24 Απριλίου 2013

Πρακτικά συνεδρίας Επιτροπής Περιβάλλοντος και Καθαριότητας, Τετάρτη 24 Απριλίου 2013

24 Απριλίου 2013

Παρόντες

Χρίστος Ττόφιας, Πρόεδρος Επιτροπής, Δημοτικός Σύμβουλος

Μαρίνα Λίλη, Μέλος

Χριστάκης Κναής, Μέλος

Πανίκος Βάσου, Μέλος

Στέλιος Κουλλαπής, Μέλος

Κυριάκος Παναγιώτου, Γραμματειακός Λειτουργός, τήρηση πρακτικών

 

Ο Πρόεδρος ανάφερε ότι η συνεδρία έχει ενημερωτικό χαρακτήρα και ενημέρωσε τα μέλη για τις ενέργειες του Δήμου όσον αφορά το περιβάλλον και την καθαριότητα.

1. Δάσος Αγνοουμένων

Τα μέλη του Κυνηγετικού Συλλόγου Δερύνειας σε συνεργασία με το Δήμο Δερύνειας προχώρησαν σε δενδροφύτευση του πιο πάνω χώρου με ακόμα 150-160 δενδρύλια τα οποία παραχώρησε το Τμήμα Δασών μετά από ενέργειες του κου Άθου Κουτσονικόλα, Λειτουργού του Τμήματος Δασών και τον οποίο ο Πρόεδρος ευχαρίστησε ιδιαίτερα.

Τους λάκκους τους άνοιξε το μέλος της Επιτροπής κος Στέλιος Κουλλαπής σε πολύ χαμηλή τιμή προς τον οποίο εκφράζουμε θερμές ευχαριστίες.

Πριν από δύο βδομάδες σε συνεργασία με την υπηρεσία του Δήμου (παραχώρηση του βυτιοφόρου) έγινε και το πρώτο πότισμα.

2. Πάρκο Χαράς

Μετά από αίτημα του Γ΄ Δημοτικού Σχολείου για να δενδροφυτευτεί ένας χώρος πρασίνου και να τον υιοθετήσει το Δημοτικό Συμβούλιο, αποφάσισε όπως τους προτείνει το χώρο πρασίνου που βρίσκεται στην οδό Εκάβης.

Με τη συνεργασία του Δήμου ετοιμάστηκαν οι λάκκοι και μαθητές του Γ΄ Δημοτικού Σχολείου φύτεψαν τα δένδρα, τα οποία παραχώρησε δωρεάν η κα Χριστίνα Τζάμα η οποία διατηρεί φυτώριο.

3. Δημόσιο και Κοινοτικό Νηπιαγωγείο

Το προσωπικό και οι μαθητές παρουσία του Δημάρχου φύτευσαν ορισμένα δενδρύλλια στους χώρους όπου τα δέντρα ξεράθηκαν.

4. Διαμόρφωση χώρου πρασίνου στην οδό Αλ. Παπαδιαμάντη

Μετά από παράκληση της οικογένειας του μ. μουσικοσυνθέτη Μάριου Τόκα όπως δοθεί το όνομά του σε κάποιο δρόμο του Δήμου, το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε όπως διαμορφώσει τον πιο πάνω χώρο και τον ονομάσει «Πάρκο Μάριου Τόκα».

Δόθηκαν οδηγίες στη Δημοτικό Μηχανικό η οποία ετοίμασε προσχέδιο, το οποίο θα υλοποιηθεί σταδιακά. Τα περισσότερα φυτά θα είναι αρωματικά και μουριές.

5. Λεωφόρος Ελευθερίας

Ο Πρόεδρος ανάφερε ότι έγινε η δενδροφύτευση στους χώρους πρασίνου της Λεωφόρου σε δύο φάσεις. Στις 13/4/2013 το εργατικό και υπαλληλικό προσωπικό μαζί με μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου και τη σύζυγο του Δημάρχου φύτευσαν γύρω στα 600 δενδρύλλια.

Στις 20/4/2013 ο Δήμαρχος, μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου με μέλη του 112ου Συστήματος Ναυτοπροσκόπων Δερύνειας και μέλη της Αγγλικανικής Εκκλησίας φύτευσαν ακόμα 600 δενδρύλια.

Ο κος Χριστάκης Κναής εισηγήθηκε όπως τοποθετηθούν πινακίδες ότι το νερό που ποτίζονται οι χώροι πρασίνου της Λεωφόρου Ελευθερίας είναι μη πόσιμο.

6. Διαλέξεις

Ο Πρόεδρος ενημέρωσε τα μέλη ότι τον Απρίλη έγιναν δύο διαλέξεις, η μια με θέμα «Κλιματικές Αλλαγές – Εμείς και το Περιβάλλον» και η άλλη με θέμα «Εξοικονόμηση Ενέργειας».

7. Πρόσληψη νέας καθαρίστριας

Ο Πρόεδρος ενημέρωσε για την πρόσληψη νέας καθαρίστριας για τα γραφεία του Δήμου καθώς και για τη διαδικασία πρόσληψής της.

8. Κυκλικός Κόμβος

Ο Πρόεδρος ανάφερε ότι το θέμα της διαμόρφωσης του Κυκλικού Κόμβου θα το χειρίζεται κοινή Επιτροπή που θα απαρτίζεται από 1-2 Μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Παραλιμνίου και από 5 μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Δερύνειας.

Συνεχίζοντας ο Πρόεδρος ανάφερε ότι ζητήθηκαν από τους δημότες Δερύνειας εισηγήσεις και απόψεις για τη διαμόρφωση του κόμβου. Μελετήθηκαν οι προτάσεις από το Δημοτικό Συμβούλιο και αποφασίστηκε όπως η διαμόρφωση του κόμβου ανατεθεί στην Αρχιτέκτονα κα Έμιλυ Ευαγγέλου, στην οποία να δοθούν οι εισηγήσεις-προτάσεις που λήφθηκαν από δημότες και η οποία προσφέρθηκε να σχεδιάσει τον κόμβο χωρίς αμοιβή.

9. Καθαρισμός οικοπέδων

Έγινε ενημέρωση από τον Γραμματειακό Λειτουργό κο Κυριάκο Παναγιώτου για το θέμα του καθαρισμού οικοπέδων και τη διαδικασία που ακολουθείται. Μετά το Πάσχα το Δημοτικό Συμβούλιο θα αποφασίσει για τον τρόπο που θα καθαριστούν.

10. Καταπολέμηση της ποντίκας

Ο Πρόεδρος εισηγήθηκε όπως γίνουν προσπάθειες μαζί με το Γεωργικό Τμήμα μέσα στο μήνα Μάη 2013 ώστε να τοποθετηθούν ξανά δολώματα.

11. Δέντρα που εμποδίζουν την ορατότητα

Ο Πρόεδρος ανάφερε ότι υπάρχουν δέντρα σε ορισμένα σημεία που εμποδίζουν την ορατότητα των οδηγών καθώς και τους πεζούς και εισηγούνται όπως κλαδευτούν:

Τα σημεία αυτά είναι:

• Οδός Ακροπόλεως – παρά την κατοικία Μιχάλη Σιαήλη

• Οδός Ακροπόλεως – παρά την κατοικία Σπύρου Νικολαΐδη

• Οδός Αρσινόης – παρά την κατοικία Παναγιώτη Τζιωρτζή

• Οδός Ακροπόλεως – παρά την εκκλησία Αγίου Κωνσταντίνου

• Οδός Αθηνών – παρά το εστιατόριο «Φερνάτζι»

• Οδός Αγίας Μαρίνας – παρά την κατοικία Λευτέρη Παπαγιάννη

Περαιτέρω ο Πρόεδρος εισηγήθηκε όπως η Υπηρεσία του Δήμου εντοπίσει και άλλα σημεία στα οποία πιθανόν να υπάρχουν δέντρα, που να εμποδίζουν την ορατότητα και να χρειάζονται κλάδεμα.

12. Πεζοδρόμια στις οδούς Κυθρέας και Γιάννου Κρανιδιώτη

Το μέλος της Επιτροπής κα Μαρίνα Λίλη ανάφερε ότι στις πιο πάνω οδούς, πάνω στα πεζοδρόμια, υπάρχουν λεκάνες στις οποίες δεν έχουν φυτευθεί δενδρύλια.

Να διερευνηθεί κατά πόσον υπάρχει σύστημα άρδευσης και αν υπάρχει, εισηγείται όπως τροχιοδρομηθεί η δενδροφύτευσή τους. 

                                                          
Χρίστος Ττόφιας, Δημοτικός Σύμβουλος Πρόεδρος Επιτροπής Περιβάλλοντος και Καθαριότητας