Δημοτική Χορωδία

Δημοτική Χορωδία

Βιογραφικό Δημοτικής Χορωδίας Δερύνειας

Η Δημοτική Χορωδία Δερύνειας ιδρύθηκε το 1987. Μέχρι σήμερα έχει να επιδείξει πλούσια καλλιτεχνική δραστηριότητα για 28 χρόνια. Είναι μουσικός όμιλος μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα. Από το 1994 και εντεύθεν τέθηκε κάτω από την αιγίδα του Δήμου Δερύνειας από τον οποίον ενισχύεται.

Η Χορωδία είναι μεικτή τετράφωνη, αριθμεί 50 μέλη και καθοδηγείται από 7μελές Διοικητικό Συμβούλιο. Κατά καιρούς διετέλεσαν μαέστροι της Χορωδίας οι ακόλουθοι: Άννα Πρωτοπαπά, Γιάννης Αντωνίου, Αδάμος Κατσαντώνης, Αντρέας Γερολέμου, Τάσος Πρωτοπαπάς και Αντρέας Ζάκος. Καλλιτεχνικός διευθυντής της Χορωδίας από το Σεπτέμβριο του 2012 είναι ο κ. Γιώργος Καλογήρου.

Το ρεπερτόριο της Χορωδίας περιλαμβάνει τραγούδια από την Κυπριακή μουσική παράδοση και δημιουργία. Ταυτόχρονα, επεκτείνεται στο χορωδιακό ρεπερτόριο του ευρύτερου Ελλαδικού χώρου όπως παραδοσιακό-δημοτικό, θρησκευτικό, πατριωτικό και έντεχνο τραγούδι. Η Χορωδία έχει συμπεριλάβει στο ρεπερτόριό της μουσική από τον Ευρωπαϊκό και διεθνή χώρο, έργα του κλασικού ρεπερτορίου έως και σύγχρονης ποπ και ροκ δημιουργίας.

Η Δημοτική Χορωδία Δερύνειας έχει ως στόχο την προβολή και ανάπτυξη της τέχνης της μουσικής, την ανάδειξη και διάσωση της σύγχρονης κυπριακής μουσικής δημιουργίας, την ενθάρρυνση της μουσικής δημιουργικότητας και τη στήριξη της κινητικότητας των καλλιτεχνών και των έργων τους, τόσο στην Κύπρο όσο και στον διεθνή χώρο, με σκοπό την ανάπτυξη των σχέσεων με την ευρύτερη κοινωνία. Σκοπός επίσης της Χορωδίας είναι η διάδοση της πολυφωνικής μουσικής μέσα από το χορωδιακό τραγούδι, η προβολή και η συνέχιση του παραδοσιακού και έντεχνου κυπριακού τραγουδιού, τόσο στο νησί όσο και στο εξωτερικό. Η χορωδία είναι ένα από τα πιο ζωντανά κύτταρα των πολιτιστικών φορέων της Δερύνειας και συμμετέχει σε όλες τις θρησκευτικές, πνευματικές, εθνικές και πολιτιστικές δραστηριότητες του Δήμου.

Η Χορωδία έχει στο ενεργητικό της πλούσια καλλιτεχνική πορεία. Συμμετείχε σε χορωδιακά φεστιβάλ στο Λονδίνο, Θεσσαλονίκη, Μέγαρα, Φάρσαλα, Νάουσας Ημαθίας και Ξυλοκάστρου καθώς επίσης σε χορωδιακές συναντήσεις πολλών δήμων και κοινοτήτων της Κύπρου. Συνεργάστηκε και φιλοξένησε χορωδίες από την Ελλάδα (Πατραϊκή Μικτή Χορωδία και Μαντολινάτα, Μικτή Χορωδία Πολιτιστικού Οργανισμού Δήμου Ρόδου, τον Σύλλογο Φίλων Μουσικής της Καβάλλας, τον Δήμο Σταγίρων Ακάνθου και το Μουσικό Σωματείο Ωδείου Ναούσης) για την πραγματοποίηση κοινών μουσικών εκδηλώσεων.

Επίσης συνεργάστηκε και φιλοξένησε χορωδίες από τις πόλεις της Γαλλίας Dijon και Lille, από την πόλη Namur του Βελγίου, την πόλη Brno της Τσεχίας, τη Βηρυτό του Λιβάνου και έλαβε μέρος σε φεστιβάλ στην πόλη Vrnjacka Banja της Σερβίας.

Η Χορωδία, μέσω του πρώην προέδρου της, έχει τιμηθεί το 1999 από την Ένωση Χορωδιών Ελλάδας. Τον Μάρτιο του 2000 η χορωδία εμφανίστηκε στην κρατική ραδιοτηλεόραση (ΡΙΚ) εκτελώντας τραγούδια από το έργο του Μίκη Θεοδωράκη «Άξιον Εστί». Τον Ιούλιο του 2001 συνεργάστηκε με τον Ελλαδίτη καλλιτέχνη Βασίλη Λέκκα όπου παρουσίασε καλλιτεχνική παράσταση στο οδόφραγμα της Δερύνειας καθώς επίσης εθνικές καλλιτεχνικές εκδηλώσεις στην Πάτρα και Ρόδο.

Την άνοιξη του 2002 συνεργάστηκε με το Φωνητικό Σύνολο του Δήμου Λάρνακας και την Ηχοκίνηση για την παρουσίαση της μουσικοχορευτικοθεατρικής παράστασης «Ανθρώπων Έργα» με συνθέσεις του Σταμάτη Κραουνάκη. Τον Ιούλιο του 2004 έλαβε μέρος στους επίσημους εορτασμούς της Κυπριακής Δημοκρατίας στη Λευκωσία για την υποδοχή της Ολυμπιακής φλόγας. Το καλλιτεχνικό πρόγραμμα περιλάμβανε μουσική συναυλία του Μάριου Τόκα μαζί με 6 χορωδίες απ’ όλη την Κύπρο.

Το Μάρτιο του 2006 τραγούδησε ενώπιον του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Τάσσου Παπαδόπουλου επ’ ευκαιρία των επίσημων εγκαινίων του μουσείου «Θάλασσα» στην Αγία Νάπα και το Μάιο του 2009 τραγούδησε ενώπιον του προέδρου της Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια στο θεατράκι του Προεδρικού στα πλαίσια της καλλιτεχνικής εκδήλωσης της 1ης Παγκόσμιας Μέρας για τα άτομα με κατά πλάκα σκλήρυνση. Τον Οκτώβριο του 2014 συμμετείχε σε Εκδήλωση «Έτος Μνήμης Κώστα Μόντη... 100 χρόνια από τη γέννησή του», που διοργάνωσε η Βουλή των Αντιπροσώπων, στο Πολιτιστικό Κέντρο «Μελίνα Μερκούρη» Δήμου Λευκωσίας.

Στις 21 Ιουνίου 2013, η Χορωδία οργάνωσε Συναυλία Αλληλεγγύης - Αφιέρωμα στον Απόστολο Καλδάρα στο Δημοτικό Αμφιθέατρο Δερύνειας με τη συμμετοχή του κύπριου καλλιτέχνη Δημήτρη Φανή. Τον Νοέμβριο του ιδίου χρόνου οργάνωσε Εκδήλωση - Αφιέρωμα στο Πολυτεχνείο με τίτλο «Μίλα μη σωπαίνεις... 40 χρόνια μετά», σε συνεργασία με τη σκηνοθέτη Μαρία Μανναρίδου Καρσερά. Στις 11 Ιουλίου 2014 οργάνωσε μεγάλη Συναυλία - Αφιέρωμα στον Γιώργο Κοτσώνη «Ύμνος και Θρήνος για την Κύπρο», με αφορμή τη συμπλήρωση των 50 χρόνων από τους βομβαρδισμούς της Τηλλυρίας και 40 χρόνων από το πραξικόπημα και τη τούρκικη εισβολή και κατοχή, με τη συμμετοχή του Κώστα Καμένου και Δημήτρη Φανή. Την 1η Ιουλίου 2015, η Χορωδία διοργάνωσε Λαϊκή Συναυλία – Αφιέρωμα στον Σταύρο Κουγιουμτζή «Στα ψηλά τα παραθύρια» με τη συμμετοχή των καλλιτεχνών Γεράσιμου Ανδρεάτου και Δημήτρη Φανή.

Η Δημοτική Χορωδία Δερύνειας επιδιώκει συνεργασία με άλλες χορωδίες από την Κύπρο, Ελλάδα και τον διεθνή χώρο για κοινές εκδηλώσεις. Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με τον Δήμο Δερύνειας.

Τηλέφωνο: +357 23811000

Φαξ: +357 23825550

E-mail: [email protected]
Ιστοσελίδα: www.deryneia.org.cy

Facebook: Δημοτική Χορωδία Δερύνειας