Παραγωγή κρέατος από ζώα ή φυτά;

Παραγωγή κρέατος από ζώα ή φυτά;

Παραγωγή κρέατος από ζώα ή φυτά;

Η βίαιη καταστροφή του περιβάλλοντος οδηγεί τον άνθρωπο σε νέες εποχές όσον αφορά την παραγωγή κρέατος.  Η γερμανική εβδομαδιαία εφημερίδα Die Zeit εξηγεί ότι το 2040 μόνο 40% του κρέατος θα προέρχεται από ζώα.  Μια μεγάλη ποσότητα βοδινού φιλέτου, αλλαντικών και μπιφτεκιών θα αντικατασταθούν με φυτικές απομιμήσεις.  Όλες αυτές οι αλλαγές στη διατροφική μας αλυσίδα, όπως επισημαίνει η εφημερίδα, θα επέλθουν λόγω της ανάγκης να σώσουμε το περιβάλλον, αφού οι βιομηχανίες γάλακτος και κρέατος θεωρούνται κατά 14% υπεύθυνες για τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.  Άλλωστε αυτές οι βιομηχανίες και άλλες αντίστοιχες εταιρείες, για να συνεχίσουν να προμηθεύουν τους καταναλωτές με κρέας, χρειάζονται πεδιάδες και λιβάδια για βόσκηση των προς ανθρώπινη κατανάλωση ζωικών ειδών αλλά και για καλλιέργεια νέων ποικιλιών φρούτων και λαχανικών.

Η διατροφική αλλαγή ή η στροφή των καταναλωτών σε εναλλακτικά βιολογικά προϊόντα, θα αποτελεί πλέον μέρος της ζωής μας και θα πρέπει έτσι όλοι να συμβιβαστούμε με υποκατάστατα αγαπημένων μας προϊόντων, όπως του γάλακτος, του κρέατος και των παράγωγών τους. Μπιφτέκια από πουρέ μπιζελιού ή από φυτικές πρωτεΐνες και σόγια για παράδειγμα, θα αποτελούν πλέον μέρος του διατροφολογίου μας.    

Επιπλέον ήδη έχουν δραστηριοποιηθεί στις Η.Π.Α. και στο Ισραήλ εταιρείες, οι οποίες εξειδικεύονται στην παραγωγή κρέατος από φυτικά προϊόντα χωρίς τη σφαγή ζώων, οι λεγόμενες «Meat growers».  Εξάλλου είναι πλέον δυνατό τα κύτταρα ενός μόνο ζώου, π.χ. αγελάδας, κοτόπουλου ή γαλοπούλας, να αξιοποιούνται για να παράγουν όση ποσότητα κρέατος χρειάζεται ο καταναλωτής.  Τα νέα φιλέτα ή οι μπριζόλες με φυτικές πρωτεΐνες, γεύση, υφή και εμφάνιση του κρέατος έφτασαν ήδη στην αμερικανική αγορά και έχουν το μέγεθος μιας πιστωτικής κάρτας ενώ ως προς το πάχος τους είναι περίπου  μισό εκατοστό. 

Η ίδια εικόνα εντοπίζεται και στην αγορά του Ισραήλ, εκεί όπου τα γραφεία των νεοεμφανιζόμενων εταιρειών παραγωγής κρέατος μοιάζουν με βιολογικά ή ιατρικά εργαστήρια.  Στόχος όμως όλων αυτών των νέων εταιρειών, όπως παραδέχονται οι εργαζόμενοι σε αυτές, δεν είναι μόνο οι χορτοφάγοι, γιατί αυτή είναι η μειοψηφία, αλλά η μεγάλη μάζα των καταναλωτών που δεν επιθυμούν να περιορίσουν την κατανάλωση βιολογικού κρέατος, θα τολμούσαν όμως να το αντικαταστήσουν με καλλιεργούμενο κρέας, το οποίο δεν αλλοιώνει τα θρεπτικά συστατικά και τη γεύση του προϊόντος.

Η τιμή ενός «τεχνητού», μικρού μοσχαρίσιου, βιολογικού στέικ που μοιάζει με το γνήσιο πρωτότυπο, στοιχίζει σήμερα 50 δολάρια και σε λίγα χρόνια οι εταιρείες παραγωγής κρέατος αναμένεται να πλασάρουν τα προϊόντα τους στην αγορά.  Το μόνο που απομένει είναι οι ονομασίες που θα δοθούν σε αυτά τα κρεατικά προϊόντα, δηλαδή αν θα ονομάζονται καλλιεργήσιμα ή προϊόντα του εργαστηρίου, αλλά και η αυστηρή νομοθετική ρύθμιση γύρω από αυτά όπως και η εμπιστοσύνη των καταναλωτών απέναντι σε αυτά.

Η συνεχιζόμενη κλιματική αλλαγή οδηγεί λοιπόν πολλούς περιβαλλοντικά ευαίσθητους καταναλωτές στην αλλαγή των διατροφικών τους συνηθειών και στην κατανάλωση λιγότερου κρέατος.  Ήδη αρκετοί καταναλωτές άρχισαν να περιορίζουν την κατανάλωση αγελαδινού γάλακτος, αντικαθιστώντας το με αυτό της βρώμης, καρύδας ή αμυγδάλου, αναγνωρίζοντας επίσης τις διατροφικές ιδιότητες των παραδοσιακών φακών, μπιζελιών και φασολιών.  

Η αλλαγή στον καταναλωτικό τρόπο ζωής δεν είναι βέβαια μόνο ατομική αλλά κυρίως πολιτική υπόθεση, επειδή ακριβώς αυτή η «στροφή» σκοντάφτει στην αντίδραση αγροτών και μεγάλων εταιρειών πώλησης ζωικών προϊόντων και των παράγωγών τους

Πίσω από την κλιματική αλλαγή κρύβονται μεγάλα οικονομικά και πολιτικά συμφέροντα. Ο άνθρωπος δεν πρέπει να παραμείνει απλός θεατής.  Αντίθετα ως καταναλωτής θα πρέπει να γνωρίζει τι τρώει και κυρίως από πού προέρχεται η τροφή που καταναλώνει.  Ήδη το κρέας που παράγεται από φυτικούς οργανισμούς, τα γενετικά τροποποιημένα προϊόντα αλλά και τα λαχανικά και τα φρούτα που μεγαλώνουν με ζωικά υποκατάστατα έχουν φτάσει ήδη στο πιάτο μας, χωρίς όμως να το αντιλαμβανόμαστε!

Άντρος Γ. Καραγιάννης

Δήμαρχος Δερύνειας