18 Απριλίου 2013

Πρακτικά συνεδρίας Επιτροπής Ανάπτυξης και Επιχειρηματικότητας, Πέμπτη 18 Απριλίου 2013

18 Απριλίου 2013

Πρακτικά συνεδρίας Επιτροπής Ανάπτυξης και Επιχειρηματικότητας που έγινε την Πέμπτη 18 Απριλίου 2013 και ώρα 8:00μ.μ. στη Δημοτική Βιβλιοθήκη με κωδικό αριθμό ΕΑΕ 2/2013.

 

Παρόντες

Άντρος Γ. Καραγιάννης - Δήμαρχος, Πρόεδρος

Χρίστος Τόφιας - Δημοτικός Σύμβουλος, Μέλος

Μιχάλης Δημοσθένους - Ειδικός Σύμβουλος σε θέματα τουρισμού και επιχειρηματικότητας

Ανδρέας Κλώνης - Πρόεδρος Εκκλησιαστικής Επιτροπής

Λεύτερης Πιερέττης - Γεωργός

Σωτήρης Μαρίνου - Φραουλοπαραγωγός                                    

Λούση Πετρου - Ιδιοκτήτρια Ανθόκηπου

Αβραάμ Αβραάμ - Μέλος

Παναγιώτης Παναγιώτου - Μέλος

Πανίκος Βάσου - Μέλος

Θωμάς Ριαλάς - Μέλος

Στέλιος Κναής - Μέλος

Κώστας Χατζηπασχάλης - Μέλος

Ανδρέας Δημητρίου-Τσιλλάρας - Μέλος

Μαριλένα Άσπρου - Μέλος

Γιάννος Ν. Μαυρόγιαννου - Μέλος

Χρίστος Καραΐσκος - Μέλος

Δημήτρης Μαρτή - Μέλος


Παρακαθήμενη

Αντρούλα Νικολάου - Βοηθός Γραμματειακός Λειτουργός, Τήρηση πρακτικών

 


 

Ο Δήμαρχος καλωσόρισε στη συνεδρία όλους τους παρευρισκόμενους και ιδιαίτερα τον Ειδικό Σύμβουλο σε θέματα τουρισμού και επιχειρηματικότητας που πρόθυμα αποδέχτηκε να παρευρεθεί και να προσφέρει αφιλοκερδώς τις συμβουλές του.

Στη συνέχεια παρουσίασε τα θέματα της συνεδρίας τα οποία προωθούνται από το Δημοτικό Συμβούλιο:

1. Δημιουργία Λαϊκής Αγοράς

Με τη δημιουργία της Λαϊκής Αγοράς θα αναπτυχθεί η γεωργία και κτηνοτροφία στο Δήμο μας και στην Επαρχία, θα μειωθεί η ανεργία και θα γίνεται άμεση προώθηση των φρούτων, λαχανικών και λουλουδιών εκτός των κτηνοτροφικών προϊόντων τα οποία απαγορεύεται να πωλούνται σε Λαϊκές Αγορές. Στόχος μας είναι η προώθηση των προϊόντων από τον παραγωγό στον καταναλωτή.

Η Λαϊκή Αγορά θα δημιουργηθεί στο χώρο του πρώην Στρατοπέδου 611Τ.Π. όπου υπάρχει μεγάλος χώρος για στάθμευση των επισκεπτών και αποφεύγεται η οχληρία. Τα στέγαστρα και τα τραπέζια θα τα παραχωρήσει ο Δήμος και οι συμμετέχοντες θα πληρώνουν ένα συμβολικό ποσό. Πειραματικά θα λειτουργεί 1 φορά την εβδομάδα, κάθε Σάββατο πρωί.

Οι Υπεραγορές της Δερύνειας δεν θα επηρεαστούν, αντιθέτως θα προσελκύσει επισκέπτες και από τη γύρω περιοχή οι οποίοι θα αγοράζουν φρέσκα προϊόντα σε χαμηλές τιμές.

Στη συνέχεια εκφράστηκαν οι πιο κάτω εισηγήσεις:

- Να γίνει ξεκάθαρο από την αρχή ποιοι θα έχουν δικαίωμα να συμμετέχουν στην Αγορά.

-Για τις μέρες λειτουργίας της αγοράς εκφράστηκαν διάφορες απόψεις: να λειτουργεί κάθε Σάββατο και Κυριακή ή μόνο Σάββατο κάθε βδομάδα ή κάθε 2 βδομάδες.

-Ο κάθε παραγωγός να πωλεί τα δικά του προϊόντα.

-Οι Λαϊκές Αγορές που λειτουργούν σε άλλες περιοχές στηρίζονται από τον κόσμο.

-Να γίνει σωστός σχεδιασμός του χώρου και να περιλαμβάνει χώρο στάθμευσης. Να διατηρείται καθαρός, να γίνει υποδομή με χώρους υγιεινής και να καθοριστεί συμβολικό ποσό ενοικίασης του κάθε περιπτέρου.

-Ο χώρος να επιστρωθεί με πρέμιξ και να γίνει διαχωρισμός με διαδρόμους.

-Στο χώρο εκτός από τα περίπτερα να προνοηθεί και χώρος για μικρή σύναξη.

-Παρουσιάστηκε δείγμα πτυσσόμενων πάγκων


2. Ενοικίαση Περιπτέρου / Souvenir Shop στο Υπαίθριο Μουσείο Λαϊκής Τέχνης και Παραδοσιακών Επαγγελμάτων

Ο Δήμαρχος ενημέρωσε ότι έχουν επισκεφτεί τα δύο Μουσεία του Δήμου μας 50 ρώσοι Τουριστικοί Πράκτορες οι οποίοι αποκόμισαν τις καλύτερες εντυπώσεις τόσο από τα Μουσεία μας όσο και την όλη φιλοξενία.

Προσπάθεια του ιδίου και του Δημοτικού Συμβουλίου είναι η διατήρηση του παραδοσιακού χαρακτήρα της Δερύνειας και η προσέλκυση ξένων επισκεπτών.

Σύντομα θα γίνει συνάντηση με την Εταιρεία ΟΣΕΑ και μεταξύ των θεμάτων που θα συζητηθούν είναι η αντικατάσταση του σημείου «Δερύνεια – Οδόφραγμα» με «Δερύνεια – Πράσινη Γραμμή» πάνω στο πρόγραμμα των δρομολογίων.

Έχει κυκλοφορήσει ανακοίνωση για την ενοικίαση του Περιπτέρου / Souvenir Shop στο Υπαίθριο Μουσείο και καλούνται οι ενδιαφερόμενοι να πάρουν τους όρους από τη Γραμματεία του Δήμου.

Στην ίδια περιοχή βρίσκονται και εκκλησίες οι οποίες θα μπορούσαν να προβληθούν, αφού είναι γνωστό ότι οι Ρώσοι επισκέπτες είναι αρκετά θρήσκοι και συνεισφέρουν στις εκκλησίες.

Στη συνέχεια οι παρευρισκόμενοι εξέφρασαν τις πιο κάτω εισηγήσεις:

- Ο Πρόεδρος της Εκκλησιαστικής Επιτροπής κ. Κλώνης ενημέρωσε ότι είχε επικοινωνία με τον Κ.Ο.Τ. και του ζητήθηκε να παραμένουν οι εκκλησίες ανοικτές για να τις επισκέπτονται οι τουρίστες. Η Εκκλησιαστική Επιτροπή αποφάσισε όπως η εκκλησία της «Παναγίας» παραμένει ανοικτή από Δευτέρα – Παρασκευή από τις 10:00π.μ. μέχρι τις 12μεσημέρι.

-Στο περίπτερο να πωλούνται αναμνηστικά και παραδοσιακά είδη και να γίνονται διάφορες εκδηλώσεις.

3. Προσφορά - Βελτίωση φιλοξενίας

Ο Δήμαρχος αναφερόμενος στο τρίτο θέμα τόνισε ότι η Δερύνεια φημίζεται για τη φιλοξενία, την παράδοση και τον πολιτισμό και μπορούμε να τα αξιοποιήσουμε σωστά και επαγγελματικά για αύξηση των επισκεπτών.

Παρουσίασε τον κ. Μιχάλη Δημοσθένους Ειδικό Σύμβουλο σε θέματα τουρισμού και επιχειρηματικότητας ο οποίος κατέθεσε τις δικές του συμβουλές.

- Οι ξένοι θέλουν να γνωρίσουν τον γνήσιο Κύπριο, γι' αυτό ως Δήμος ή ατομικά μπορούμε να προωθήσουμε επισκέψεις σε αγροκτήματα.

Να αξιοποιηθούν τα προϊόντα όπως η φράουλα και τα εσπεριδοειδή με την παρασκευή μαρμελάδας, χυμού και λικέρ.

-Οι επισκέπτες να μπορούν να κόψουν και να γευτούν τα προϊόντα από τα φυτά ή δέντρα.

-Να εκδοθούν διαφημιστικά φυλλάδια τα οποία να προωθηθούν στα ξενοδοχεία της περιοχής.

-Οι χώροι υγιεινής να διατηρούνται καθαροί.

-Ο διαχειριστής του Υπαίθριου Μουσείου να είναι ευπαρουσίαστος, ντυμένος παραδοσιακά, να μιλά αγγλικά, να είναι ευγενικός, φιλόξενος και γενικά να έχει επαγγελματισμό στον τρόπο εξυπηρέτησης.

Στο τέλος ο Δήμαρχος ενημέρωσε ότι το Υπουργείο Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού δέχεται αιτήσεις για τα Ευρωπαϊκά Βραβεία Προώθησης και Επιχειρηματικότητας και ευχαρίστησε όλους για την παρουσία τους και τον κ. Μιχάλη Δημοσθένους για τις οδηγίες του.


Άντρος Γ. Καραγιάννης

Δήμαρχος και Πρόεδρος Επιτροπής Ανάπτυξης και Επιχειρηματικότητας