Οι στόχοι της Αυστρίας και «η Ευρώπη που προστατεύει»

Οι στόχοι της Αυστρίας και «η Ευρώπη που προστατεύει»

Οι στόχοι της Αυστρίας και «η Ευρώπη που προστατεύει»

Η Αυστρία ανέλαβε από την 1η Ιουλίου την Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τρίτη φορά, μετά το 1998 και το 2006.  Στόχος της Αυστρίας κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2018 είναι η ενίσχυση της αρχής της επικουρικότητας, η εξασφάλιση ευημερίας και ανταγωνιστικότητας μέσω της ψηφιοποίησης και ιδιαίτερα, της σταθερότητας στην περιοχή.  Το κεντρικό σύνθημα της Αυστριακής προεδρίας είναι «Η Ευρώπη που προστατεύει».  Ωστόσο, τίθεται το εύλογο ερώτημα από ποιους χρειάζεται προστασία η Ε.Ε.;

Οι κύριοι στόχοι της Αυστριακής προεδρίας, όπως αναλύθηκαν λεπτομερώς στην τελευταία σύνοδο της ολομέλειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών, είναι οι ακόλουθοι:

  1. Ασφάλεια και καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης, των τρομοκρατικών απειλών, της ριζοσπαστικοποίησης και της ενίσχυσης των ευρωπαϊκών συνόρων και ιδιαίτερα της FRONTEX.  Με λίγα λόγια, η Αυστρία επιθυμεί να γνωρίζει ποιοι θα έρχονται στην Ε.Ε. επιλέγοντας έτσι, ποιοι θα μένουν και ποιοι θα απελαθούν.
  2. Ολοκλήρωση της ψηφιακής ενιαίας αγοράς, ψηφιακής οικονομίας, εκσυγχρονισμός της δημόσιας διοίκησης, θέσπιση φορολογικών κανονισμών και εξασφάλιση ανταγωνιστικού περιβάλλοντος για όλες τις επιχειρήσεις.
  3. Ασφάλεια και σταθερότητα στην ευρωπαϊκή «γειτονιά», ενωτική προοπτική με χώρες των Δυτικών Βαλκανίων με στόχο την προώθηση καλών σχέσεων μεταξύ της Ε.Ε. και των γειτόνων της.  Ενδεικτική, άλλωστε, υπήρξε και η στάση της Αυστρίας, που μέσω της εκπροσώπου της προεδρίας, έχει χαιρετίσει τη συμφωνία για το ονοματολογικό μεταξύ της Ελλάδας και της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας.

Πέραν, όμως, των προαναφερθέντων στόχων, τονίστηκε ότι θα δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στην κλιματική αλλαγή, στην τρομοκρατία και στη ριζοσπαστικοποίηση, προωθώντας έτσι τον διάλογο μεταξύ πολιτικών και πολιτών, προκειμένου να εισακουστούν οι απόψεις των τελευταίων.  Η Αυστρία ευελπιστεί, επίσης, ότι μέχρι το φθινόπωρο θα ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις για το Brexit, στηρίζοντας μια εταιρική σχέση μεταξύ Ε.Ε. και Ηνωμένου Βασιλείου. 

Το μεγαλύτερο, όμως, πρόβλημα, που προβάλλει η Αυστρία, μέσω του ξενόφοβου καγκελαρίου της Σεμπάστιαν Κουρτς, σύμφωνα με την εφημερίδα των Συντακτών, είναι το προσφυγικό/μεταναστευτικό και η λήψη πιο σκληρών μέτρων στα σύνορα της Αυστρίας. 

Η Αυστρία κυβερνάται αυτή τη στιγμή από ακροδεξιά στοιχεία, όπως ο καγκελάριος Κουρτς, ο αντικαγκελάριος Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε και ο εξίσου ακροδεξιός Υπουργός Εσωτερικών Χέρμπερτ Κικλ, οι οποίοι θα εφαρμόσουν σκληρότερα αντιμεταναστευτικά μέτρα από ό,τι οι Γερμανοί Χριστιανοδημοκράτες και Χριστιανοκοινωνιστές της καγκελαρίου Μέρκελ και του βαυαρού Υπουργού Εσωτερικών Ζεεχόφερ. 

Εξάλλου, στα σύνορα της Γερμανίας με την Αυστρία και συγκεκριμένα στη Βαυαρία του Ζεεχόφερ προωθείται η δημιουργία «ζωνών τράνσιτ», απ’ όπου θα επαναπροωθούνται πρόσφυγες/μετανάστες που έχουν καταθέσει αίτηση ασύλου σε άλλες χώρες της Ε.Ε.

Ο Κουρτς απείλησε εμμέσως πλην σαφώς τη γείτονα Γερμανία ότι θα κλείσει τα σύνορα της χώρας με τη Γερμανία (Βαυαρία), τη Σλοβενία και την Ιταλία, για να «προστατεύσει» τον αυστριακό λαό.  Η απόφαση του Κουρτς να κλείσει τα σύνορα με την Ιταλία βρίσκει σύμφωνο τον ακροδεξιό Υπουργό Εσωτερικών της Ιταλίας Ματέο Σαλβίνι, με τον οποίο συμφωνεί σε πολλά «αντιμεταναστευτικά» μέτρα τόσο ο Ζεεχόφερ όσο και ο Κικλ.

Το προσφυγικό/μεταναστευτικό ζήτημα οδηγεί στην αύξηση του ρατσισμού, λαϊκισμού, εθνικισμού σε διάφορες χώρες της Ε.Ε. όπως είναι η Αυστρία και οι χώρες του Βίζεγκραντ Πολωνία, Ουγγαρία, Τσεχία και Σλοβακία. 

Στη Γερμανία, η Μέρκελ αναγκάστηκε να βάλει νερό στο κρασί της στο προσφυγικό/μεταναστευτικό, για να σώσει τη συγκυβέρνηση και να διατηρήσει στο κυβερνητικό σχήμα τον συντηρητικό βαυαρό Υπουργό Εσωτερικών Ζεεχόφερ, ο οποίος ταυτίζεται με τις ρατσιστικές θέσεις του γείτονα αυστριακού καγκελάριου.  Η Μέρκελ από «καγκελάριος των προσφύγων», όπως την βάπτισαν κάποια ΜΜΕ, κινδυνεύει να καταστεί η «καγκελάριος της απομόνωσης», αφού δέχεται αρκετές κριτικές για την διαλλακτική της στάση στο μεταναστευτικό ζήτημα.

Στη γειτονική Αυστρία, όμως, ο νεαρός καγκελάριος αυξάνει τη δημοτικότητά του, λόγω της σκληρής στάσης του απέναντι στους πρόσφυγες/μετανάστες, ενώ σ’ άλλες χώρες της Ε.Ε., η εξουσία βρίσκεται κάτω από το σκήπτρο λαϊκιστών και ακροδεξιών ηγετών. 

Η Αυστρία καλείται, λοιπόν, να απαντήσει στο ερώτημα από ποιους χρειάζεται προστασία η Ε.Ε. Από τους πρόσφυγες/μετανάστες ή από τους λαϊκιστές, ρατσιστές, εθνικιστές και μισαλλόδοξους πολιτικούς ηγέτες;

 

                                                        Άντρος Γ. Καραγιάννης

                                                                   Δήμαρχος Δερύνειας