Τα πλαστικά απορρίμματα πνίγουν τις θάλασσές μας

Ένα άρθρο του Δημάρχου Δερύνειας κ. Άντρου Καραγιάννη
Τα πλαστικά απορρίμματα πνίγουν τις θάλασσές μας

Τα πλαστικά απορρίμματα πνίγουν τις θάλασσές μας

Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι τοπικές αρχές, είναι η ανεξέλεγκτη χρήση αλλά και απόρριψη πλαστικών υλών στη φύση και κυρίως στις θάλασσες. Το πλαστικό μιας χρήσης θεωρείται ως ευκολόχρηστο υλικό και βολεύει στη συσκευασία κυρίως φαγητού στα ταχυφαγεία. Δυστυχώς εκατομμύρια τόνοι πλαστικών απορριμμάτων καταλήγουν κάθε χρόνο στις θάλασσες, με αποτέλεσμα οι ωκεανοί να πνίγονται κυριολεκτικά στα πλαστικά απόβλητα.

​Η υπερβολική χρήση πλαστικών υλών και η απόρριψή τους στη φύση επιβαρύνουν όχι μόνο το φυσικό περιβάλλον αλλά και την υγεία των πολιτών. Τα μη διασπώμενα πλαστικά υλικά καταλήγουν στις θάλασσες υπό μορφή μικροπλαστικών και μέσω των διαφόρων οργανισμών φτάνουν στην τροφική αλυσίδα και στο πιάτο μας.

​Με βάση στοιχεία που κατατέθηκαν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή των Περιφερειών, τα πλαστικά αντικείμενα αποτελούν το 80% – 85% του συνολικού αριθμού των θαλάσσιων απορριμμάτων που μετρούνται στις παραλίες. Κάθε χρόνο τα πλαστικά που συσσωρεύονται στους ωκεανούς αυξάνονται, με αποτέλεσμα αυτά, είτε να επιπλέουν είτε να καταλήγουν μετά από αρκετά χρόνια στον βυθό της θάλασσας. Τα πλαστικά κατάλοιπα ξεγελούν διάφορα θαλάσσια είδη, όπως χελώνες, φώκιες, φάλαινες, πουλιά καθώς και διάφορα άλλα είδη ψαριών και οστρακοειδών, τα οποία τα καταπίνουν και στη συνέχεια αυτά καταλήγουν μέσω της τροφικής αλυσίδας στον ανθρώπινο οργανισμό.

​Οι τοπικές αρχές δεν μπορούν από μόνες τους να αντιμετωπίσουν το σοβαρό πρόβλημα απόρριψης πλαστικών υλών στη φύση, αφού ο κάθε ένας θα πρέπει να αναλογιστεί τις ευθύνες του και να ευαισθητοποιηθεί. Τα θαλάσσια απορρίμματα δεν γνωρίζουν σύνορα, γιατί κινούνται μέσω των θαλασσών από μια χώρα σε άλλη.

​Γι’ αυτό ακριβώς τον λόγο, η συμβολή των πολιτών αλλά και των εθελοντικών οργανώσεων κρίνεται σημαντική για την προώθηση και εμπέδωση περιβαλλοντικής συνείδησης. Όλοι μπορούμε να συμβάλουμε στην πρόληψη και μείωση της θαλάσσιας ρύπανσης από τα πλαστικά απορρίμματα φτάνει να κατανοήσουμε ότι η μόλυνση των θαλασσών επιβαρύνει και τη δική μας υγεία και διατροφή.

​Η Κύπρος ως νησί, αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα με την ανεξέλεγκτη χρήση, κατανάλωση και απόρριψη πλαστικών υλών, στις βουνοπλαγιές, στις χωματερές, εντός της νεκρής ζώνης αλλά και με την αλόγιστη καύση πλαστικού. Παρόλες τις φιλότιμες προσπάθειες που καταβάλλονται τόσο από τις τοπικές αρχές όσο και από διάφορες εταιρείες για ανακύκλωση και περισυλλογή ανακυκλώσιμων υλικών από πόρτα σε πόρτα, φαίνεται ότι απέχουμε πολύ από άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Σοβαρό πρόβλημα αποτελούν επίσης τα πλαστικά καλαμάκια αλλά και τα αποτσίγαρα, τα οποία κρύβονται μέσα στην άμμο και καταλήγουν σταδιακά στη θάλασσα. Αυτό το σοβαρό θέμα επισημάνθηκε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή των Περιφερειών και αναμένεται σύντομα η ανάληψη πρωτοβουλίας για περαιτέρω συζήτηση του και για ετοιμασία σχεδίου γνωμοδότησης.

​Οι καλύτεροι τρόποι μείωσης του πλαστικού μιας χρήσης, είναι η ανακύκλωση, η χρήση βιοδιασπώμενων σακουλών, αλλά και ο περιορισμός τους στην επισιτιστική βιομηχανία και στα νοικοκυριά. Αυτό μπορεί να εφαρμοστεί τόσο σε τοπικό όσο και σε εθνικό επίπεδο, αφού πρώτα εκπαιδευτεί και επιμορφωθεί το κοινό, αρχίζοντας από τα σχολεία. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο επίσης, θα πρέπει να τερματιστεί άμεσα η εξαγωγή πλαστικών υλών κακής ποιότητας σε τρίτες χώρες, όπως η Ινδία, η Κίνα, η Ινδονησία, οι Φιλιππίνες, το Βιετνάμ και η Σρι Λάνκα, γιατί αυτά που δεν τα θέλουμε εμείς και τα εξάγουμε, πάλι θα καταλήξουν μέσω θαλάσσης στα ευρωπαϊκά πιάτα.

​Αν δεν ληφθούν λοιπόν, άμεσα δράσεις για τερματισμό της ανεξέλεγκτης χρήσης πλαστικών υλών, αυτά θα συνεχίσουν να πνίγουν τις θάλασσές μας, οι οποίες σύντομα, όπως δείχνουν οι έρευνες, θα έχουν περισσότερα πλαστικά αντί ψάρια.


Άντρος Γ. Καραγιάννης
Δήμαρχος Δερύνειας