Δημοτική Χορωδία

Δημοτική Χορωδία

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ

Η Δημοτική Χορωδία Δερύνειας ιδρύθηκε το 1987. Μέχρι σήμερα έχει να επιδείξει πλούσια καλλιτεχνική δραστηριότητα για σχεδόν 30 χρόνια. Από το 1994 και εντεύθεν τέθηκε κάτω από την αιγίδα του Δήμου Δερύνειας, από τον οποίον ενισχύεται.  Η Χορωδία είναι μεικτή τετράφωνη, αριθμεί 50 μέλη, καθοδηγείται από οκταμελές Διοικητικό Συμβούλιο και από τον Οκτώβριο του 2021 έχει ως καλλιτεχνικό διευθυντή τον κ. Ιάκο Δημητρίου.

Το ρεπερτόριο της Χορωδίας περιλαμβάνει τραγούδια από την κυπριακή μουσική παράδοση. Ταυτόχρονα, επεκτείνεται στο χορωδιακό ρεπερτόριο του ευρύτερου ελλαδικού χώρου, όπως είναι το παραδοσιακό - δημοτικό, θρησκευτικό, πατριωτικό και έντεχνο τραγούδι. Η Χορωδία έχει συμπεριλάβει ταυτόχρονα στο ρεπερτόριό της μουσική από τον ευρωπαϊκό και διεθνή χώρο, προσεγγίζοντας έργα του κλασικού ρεπερτορίου έως και της σύγχρονης ποπ και ροκ μουσικής. 

Η παρουσία της στα μουσικά δρώμενα είναι εμφανής, καθώς συμμετείχε σε χορωδιακά φεστιβάλ στο Λονδίνο, στη Θεσσαλονίκη, στα Μέγαρα, στα Φάρσαλα, στη Νάουσα Ημαθίας, στο Ξυλόκαστρο, στην Πάτρα, στη Χαλκιδική, στη Θάσο και στην Ζάκυνθο. Συμμετείχε επίσης σε χορωδιακές συναντήσεις πολλών δήμων και κοινοτήτων της Κύπρου ενώ παράλληλα συνεργάστηκε και φιλοξένησε χορωδίες από την Ελλάδα, τη Γαλλία, το Βέλγιο, την Τσεχία, τον Λίβανο και την Πολωνία συμμετέχοντας και η ίδια με τη σειρά της σε φεστιβάλ στη Σερβία και στην Πολωνία.

Η Χορωδία μέσω του πρώην προέδρου της, έχει τιμηθεί το 1999 στην Αθήνα από την Ένωση Χορωδιών Ελλάδας. To 2000 εμφανίστηκε στην κρατική ραδιοτηλεόραση (ΡΙΚ), εκτελώντας τραγούδια από το έργο του Μίκη Θεοδωράκη «Άξιον Εστί» σε ποίηση του Οδυσσέα Ελύτη ενώ το 2001 συνεργάστηκε με τον Ελλαδίτη καλλιτέχνη, Βασίλη Λέκκα, παρουσιάζοντας καλλιτεχνική παράσταση στο οδόφραγμα της Δερύνειας.  Το 2002 συνεργάστηκε με το Φωνητικό Σύνολο του Δήμου Λάρνακας και την Ηχοκίνηση για την παρουσίαση της μουσικοχορευτικοθεατρικής παράστασης «Ανθρώπων Έργα» με συνθέσεις του Σταμάτη Κραουνάκη. Σημαντική στιγμή υπήρξε η συμμετοχή της, το 2004, στους επίσημους εορτασμούς της Κυπριακής Δημοκρατίας για την υποδοχή της Ολυμπιακής φλόγας, ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων στην Αθήνα.  Το 2006 η Χορωδία τραγούδησε ενώπιον του τότε Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, κ. Τάσσου Παπαδόπουλου, επ’ ευκαιρία των επίσημων εγκαινίων του μουσείου «Θάλασσα» στην Αγία Νάπα. Συγχρόνως το 2009 τραγούδησε ενώπιον του τότε Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, κ. Δημήτρη Χριστόφια, στο θεατράκι του Προεδρικού Μεγάρου στα πλαίσια καλλιτεχνικής εκδήλωσης για την «1η Παγκόσμια Μέρα για τα άτομα με κατά πλάκα σκλήρυνση».  Το έτος 2014 η Δημοτική Χορωδία Δερύνειας συμμετείχε στην εκδήλωση «Έτος Μνήμης Κώστα Μόντη... 100 χρόνια από τη γέννησή του», που διοργανώθηκε από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, στο Πολιτιστικό Κέντρο «Μελίνα Μερκούρη» του Δήμου Λευκωσίας, καθώς επίσης και στο καλλιτεχνικό μέρος του 22ου Διαγωνισμού Σύνθεσης Κυπριακού Τραγουδιού «Γιώργος Κοτσώνης», που διεξήχθη στις 19/6/15 στο ΡΙΚ.

Η Χορωδία τα τελευταία χρόνια διοργάνωσε Συναυλίες - Αφιερώματα για διάφορους Έλληνες συνθέτες, όπως τον Απόστολο Καλδάρα, τον Σταύρο Κουγιουμτζή, τον Γιώργο Κοτσώνη, τον Χρήστο Λεοντή, τον Μίκη Θεοδωράκη, τον Μάριο Τόκα, με τεράστια επιτυχία. Αξιομνημόνευτες στάθηκαν οι συναυλίες για τον Κύπριο μουσικοσυνθέτη Γιώργο Κοτσώνη με τίτλο «Ύμνος και Θρήνος για την Κύπρο» και «Η Κυρά των Αμπελιών», η συναυλία για τα γεγονότα του Πολυτεχνείου με τίτλο «Μίλα μη σωπαίνεις... 40 χρόνια μετά» και η συναυλία - αφιέρωμα στα μελοποιημένα έργα του στιχουργού Μάνου Ελευθερίου. Τον Οκτώβριο του 2020 η Χορωδία παρουσίασε το έργο του Κυριάκου Χαραλαμπίδη «Αμμόχωστος Βασιλεύουσα» σε μουσική Μάριου Τόκα.

Η Δημοτική Χορωδία Δερύνειας συνεχίζει το έργο της και επιδιώκει συνεργασία με άλλες χορωδίες από την Κύπρο, την Ελλάδα αλλά και τον διεθνή χώρο για κοινές εκδηλώσεις - συμπράξεις. Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με τον Δήμο Δερύνειας.


Τηλέφωνα: +35723811000, +35799683389
Φαξ: +35723825550
E-mail: [email protected]
Ιστοσελίδα: www.deryneia.org.cy
Facebook: Δημοτική Χορωδία Δερύνειας