Συνάντηση με τον Ισραηλινό Πρέσβη κ. Oren Anolik

Δελτίο Τύπου 16.11.2022
Συνάντηση με τον Ισραηλινό Πρέσβη κ. Oren Anolik

Συνάντηση με τον Ισραηλινό Πρέσβη κ. Oren Anolik

Ο σημαντικός ρόλος της Δερύνειας στη φυγάδευση αρκετών Εβραίων από την Κύπρο προς το νεοσύστατο κράτος του Ισραήλ ήταν στο επίκεντρο της συνάντησης του Δημάρχου Δερύνειας κου Άντρου Γ. Καραγιάννη με τον Πρέσβη του Ισραήλ στην Κύπρο κ. Oren Anolik.  Η αγροτική Δερύνεια με τη βοήθεια και αλληλεγγύη που παρείχε στους κατατρεγμένους Εβραίους στην Κύπρο, συνέβαλε στην επιστροφή τους στο Ισραήλ στα τέλη της δεκαετίας του 1940.

Ο Πρέσβης του Ισραήλ εντυπωσιάστηκε από τις ιστορίες απογόνων Δερυνειωτών που βοήθησαν με κάθε μέσο που διέθεταν τους δοκιμαζόμενους Εβραίους, τους οποίους φιλοξένησαν στα σπίτια και περιβόλια τους, μέχρι να επιβιβαστούν σε πλοία για τον τελικό τους προορισμό.

Κάτοικοι της Δερύνειας, οι οποίοι είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν τη γνωστή «Πέρτσιενα», εβραία γεωργό και γαιοκτήμονα της περιοχής, αφηγήθηκαν στον Ισραηλινό Πρέσβη προσωπικές εμπειρίες για την εργατικότητα της αλλά και την εκτίμηση που έτρεφε η ίδια αλλά και η οικογένεια της, τόσο για τους κατοίκους της Δερύνειας όσο και της Επαρχίας Αμμοχώστου γενικότερα.

 Ο Πρέσβης του Ισραήλ ξεναγήθηκε στα λαγούμια της Δερύνειας, τα οποία η Τοπική Αρχή προσπαθεί να αναδείξει μέσω κονδυλίων από το Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, όπως επίσης και στα Μουσεία του ακριτικού Δήμου, όπου συναντήθηκε με μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, ερευνητές, συγγραφείς και κατοίκους της Δερύνειας που βοήθησαν Εβραίους ή δούλεψαν στα περιβόλια της αείμνηστης «Πέρτσιενας».