Ο Δήμος Δερύνειας σε διεθνή συνάντηση για το Μεταναστευτικό στη Μάλτα

Δελτίο Τύπου 4.12.2019
Ο  Δήμος Δερύνειας σε διεθνή συνάντηση για το Μεταναστευτικό στη Μάλτα

Ο Δήμος Δερύνειας σε διεθνή συνάντηση για το Μεταναστευτικό στη Μάλτα

Το  σοβαρό  φαινόμενο    της μετανάστευσης,   όπως παρουσιάζεται σήμερα σε διάφορες χώρες της  Ευρωπαϊκής  Ένωσης με τις συνακόλουθες επιπτώσεις, ήταν  στο επίκεντρο  διεθνούς  συνάντησης που πραγματοποιήθηκε στη Μάλτα με την ενεργό συμμετοχή του Δήμου Δερύνειας και  άλλων Δήμων και οργανισμών  της ΕΕ από την Ελλάδα, Ιταλία, Ουγγαρία, Λεττονία και Μάλτα.  Η όλη εκδήλωση, φιλοξενήθηκε στην  τουριστική πόλη  San Giljan,  στο πλαίσιο  συγκεκριμένου ευρωπαϊκού  προγράμματος για διδυμοποιημένους Δήμους. Ο Δήμος  του San Giljan  ανέλαβε και έφερε σε πέρας μια άψογη διοργάνωση από τις 28 Νοεμβρίου μέχρι την 1η Δεκεμβρίου 2019,  με τίτλο: «Ενίσχυση των δεσμών αλληλεπίδρασης σε ευρωπαϊκό επίπεδο».

Έγινε αρκετή συζήτηση  γύρω από τα προβλήματα που δημιουργούν τα  συνεχιζόμενα κύματα μεταναστών  που φθάνουν στις διάφορες χώρες. Αναπτύχθηκε παράλληλα προβληματισμός για  το πως μπορούν τα μέλη της  τοπικής αυτοδιοίκησης να συμβάλουν στην παροχή βοήθειας και στην   ενίσχυση της επικοινωνίας για την ομαλότερη δυνατή ενσωμάτωση των μεταναστών στο κοινωνικό γίγνεσθαι της κάθε χώρας. Κοινό ήταν το συμπέρασμα  ότι  ο πολιτισμός  σε όλες του τις εκφάνσεις είναι γέφυρα που  εξυπηρετεί  αυτό τον στόχο.

Η εξαμελής ομάδα δημοτών που εκπροσώπησε τον Δήμο  Δερύνειας   είχε  έντονη  συμμετοχή και έδωσε το δικό της στίγμα στις συζητήσεις που έλαβαν χώρα, σκιαγραφώντας τις ιδιαιτερότητες του  προβλήματος,  όπως αυτό παρουσιάζεται σήμερα στη χώρα μας. Δόθηκε επίσης η δυνατότητα  να παρουσιαστεί η  πολιτιστική δραστηριότητα που αναπτύσσεται, ενώ προβλήθηκαν κινηματογραφημένα στιγμιότυπα με το  χορευτικό συγκρότημα του  Δήμου σε δράση.

Σημαντική  στιγμή της όλης διοργάνωσης ήταν  η υπογραφή εκ μέρους των συμμετεχόντων Συμφώνου Φιλίας και Συνεργασίας. Μεταξύ άλλων  υπογραμμίζεται η ανάγκη ανταλλαγής πείρας  και τεχνογνωσίας ανάμεσα στους Δήμους  με στόχο την ενίσχυση των δεσμών τους σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος και την βελτίωση της διοίκησης τους  προς   όφελος των δημοτών τους.