Οι τοπικές αρχές του μέλλοντος

Άρθρο του Δημάρχου Δερύνειας Άντρου Καραγίαννη
Οι τοπικές αρχές του μέλλοντος

Οι τοπικές αρχές του μέλλοντος

«Οι τοπικές αρχές θα πρέπει να συμβάλουν στον μελλοντικό σχεδιασμό των πόλεων μαζί με το κεντρικό κράτος και τους τεχνοκράτες και οι τοπικοί άρχοντες θα πρέπει να τυγχάνουν απόλυτου σεβασμού από τις κυβερνήσεις». Αυτό ήταν το καταληκτικό σχόλιο του Προέδρου της Ένωσης Δήμων του Ισραήλ, στο διεθνές συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στο Τελ Αβίβ υπό την παρουσία 9.000 συμμετεχόντων και 150 δημάρχων από όλο τον κόσμο.  

Το Ισραήλ προωθεί ένα φιλόδοξο σχέδιο βιώσιμης ανάπτυξης, έξυπνων και ασφαλών πόλεων, το οποίο θα καταστήσει τις πόλεις πόλο έλξης για επενδυτές, αλλά και δημιουργικό χώρο για παραμονή των κατοίκων.

Το 2048 το κράτος του Ισραήλ θα γιορτάσει τα 100 χρόνια από την ίδρυσή του και γι’ αυτό τον σημαντικό λόγο, το κεντρικό κράτος έχει αποφασίσει να εντάξει τις τοπικές αρχές στον μελλοντικό σχεδιασμό των βιώσιμων, φιλικών προς το περιβάλλον και ασφαλών πόλεων. Η ασφάλεια απασχολεί έντονα τις τοπικές αρχές του Ισραήλ, αφού η παρουσία του στρατού και της αστυνομίας είναι έντονη, τόσο στους δρόμους όσο και σε κτήρια και πλατείες.

Ο πληθυσμός του Ισραήλ σήμερα, μαζί με τις διάφορες μειονότητες, ξεπερνά τα 8 εκατομμύρια. Η ανάπτυξη, όμως, των πόλεων είναι ραγδαία, χάρη στη χρήση της τεχνολογίας, αλλά και των διαφόρων επενδύσεων, ιδιαίτερα στον εμπορικό και κατασκευαστικό τομέα, στην ασφάλεια του κυβερνοχώρου, όπως επίσης στη γαλάζια οικονομία και πράσινη ανάπτυξη.

Αρκετές οικογένειες στη γειτονική μας χώρα αποκτούν πολλά παιδιά, κυρίως οι αραβόφωνοι κάτοικοι, αλλά και οι υπέρ-ορθόδοξοι Εβραίοι, γεγονός που δημιουργεί μεγάλες ανάγκες για στέγαση, αλλά και κοινωνικές παροχές.  Οι τοπικές αρχές δεν μπορούν από μόνες τους να λύσουν όλα τα προβλήματα που δημιουργούνται και γι’ αυτό τον λόγο το κεντρικό κράτος συνδράμει οικονομικά, για να συνεχίσουν απρόσκοπτα το έργο τους χωρίς ελέγχους και περικοπές.

Ο σχεδιασμός των μελλοντικών πόλεων βασίζεται πρωτίστως στις προτάσεις και στη συμβολή των τοπικών αρχών, αφού οι δήμαρχοι και οι υπόλοιποι αιρετοί έχουν την εξουσία να επενδύουν στην ανάπτυξη, στην εκπαίδευση και στην αειφορία.  Χαρακτηριστική ήταν η τοποθέτηση του ηγέτη του κόμματος «Μπλε – Λευκό», Μπένι Γκαντς, ότι οι δήμαρχοι θα πρέπει να δουλεύουν για τους πολίτες και όχι για τον εαυτό τους. 

Το γεγονός ότι οι τοπικοί άρχοντες χαίρουν σεβασμού από την Κυβέρνηση του Ισραήλ, φάνηκε μέσα από τις τοποθετήσεις Υπουργών και κρατικών αξιωματούχων, οι οποίοι εξήραν το έργο και την προσφορά των αιρετών, τόσο στη χώρα τους όσο και στο εξωτερικό.

Σημαντική είναι επίσης η συνεργασία μεταξύ Κυβέρνησης και τοπικών αρχών στο Ισραήλ για καταπολέμηση της διαφθοράς, τονίζοντας τον εξευτελισμό που δέχεται ο θεσμός, αφού δήμαρχοι που τιμωρούνται με ποινές φυλάκισης, λόγω ατασθαλιών αμαυρώνουν την εικόνα των τοπικών αρχών παγκοσμίως.  Η διαφάνεια αλλά και η εξιχνίαση υποθέσεων απάτης, όπως επισημάνθηκε στο διεθνές συνέδριο, πρέπει να βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα των τοπικών αρχών, όπως και η καταπολέμηση της ρητορικής μίσους, η οποία αναπτύσσεται πολύ έντονα το τελευταίο διάστημα κατά πολιτικά εκτεθειμένων προσώπων. 

Οι 150 δήμαρχοι από όλο τον κόσμο, οι οποίοι εκπροσώπησαν περιφέρειες, πόλεις αλλά και διάφορες επιτροπές, όπως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή των Περιφερειών, έλαβαν το ξεκάθαρο μήνυμα ότι, για να ασχοληθούν με ευαίσθητα ζητήματα, όπως η προστασία του περιβάλλοντος, η βιώσιμη ανάπτυξη, η ασφάλεια, η αλληλεγγύη και η ευημερία των πολιτών, θα πρέπει να έχουν την απαιτούμενη οικονομική στήριξη από το κεντρικό κράτος.

Οι εκπρόσωποι των τοπικών αρχών του Ισραήλ μάς απέδειξαν τέλος, όχι μόνο μέσα από τις τοποθετήσεις, αλλά και μέσα από τα έργα που εκτελούν στις πόλεις τους, ότι η Κυβέρνηση τούς στηρίζει αλλά και αναγνωρίζει το δύσκολο έργο που επιτελούν.  Η αναγνώριση και ο σεβασμός, λοιπόν, δεν εξαγοράζονται, αλλά κερδίζονται με πράξεις και όχι με «έπεα πτερόεντα».

 Άντρος Γ. Καραγιάννης

                                                                   Δήμαρχος Δερύνειας