Μνημείο Πεσόντων

Μνημείο Πεσόντων

Μνημείο Πεσόντων

Μνημείο ηρωϊκώς Πεσόντων, Δολοφονηθέντων και Αγνοουμένων 1974

Το μεγαλοπρεπές και επιβλητικό Μνημείο Πεσόντων, Δολοφονηθέντων και Αγνοουμένων της τουρκικής εισβολής του 1974 βρίσκεται στη γωνία των οδών Ηρώων και Πάφου, δίπλα από το Θεματικό Πάρκο και το Αμφιθέατρο του δήμου και ατενίζει την κατεχόμενη πόλη της Αμμοχώστου εκφράζοντας το μέγεθος της θυσίας των τιμωμένων.

 Η επιλογή του Μνημείου έγινε μετά από Πανελλήνιο Καλλιτεχνικό Διαγωνισμό το 1999 και φιλοτεχνήθηκε από τους καλλιτέχνες Μάρω Παρτζίλη και Θύμιο Πανουριά. Την τοπιοτέχνηση του χώρου σχεδίασε ο Αρχιτέκτονας ΄Αντρος Ρόπαλης.

Είναι αφιερωμένο στους 4 ηρωϊκώς πεσόντες νέους της Δερύνειας Παναγιώτη Π. Παναγιώτου, Γεώργιου Π. Κολάνη, Λοϊζου Α. Χριστούδια και Κωστάκη Κ. Λαμπρία, των 2 δολοφονηθέντων Ελένη Γ. Θωμά και Μιχάλη Καλλή και των 9 αγνοουμένων Πιερή Α. Λάμπρου, Πιερή Γ. Βερέη, Σταύρου Κ. Χριστοφόρου, Στέλιου Α. Πέτρου, Θέμη Χ. Δημητριάδη, Κυριάκου Χρ. Γεωργίου, Μαρία Χρ. Κυριάκου, Κίκα Χρ. Κυριάκου και Ανδρέα Χρ. Κυριάκου.

Τον Ιούνη του 2007 εντοπίστηκαν σε ομαδικό τάφο στο χωριό Γαλάτεια στην περιοχή Καρπασίας και αναγνωρίστηκαν με τη μέθοδο DNA τα οστά του Αγνοούμενου Πιερή Α. Λάμπρου και η ταφή του έγινε στις 8 Ιουλίου 2007 στο κοιμητήριο Δερύνειας με την απόδοση τιμών ήρωα.