Περιορισμός της σπατάλης αναλώσιμων προϊόντων

Άρθρο του Δημάρχου Δερύνειας Άντρου Καραγίαννη
Περιορισμός της σπατάλης αναλώσιμων προϊόντων

Περιορισμός της σπατάλης αναλώσιμων προϊόντων

          Ο αριθμός των χωρών, που αναλαμβάνουν σημαντικές πρωτοβουλίες στο θέμα του περιορισμού της αλόγιστης σπατάλης φαγητού αυξάνεται συνεχώς με τους ευαισθητοποιημένους πολίτες να δηλώνουν έτοιμοι να βοηθήσουν τις τοπικές αρχές στη διανομή φαγητού στις ευάλωτες ομάδες πληθυσμού.

          Στην Κύπρο αρκετές τοπικές αρχές διατηρούν τα δικά τους παντοπωλεία ή λαϊκά παζαράκια μέσω των οποίων προμηθεύονται φαγητό ολόχρονα αρκετές άπορες οικογένειες.  Σ’ αυτή μας την προσπάθεια έχουμε άξιους υποστηρικτές και συνοδοιπόρους, όπως επιχειρήσεις καθώς και ανώνυμους χορηγούς, οι οποίοι το μόνο που ζητούν είναι να βοηθήσουν τους συνανθρώπους τους και όχι να αυτοπροβληθούν.  Χωρίς τη σταθερή βοήθεια των εθελοντών, το έργο μας θα ήταν ακόμα δυσκολότερο, γιατί αυτοί αναλαμβάνουν το δύσκολο έργο του ίσου διαμερισμού και της άμεσης διάθεσης των προϊόντων στους λήπτες κοινωνικής βοήθειας.

          Με βάση στοιχεία, που δημοσίευσε πρόσφατα η γαλλική εφημερίδα Le Monde, 1,3 δισεκατομμύρια τόνοι φαγητού πετιούνται στα σκουπίδια παγκοσμίως, τον χρόνο.  Στη Γαλλία, η ποσότητα της τροφής που καταλήγει στα σκουπίδια, ανέρχεται στα 10 εκατομμύρια τόνους.  Αυτό συνεπάγεται, επίσης, χρηματική απώλεια 16 εκατομμυρίων ευρώ και επιβάρυνση του περιβάλλοντος κατά 15,3 εκατομμύρια τόνους διοξειδίου του άνθρακα (CO2).  Εδώ θα προσθέταμε και τις απώλειες ύψους 420 δισεκατομμυρίων ευρώ από τα είδη ένδυσης και υπόδησης που καταλήγουν παγκοσμίως στα σκουπίδια.

          Στη Γαλλία αρκετές επιχειρήσεις άρχισαν να ευαισθητοποιούνται, προωθώντας την κυκλική οικονομία, χαρίζοντας αρκετά από τα προϊόντα τους, όπως φαγητό, ρούχα και ηλεκτρικά είδη σε εθελοντικές οργανώσεις, οι οποίες αναλαμβάνουν τη διανομή σε φιλανθρωπικά ιδρύματα ή σε άπορες οικογένειες.  Οι υπεραγορές είναι υποχρεωμένες να παραχωρούν τα αδιάθετα προϊόντα τους στις διάφορες φιλανθρωπικές οργανώσεις για στήριξη του κοινωνικού τους έργου.  Τα εστιατόρια οφείλουν, επίσης, να δημοσιεύουν τις δράσεις τους ενάντια στη σπατάλη φαγητού και να πακετάρουν το φαγητό στους πελάτες τους, για να το πάρουν μαζί τους, αν αυτοί το ζητήσουν.

          Στόχος αρκετών εταιριών, που προμηθεύουν τα λαϊκά παντοπωλεία με είδη πρώτης ανάγκης, είναι να περιορίσουν τη σπατάλη τροφίμων στο 50% μέχρι το 2025.  Αρκετές ποσότητες προϊόντων καταστρέφονται ή πετιούνται στα σκουπίδια, τόσο κατά την παραγωγή όσο και κατά τη διάρκεια της κατανάλωσης και της διανομής τους.  Με πολύ καλή θέληση, όμως, αλλά και πιο πολλή ευαισθησία για το περιβάλλον και σεβασμό προς τους πάσχοντες συνανθρώπους μας, κάθε νοικοκυριό μπορεί να απολαμβάνει αξιοπρεπή σίτιση.

          Οι πρωτοβουλίες που αναλαμβάνουν τόσο οι τοπικές αρχές όσο και οι επιτροπές εθελοντών, θα πρέπει να συνεχιστούν, αλλά και να επικροτούνται.  Στην Κύπρο ο κόσμος επιδεικνύει αρκετή ευαισθησία και προθυμία να βοηθήσει δυσπραγούντες πολίτες, κάτι που φάνηκε κατά τη διάρκεια των περιορισμών λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού. Οι προσπάθειες μας, όμως, όσον αφορά τον περιορισμό της άσκοπης σπατάλης αναλώσιμων προϊόντων, είναι αρκετά περιορισμένες κάτι που θα πρέπει να μας προβληματίσει.

          Οι εποχές των «χρυσών αγελάδων» φτάνουν για πολλούς πολίτες στο τέλος, ενώ «τα σκυλιά δεν δένονται πλέον με λουκάνικα».  Αρκετός κόσμος υποφέρει από την οικονομική κρίση και την εξάπλωση των πανδημιών.  Για να συνεχίσουν οι τοπικές αρχές αλλά και οι εθελοντικές οργανώσεις να βοηθούν ευάλωτες και ευπαθείς ομάδες πληθυσμού, χρειάζονται τη στήριξη τόσο ιδιωτικών επιχειρήσεων όσο και του κράτους, για να σώσουμε όχι μόνο ζωές, αλλά και να προστατεύσουμε το ήδη βεβαρυμένο φυσικό περιβάλλον.

                                                              Άντρος Γ. Καραγιάννης

                                                               Δήμαρχος Δερύνειας