Στον απόηχο των βαλτικών εορτασμών

Άρθρο του Δημάρχου Δερύνειας Άντρου Καραγίαννη
Στον απόηχο των βαλτικών εορτασμών

Στον απόηχο των βαλτικών εορτασμών

Οι τρεις Βαλτικές χώρες Εσθονία, Λετονία και Λιθουανία γιόρταζαν μέχρι πρόσφατα τα 100 χρόνια από την ανεξαρτησία τους, διοργανώνοντας αρκετές πολιτιστικές εκδηλώσεις αλλά και παρελάσεις, επιδεικνύοντας έτσι τον εθνικό τους πατριωτισμό.

Οι σχέσεις των τριών χωρών με τη Ρωσία δεν είναι σήμερα και οι καλύτερες, κάτι που διαπιστώνεται μέσα από τις συνεργασίες τοπικών και περιφερειακών αρχών.  Ο φόβος που διακατέχει τους πολίτες των τριών πρώην σοβιετικών δημοκρατιών για πιθανές συρράξεις μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας είναι εμφανής ενώ σ’ αυτό το καχύποπτο παιχνίδι φόβου έχει συμπεριληφθεί και η Κίνα.  Η ανησυχία για την οικονομική επίδραση και επέκταση τόσο της Ρωσίας, όσο και της Κίνας στις βαλτικές χώρες είναι έκδηλη, γεγονός που προβάλλεται συχνά μέσα από τα έντυπα μέσα.

Η Λιθουανία θεωρείται η φτωχότερη από τις τρεις χώρες, όμως το αίσθημα της εθνικής ταυτότητας είναι πιο έντονο στους πολίτες της, αν αναλογιστούμε ότι η σημαία της χώρας κυματίζει σχεδόν σε κάθε σπίτι.  Σε συνέντευξή της στην εφημερίδα The Baltic Times,  μία Λιθουανή Ευρωβουλευτής προειδοποιoύσε για τον «οικονομικό επεκτατισμό» της Κίνας, εκφράζοντας τις ανησυχίες της για την τρομερή δυναμική που αναπτύσσει η ασιατική χώρα, υπολογίζοντας ότι η Κίνα θα καταστεί στο μέλλον η δυνατότερη οικονομικά χώρα στον πλανήτη.

Από την άλλη, στη γειτονική Λετονία, παρά τη γενικότερη ανησυχία για την επεκτατική δυναμική της Ρωσίας, δύο τοπικές αρχές δέχτηκαν καυστικά σχόλια από τα ΜΜΕ, γιατί συνεργάζονται με τη Ρωσία σε πολιτιστικό και ανθρωπιστικό επίπεδο, συμβουλεύοντάς τις μάλιστα να αναζητήσουν δικούς τους τοπικούς τρόπους προώθησης πολιτιστικών εκδηλώσεων.

Τον περασμένο χρόνο οι τρεις Βαλτικές χώρες γιόρτασαν τα δεκαπεντάχρονα από την ένταξη τους στο ΝΑΤΟ, με πομπώδεις παρελάσεις και επίδειξη της στρατιωτικής τους ισχύος. Εξάλλου, η επιδεικτική προβολή της στρατιωτικής δύναμης των τριών αυτών χωρών δεν είναι τυχαία, αφού προβάλλει επιτακτικά η ανάγκη για διατήρηση επαγγελματικού ή ημιεπαγγελματικού στρατού για τη διασφάλιση της σταθερότητας στην περιοχή και περιορισμό των εξωτερικών κινδύνων, τους οποίους καταλογίζουν κυρίως στις γειτονικές χώρες. 

Δεν είναι λίγοι οι αρθρογράφοι στην εφημερίδα The Baltic Times που συμβουλεύουν τους ηγέτες των τριών χωρών να προχωρήσουν στη δημιουργία καθαρά επαγγελματικού στρατού, για να απαλλαγούν από τους στρατιωτικούς που διαθέτουν σοβιετική εκπαίδευση και εμπειρία.  Στη θέση τους προτείνουν την εργοδότηση νεαρών στρατιωτικών που θα τύχουν «Δυτικής εκπαίδευσης». Μάλιστα, γίνονται και προτάσεις για συνεργασία με το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία και την Αμερική.

Η περιοχή της Βαλτικής θάλασσας είναι πανέμορφη, οι πεδιάδες των τριών χωρών είναι αχανείς, τα πρόβατα, τα άλογα και οι αγελάδες βόσκουν ελεύθερα, προσδίδοντας μαγεία, αλλά και ποιότητα στα τοπικά προϊόντα.  Οι λαϊκές αγορές είναι καθημερινά γεμάτες, παρόλο που αρκετά προϊόντα είναι εισαγόμενα. Ο κόσμος είναι αρκετά ήσυχος, οι πόλεις πεντακάθαρες και οι τοπικές αρχές διοργανώνουν συχνά πολιτιστικές εκδηλώσεις σε μαγευτικά τοπία.  

Οι Βαλτικές χώρες προσπαθούν να διατηρήσουν την παράδοση τους, όμως αρέσκονται στο να διαγράφουν το παρελθόν τους.  Σίγουρα η ένταξη τους στην Ε.Ε., στην Ευρωζώνη αλλά και στο ΝΑΤΟ, όπως επικαλούνται, τους προσδίδει κύρος και τους παρέχει επίσης ασφάλεια και σταθερότητα έναντι σ’ άλλες γειτονικές χώρες, μη μέλη της Ε.Ε. Η άρνησή τους, όμως, να αναπτύσσουν τοπικές, περιφερειακές και εθνικές συνεργασίες με χώρες όπως η Ρωσία και η Κίνα και ο εναγκαλισμός τους με τις Η.Π.Α., πιθανόν να τους δημιουργήσει περαιτέρω πολιτικά προβλήματα στο μέλλον.

Ως μικρές σχετικά χώρες έχουν καταφέρει να προοδεύσουν σε σημαντικούς τομείς όπως η ηλεκτρονική διακυβέρνηση, η ψηφιακή οικονομία και η στήριξη της αγροτικής οικονομίας.  Η συνεργασία με τις γειτονικές χώρες αναμένεται ότι θα συνεχιστεί για το καλό ολόκληρης της περιοχής, γιατί με τους γείτονες μας οφείλουμε να διατηρούμε φιλικούς δεσμούς, αφήνοντας στην άκρη τις οποιεσδήποτε διαφορές και προστριβές του παρελθόντος, οι οποίες μπορεί να οδηγήσουν σε εθνικό απομονωτισμό, σε μια εποχή που οι διακρατικές συνεργασίες είναι απαραίτητες για την εύρυθμη λειτουργία κάθε κράτους. 

                                                                     Άντρος Γ. Καραγιάννης

                                                                       Δήμαρχος Δερύνειας