υποχρεούνται να προσφέρουν κίνητρα, αλλά και κινητήριους μοχλούς στους δημότες για υγιή διατροφή και ενασχόληση μέσα από προγράμματα κοινωνικής ένταξης. Η κοινωνική ένταξη των πολιτών αρχίζει από τις ευκαιρίες που παρέχονται για τη συμμετοχή τους σε αθλητικά, πολιτιστικά και κοινωνικά δρώμενα. Μέσα από τον αθλητισμό, οι πολίτες αποδεδειγμένα κοινωνικοποιούνται, γίνονται πιο ανεκτικοί και αλληλέγγυοι.

​Στην Τοπική Αυτοδιοίκηση χρειαζόμαστε ενεργούς και δραστήριους πολίτες. Η προώθηση της υγιούς διατροφής και ενασχόλησης θα πρέπει να αρχίζει από το μάθημα της φυσικής αγωγής στα σχολεία για στροφή σε μια αθλητική και διατροφική παιδεία και να ολοκληρώνεται έμπρακτα μέσω των τοπικών αρχών, που θα παρέχουν ασφαλείς αθλητικές υποδομές. Μόνες τους οι τοπικές αρχές δυσκολεύονται να τα καταφέρουν και γι’ αυτό θα πρέπει τα κράτη να απορροφήσουν περισσότερα ευρωπαϊκά κονδύλια για στήριξη του αθλητισμού, ο οποίος συμβάλλει όχι μόνο στην κοινωνική ένταξη των πολιτών αλλά και στη βελτίωση τόσο της σωματικής όσο και της ψυχικής τους υγείας.


Άντρος Γ. Καραγιάννης
Δήμαρχος Δερύνειας