Χειραγώγηση μαζών μέσω διαδικτύου

Άρθρο του Δημάρχου Δερύνειας Άντρου Καραγίαννη
Χειραγώγηση μαζών μέσω διαδικτύου

Χειραγώγηση μαζών μέσω διαδικτύου

Η χρήση του διαδικτύου και των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης (ΜΚΔ) οδηγεί πολλούς χρήστες στην αποδοχή ειδήσεων, αλλά και προκλήσεων από διάφορες εξτρεμιστικές ομάδες, που στόχο έχουν τη ριζοσπαστικοποίηση.  Ο λαϊκισμός έχει, επίσης, ανθίσει μέσα από τα ΜΚΔ κάτι που προκαλεί μεγάλη ανησυχία στους μελετητές του διαδικτύου.

Άτομα, τα οποία θέλουν να διαδώσουν ακροδεξιές και γενικότερα ακραίες ιδέες και θέσεις, αξιοποιούν το διαδίκτυο, αφού τους προσφέρεται η ανωνυμία του πληκτρολογίου. Γνωρίζουν ότι οι αποδέκτες δεν τους βλέπουν και διατηρούν ένα ψεύτικο προφίλ αποφεύγοντας έτσι τον εντοπισμό και τον στιγματισμό τους.

Τα ακραία, φανατικά και ριζοσπαστικά στοιχεία γνωρίζουν πολύ καλά σε ποιες περιπτώσεις θα κτυπήσουν στο διαδίκτυο, αφού επιλέγουν ιστότοπους, που έχουν μεγάλη απήχηση από τους χρήστες του κυβερνοχώρου.  Συνήθως δεν κάνουν καμιά αναφορά για τις ακροδεξιές τους θέσεις και τις εξτρεμιστικές τους τάσεις, αφήνοντας τους χρήστες να κατανοήσουν ότι πρόκειται για «καλούς» ανθρώπους. Συχνά μάλιστα αυτοαποκαλούνται εθνολαϊκιστές, αντί, για παράδειγμα, Ναζί. Αυτό αποδείχτηκε μέσα από γερμανικές έρευνες στο προφίλ ακροδεξιών χρηστών του διαδικτύου, που δημοσίευσε η εφημερίδα Die Welt και παρουσιάζουν τους επίδοξους ακροδεξιούς χειραγωγούς των χρηστών του διαδικτύου ως κανονικούς ανθρώπους με γυαλιά ηλίου και κανονικά ρούχα, χωρίς τις παραδοσιακές μπότες των Ναζί και τα δερμάτινα μαύρα σακάκια.

Σε χώρες όπως, τις Η.Π.Α., τη Γερμανία και την Αυστρία, δύσκολα μπορεί να καταλάβει κάποιος τη διαφορά μεταξύ λαϊκιστών και ακροδεξιών χρηστών του ιστότοπου.  Ο όρος «Νέα Δεξιά», που χρησιμοποιείται σήμερα εσκεμμένα, είναι για να ξεγελάσει τους ψηφοφόρους, οι οποίοι ταυτίζονται με τους ακροδεξιούς, τους οποίους προβάλλουν ως «κανονικούς» ανθρώπους.

Στο διαδίκτυο η «Νέα Δεξιά» παρουσιάζεται ως ουδέτερη και ακομμάτιστη και εκπροσωπείται κυρίως από νέους ανθρώπους, οι οποίοι επικαλούνται ότι καμιά σχέση έχουν με τους Ναζί του Τρίτου Ράιχ.  Με αυτό τον τρόπο χειραγωγούν τους χρήστες του διαδικτύου και τους ευάλωτους προς ριζοσπαστικοποίηση χρήστες.

 Στη Γερμανία επίσης αυτή η «αχρωμάτιστη πολιτική» χρησιμοποιείται εύστοχα από το ακροδεξιό κόμμα «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (AfD), το οποίο έχει αυξήσει τρομερά τα ποσοστά του, κυρίως στα ομόσπονδα κρατίδια του Βραδεμβούργου, της Σαξονίας, αλλά και γενικά σ’ ολόκληρη σχεδόν τη χώρα. Εκπρόσωποι του AfD λαμβάνουν μέρος σε πορείες των Ναζί δικαιολογώντας την παρουσία τους ως απόδοση φόρου τιμής στα θύματα.  Δεν είναι λίγες οι φορές όπου μέλη της τοπικής αυτοδιοίκησης, δημοσιογράφοι και εκπρόσωποι Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, που στηρίζουν τους πρόσφυγες/μετανάστες, δέχτηκαν απειλές μέσω του διαδικτύου από στελέχη του AfD.

Η χρήση, λοιπόν, του διαδικτύου με απώτερο σκοπό τη διάδοση ρατσιστικών και ακραίων θέσεων παίρνει ανησυχητικές διαστάσεις και θα πρέπει να τύχει περαιτέρω ανάλυσης και αντιμετώπισης.  Πολλοί χρήστες πέφτουν θύματα εξαπάτησης από εξτρεμιστικά στοιχεία, τα οποία καλούν αρκετούς χρήστες σε διαδηλώσεις και συγκεντρώσεις χωρίς να γνωρίζουν ακριβώς τον λόγο της διαμαρτυρίας. Με αυτό τον τρόπο αρκετές διαδηλώσεις καταλήγουν συνήθως σε συγκρούσεις μεταξύ των αντιπολιτευόμενων στρατοπέδων με συνεπακόλουθο τους τραυματισμούς, αλλά ακόμα και την απώλεια ζωής νέων ανθρώπων.

Για να σταματήσει επιτέλους η χειραγώγηση μαζών, αλλά και οι απειλές και ο εκφοβισμός αθώων χρηστών από το διαδίκτυο, θα πρέπει να αναλάβουν δράση ειδικοί, καλώντας τους «ευάλωτους» χρήστες σε διάλογο ακόμα και στο ίδιο το διαδίκτυο.

 

Άντρος Γ. Καραγιάννης

                                                         Δήμαρχος Δερύνειας