9 Μαΐου 2013

Πρακτικά συνεδρίας Επιτροπής Πολιτισμού 9 Μαΐου 2013

9 Μαΐου 2013

Παρόντες:

Νίκη Στέκα Αρτέμη - Πρόεδρος Επιτροπής Πολιτισμού

Λούκας Πολυκάρπου - Δημοτικός Σύμβουλος

Χρήστος Καραίσκος - Θεατρικός Όμιλος

Κάκια Νικολάου - Θεατρικός Όμιλος

Μαρία Καραγιάννη - Χορευτικό Συγκρότημα

Καίτη Βιολάρη - Χορευτικό Συγκρότημα

Δημήτρης Μαρτής - Αναγέννηση Δερύνειας

Μαρία Κοκκώνη - Δημοτική Χορωδία

Διαμάντω Ζένιου - Παιδικό Θεατρικό Εργαστήρι

Αργυρούλλα Σωτηρίου - Σύνδεσμος Πολυτέκνων

Νίκος Σωτηρίου - Σύνδεσμος Πολυτέκνων

Εύα Μιχαήλ - Μέλος Επιτροπής Πολιτισμού

Μαργαρίτα Χατζηλιασή - Μέλος Επιτροπής Πολιτισμού

Γιωργούλα Μπέη - Μέλος Επιτροπής Πολιτισμού

Τατιάνα Γεωργίου - Μέλος Επιτροπής Πολιτισμού

Γιώργος Γεωργίου - Μέλος Επιτροπής Πολιτισμού 

'Ελενα Νικολάου - Μέλος Επιτροπής Πολιτισμού

Μαρίνα Αντωνίου - Μέλος Επιτροπής Πολιτισμού


Η Πρόεδρος καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους, τους ευχήθηκε για τις γιορτές του Πάσχα και ενημέρωσε για τις εξελίξεις της εκδήλωσης. Μοίρασε σε όλους αντίγραφο του προγράμματος και εισηγήθηκε να επεξεργαστούμε ένα ένα όλα τα σημεία και να σημειωθούν οι ανάγκες σε εξοπλισμό.

1. Για την αναπαράσταση των επαγγελμάτων αποφασίστηκε όπως στελεχωθούν μόνο τις βραδινές ώρες από τις 8:00 μέχρι τις 10:00. Προτάθηκαν αρκετά ονόματα για να προσεγγιστούν: κωμοδρόμος Δημήτρης Σιαπάνης και Γιώργος Πασάς, Κτίστης Ανδρέας Κκόλας, Ψαράς Αδάμος Βραχίμης, Πελεκάνος Λευτέρης Καραίσκος, Μιχάλης Παναγή, Σκαρπάρης Τάκης Σωτηρίου.

2. Αναφορικά με την έκθεση φωτογραφίας η Πρόεδρος ενημέρωσε ότι ο κος Παναγιώτης Πλατής της έχει παραδώσει αρκετές φωτογραφίες και θα γίνει επιλογή για να συμπληρωθεί μόνο ένα σέλοτεξ και από τις 2 πλευρές. Η κα Γιωργούλλα Μπέη ανάφερε ότι έχει κάποιο εξοπλισμό για το επάγγελμα του ράφτη, από τις δραστηριότητες του συζύγου της και είναι πρόθυμη να τον δωρίσει για τις ανάγκες του Μουσείου, επίσης και κάποια φωτογραφία σε ώρα δουλειάς.

3. Την έκθεση ζωγραφικής θα την αναλάβει ο Φάνης Σεργίου και θα τους εισηγηθούμε να χρησιμοποιήσουν τον χώρο των γεωργικών ασχολιών που είναι στεγασμένος.

4. Η Πρόεδρος ενημέρωσε ότι την παρουσίαση των Μουσείων στους μαθητές θα την αναλάβουν, την Πέμπτη 23/5/13 ο κος Σωτήρης Γιαννούκκος πρώην Επιθεωρητής Φιλολογικών μαθημάτων και Μελετητής Λαϊκού Πολιτισμού και την Παρασκευή ο κος Γιώργος Σοφοκλέους, δημοσιογράφος - ερευνητής της Κυπριακής Λαογραφίας. Οι δύο αποδέχθηκαν την πρόσκληση μας να παράσχουν αφιλοκερδώς τις υπηρεσίες τους.

Συζητήθηκε η κατανομή χρόνου σε κάθε Σχολείο και αποφασίστηκε όπως οι επισκέψεις/παρουσίασεις είναι διάρκειας λιγότερο από μία ώρα και η κάθε ομάδα έχει στην διάθεση της 1 ώρα. Το κάθε Σχολείο που θα επισκέπτεται τα Μουσεία θα είναι σε 2 ομάδες. Έγινε προγραμματισμός ο οποίος θα δοθεί ως εισήγηση στα σχολεία και έχει ως εξής:

Πέμπτη 23/5/2013

Δημόσιο νηπιαγωγείο 8:00πμ-9:00πμ

Κοινοτικό νηπιαγωγείο 9:00πμ-10:00πμ

Α' Δημοτικό Σχολείο 10:00πμ-11:00πμ

Α' Δημοτικό Σχολείο 11:00πμ-12:00πμ

Παρασκευή 24/5/2013

Β΄ Δημοτικό Σχολείο 8:00πμ-9:00πμ

Β' Δημοτικό Σχολείο 9:00πμ-10:00πμ

Γ' Δημοτικό Σχολείο 10:00πμ-11:00πμ

Γ' Δημοτικό Σχολείο 11:00πμ-12:00πμ

5. Αναφορικά με τα ζυμώματα που θα γίνουν στο Λαογραφικό Μουσείο από τις κυρίες Μαργαρίτα Χατζηλιασή, Εύα Μιχαήλ και Γιωργούλα Μπέη, την Πέμπτη και την Παρασκευή, εξουσιοδοτήθηκαν οι κυρίες να αγοράσουν όλα τα υλικά και επιπρόσθετα 5-6 χαλλούμια και ελιές μαύρες και να προσκομίσουν το τιμολόγιο στο Λογιστήριο του Δημαρχείου για πληρωμή. Για τις απογευματινές εκδηλώσεις θα χρειαστούν 20-30 καρέκλες στο χώρο του Μουσείου.

6. Για τη Χορωδία της ΕΚΥΣΥ έχουν ετοιμάσει ένα 20λεπτο πρόγραμμα με παραδοσιακά τραγούδια και θα χρειαστούν τα χαμηλά βάθρα και 1 μικρόφωνο για τον σολίστα.

7. Για την εκδήλωση στην πλατεία της Παναγίας, η Πρόεδρος ενημέρωσε ότι βρισκόμαστε ακόμα στο στάδιο επιλογής με προσφορές για τον ηχολήπτη/φωτιστή και στη συνέχεια ανάλαβε να έχει επικοινωνία με τους υπεύθυνους των Πολιτιστικών Σχημάτων, που δεν βρίσκονται στη συνεδρία, για να μας δώσουν με λεπτομέρεια τις ανάγκες για την παρουσίασή τους. Θα χρειαστούμε το αναλόγιο του Δημαρχείου για την παρουσιάστρια και τους χαιρετισμούς. Αναφορικά με την πρόσκληση μας, που στάλθηκε στον Υπουργό Παιδείας & Πολιτισμού, η απάντηση ήταν αρνητική γιατί θα βρίσκεται στο εξωτερικό. Έχει σταλεί πρόσκληση προς τον Υπουργό Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος και αναμένεται η απάντησή του.

8. Την Παρασκευή οι γυναίκες της ΕΚΥΣΥ, ανέλαβαν να παρασκευάσουν χαλλούμια και οι κ.κ. Γιωργούλλα και Κωστής Γιαννίτσαρου ανέλαβαν να προμηθευτούν τα υλικά και το κόστος θα καλυφτεί από το Δημαρχείο. Θα χρειαστούμε πιατάκια βαθουλά και κουτάλια για την αναρή, η οποία θα σερβιριστεί βραστή με ζάχαρη και κανέλλα.

9. Το πρόγραμμα της Παρασκευής αρχίζει η ώρα 8:30μμ γι αυτό να γίνουν διευθετήσεις να έχουμε κυπριακή μουσική σε CD από τις 7:30μμ. Η Πρόεδρος ανάλαβε να εξασφαλίσει CD.

10. Ο Θεατρικός Όμιλος θα χρειαστεί 2 χειλόφωνα και τα σκηνικά θα είναι απλά και μετακινηθούν από τους ηθοποιούς.

11. Η Δημοτική Χορωδία θα χρειαστεί 4 χορωδιακά μικρόφωνα και τα βάθρα τα ψηλά.

12. Για τη φιλοξενία των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου και της Χορωδίας Ιδαλίου θα αναλάβει ο Αντιδήμαρχος να κάνει τις διευθετήσεις.

13. Τα Οργανωμένα Σύνολα δήλωσαν ότι θα διαθέτουν: Αναγέννηση-σουβλάκια, πατάτες, καραολιά, ποτά, σουβλάκι φράουλας με σοκολάτα, παγωτά, γρανίτα, φραπέ, Χριστιανικός Σύνδεσμος Παναγίας-φρέσκο χυμού πορτοκαλιού, Σύνδεσμος Γονέων Β' Δημοτικού Σχολείου- Πισίες Διπλές μικρές, Πόμπες, Μαχαλεπί, Σύνδεσμος Πολυτέκνων- Σιταροπούλλα βραστή, πίττα χαλλούμι λουκάνικο, Επιτροπή Ευημερίας, Κοινωνικής Πρόνοιας και Εθελοντών-Κατσούρες, χειροποίητες κατασκευές και άλλα.

14. Αναφορικά με τη θεματική ενότητα κατατέθηκαν εισηγήσεις για:

• Αγγειοπλαστική: Κυριάκος Κουζαρίδης και Χρίστος Ασκώτης

• Κατασκευή πανεριού: Λαουρού Ιακώβου

• Κόψιμο φιδέ: Σωτηρούλλα Θωμά, Ντίνα Γαβριήλ, Ελένη Τσόκκου, Μαρούλλα Πλατή και άλλες

• Κατασκευή ξύλινων στολιδιών: Πασχάλης Ττακκούσιη

Από τη συζήτηση που ακολούθησε κρίθηκε ότι πρέπει να προσπαθήσουμε να εμπλουτίσουμε κι άλλο τη θεματική μας ενότητα, με ανθρώπους εθελοντές γιατί οι οικονομικές συνθήκες που επικρατούν δεν μας επιτρέπουν να αγοράσουμε οποιεσδήποτε υπηρεσίες.

Τελειώνοντας την επεξεργασία του Προγράμματος, η Πρόεδρος ενημέρωσε ότι την επόμενη μέρα θα δοθεί στο Δημαρχείο για να προχωρήσουμε στην έκδοση εντύπου το οποίο θα μεταφραστεί και στα αγγλικά, όπως τα άλλα έντυπα δραστηριοτήτων του Δήμου. Το έντυπο αυτή τη φορά θα είναι σε πιο χαμηλή τιμή, ίσως χρωματιστό χαρτί με μονοχρωμία στα γράμματα και εισηγήθηκε όπως τα χρώματα να είναι μπεζ και καφέ, κάτι που να συνάδει με τα Μουσεία και η εισήγηση έγινε αποδεκτή. Ο Νίκος Σωτηρίου εισηγήθηκε να μεταφραστεί και στα ρωσικά και προθυμοποιήθηκε να βρει άτομο να μας το μεταφράσει δωρεάν.

Κλείνοντας, η Πρόεδρος ευχαρίστησε τους παρευρισκόμενους και εισηγήθηκε ότι θα πρέπει να γίνει νέα σύσκεψη την εβδομάδα πριν το Φεστιβάλ, για τις τελευταίες λεπτομέρειες.

 

Νίκη Στέκα Αρτέμη

Πρόεδρος Επιτροπής Πολιτισμού