Τοπική προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή

Τοπική προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή

Τοπική προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή

Στην περιοχή Φρίσλαντ στις Κάτω Χώρες το νερό της βροχής δύσκολα αφήνεται να καταλήξει στη θάλασσα, αλλά ούτε και τα πολύτιμα ανακυκλώσιμα υλικά θάβονται στις χωματερές.  Αυτή είναι η διαπίστωση έξι μελών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών (ΕΕτΠ), τα οποία είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά ορθολογικές πρακτικές από τοπικές και περιφερειακές αρχές για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή και την κυκλική οικονομία.

Ο περιφερειακός δήμος Weststellingwerf στην Ολλανδία διαθέτει 25.000 κατοίκους, στον οποίο ανήκουν μικρές κοινότητες των 50 μέχρι 500 κατοίκων.  Η ανάπτυξη στην περιοχή είναι εμφανής, αφού ο Δήμαρχος και το Δημοτικό Συμβούλιο δίνουν ιδιαίτερη έμφαση στην εμπλοκή της τοπικής κοινωνίας στη διαμόρφωση μιας περιφέρειας, φιλικής προς το περιβάλλον και φιλόξενης για τους επισκέπτες.

Τα παραδοσιακά ολλανδικά σπίτια με τις ξύλινες στέγες με κεραμίδια, τα τεράστια παράθυρα και τους πανέμορφους και τέλεια συντηρημένους κήπους κεντρίζουν το ενδιαφέρον κάθε επισκέπτη.  Παντού δεσπόζει το πράσινο φυσικό στοιχείο με λιβάδια γεμάτα αγελάδες, πρόβατα και άλογα που βόσκουν ανέμελα, τρώγοντας ολοπράσινο χορτάρι και πίνοντας καθαρό νερό από τα κανάλια, τις λίμνες και τους ποταμούς. 

Η περιοχή Φρίσλαντ φημίζεται, επίσης, για την καλλιέργεια τουλίπων και άλλων λουλουδιών, με τα χωράφια να μοιάζουν με πολύχρωμα χαλιά. Ο φυσικός πλούτος της περιοχής οφείλεται κυρίως στην εργατικότητα των τοπικών κατοίκων, αλλά και στο βροχερό κλίμα.  Ο δραστήριος Δήμος Weststellingwerf διαθέτει μάλιστα τους δικούς του ειδικούς σε θέματα διαχείρισης του νερού της βροχής, του πρασίνου, αλλά και του ανακυκλώσιμου νερού του αποχετευτικού συστήματος.

Η κλιματική αλλαγή έχει επιφέρει πιο έντονη βροχόπτωση στην περιοχή, η οποία πιθανόν να προκαλέσει πλημμύρες.   Η απευθείας κράτηση και διοχέτευση όμως του νερού της βροχής σε τεχνητές λίμνες και η άμεση διοχέτευσή του στα λιβάδια προστατεύει τα χωριά και τις πόλεις από τις πλημμύρες, αφού η περιοχή είχε κακή εμπειρία με την άνοδο της στάθμης του νερού το 1995. Όσον αφορά την παρουσία κουνουπιών στα κανάλια, αυτά καταπολεμούνται με την ύπαρξη άλλων εντόμων και ψαριών, αλλά κυρίως με τη συνεχή διοχέτευση φρέσκου νερού στα κανάλια.

Τα καθαρά νερά των λιμνών της περιοχής προσελκύουν αρκετούς τουρίστες, οι οποίοι ενδιαφέρονται για περιπάτους, παρατήρηση πουλιών και άλλων τοπικών ειδών χλωρίδας και πανίδας, αλλά και για κολύμπι και για ποδηλασία.

Οι κοινότητες και δήμοι της περιοχής έχουν επίσης δημιουργήσει δική τους εταιρεία ανακύκλωσης και περισυλλογής απορριμμάτων.  Οι δημότες μπορούν να μεταφέρουν τα ογκώδη απόβλητά τους, όπως οικιακές ηλεκτρικές συσκευές, έπιπλα, πλαστικές καρέκλες, στρώματα κ.ά. σε ειδικά κοντέινερ, ενώ εθελοντές δημιουργούν από τα ανακυκλώσιμα υλικά καλάθους, παγκάκια, πασαλάκια, τα οποία αξιοποιούν οι τοπικές αρχές.

Το μόνο υλικό που θάβεται στις χωματερές είναι ο αμίαντος, ενώ όλα τα άλλα σύμμεικτα υλικά επαναχρησιμοποιούνται μέσω της ανακύκλωσης και της κομποστοποίησης.   

Η περιβαλλοντική συνείδηση στις Κάτω Χώρες αποτελεί ύψιστο καθήκον και στόχο των τοπικών και περιφερειακών αρχών.  Δεν είναι, λοιπόν, τυχαίο που οι κάτοικοι ευημερούν, αφού τα έσοδα από το ανακυκλώσιμο, το καθαρό νερό της βροχής και από τη χρήση της κυκλικής οικονομίας επιστρέφονται στους ίδιους τους πολίτες, οι οποίοι νιώθουν ότι αποτελούν και αυτοί μέρος της τοπικής κοινωνίας, που αξιοποιεί τα λύματα για την ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας.

                                                           Άντρος Γ. Καραγιάννης

                                                              Δήμαρχος Δερύνειας