Συζήτηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή των Περιφερειών (ΕΕτΠ) για τη «Δέσμη μέτρων του 2022 για τη διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης» που πραγματοποιήθηκε στις 18 Απριλίου στις Βρυξέλλες

Δελτίο Τύπου 20.4.2023
Συζήτηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή των Περιφερειών (ΕΕτΠ)  για τη «Δέσμη μέτρων του 2022 για τη διεύρυνση  της Ευρωπαϊκής Ένωσης» που πραγματοποιήθηκε  στις 18 Απριλίου στις Βρυξέλλες

Σημαντικές τροπολογίες που αφορούν την υποψήφια προς ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Ε.) Τουρκία, κατάθεσαν τα μέλη της Επιτροπής για την «Ιθαγένεια, τη διακυβέρνηση, τις θεσμικές και εξωτερικές υποθέσεις» της ΕΕτΠ.

Στη συζήτηση του Σχεδίου Γνωμοδότησης για τη Δέσμη μέτρων του 2022 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σχετικά με την πολιτική διεύρυνσης της Ε.Ε., ο Δήμαρχος Δερύνειας και μέλος της ΕΕτΠ, στήριξε τις τροπολογίες, τις οποίες κατέθεσε η επικεφαλής της Κυπριακής Αντιπροσωπείας στην ΕΕτΠ κα Ελένη Λουκαΐδου, τονίζοντας την ανάγκη σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κύπρο, ενώ υπενθύμισε ότι η Τουρκία, ως υποψήφια προς ένταξη στην Ε.Ε. χώρα κατέχει παράνομα πάνω από το 35% της συνολικής έκτασης της Κύπρου.  Έγινε επίσης αναφορά στα ψηφίσματα του Ο.Η.Ε. για την πόλη της Αμμοχώστου και στις προσπάθειες που καταβάλλουν τοπικές αρχές για προώθηση της επικοινωνίας, της επαφής και του διαλόγου μεταξύ των δύο κοινοτήτων.

Καταλήγοντας ο Δήμαρχος Δερύνειας υπενθύμισε ότι η Τουρκία δεν απειλεί μόνο την Κύπρο αλλά προβάλλει εμπόδια στην αίτηση μελών της Ε.Ε., όπως της Φιλανδίας και της Σουηδίας για ένταξη τους στο ΝΑΤΟ. Ο Άντρος Καραγιάννης ζήτησε από τους εκπροσώπους των ευρωπαϊκών θεσμών, όπως συμβάλουν στην επίλυση του κυπριακού ζητήματος στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου, αφού από μόνες τους οι τοπικές αρχές δεν μπορούν να επιλύουν σοβαρά πολιτικά ζητήματα και συγκρούσεις.

Το Σχέδιο Γνωμοδότησης για τη Δέσμη μέτρων του 2022 για τη διεύρυνση της Ε.Ε., αφορά τις εκθέσεις για τις υποψήφιες προς ένταξη χώρες Αλβανία, Μαυροβούνιο, Βόρεια Μακεδονία, Σερβία, Τουρκία, Ουκρανία, Μολδαβία, Βοσνία – Ερζεγοβίνη και το Κόσοβο και θα τεθεί προς έγκριση ενώπιον της Ολομέλειας της ΕΕτΠ.