Λαογραφικό Μουσείο

Λαογραφικό Μουσείο

Το Λαογραφικό Μουσείο Δερύνειας φιλοξενείται σε ένα παλιό παραδοσιακό σπίτι στην οδό Δημήτρη Λιπέρτη 2 που αποτελεί δωρεά του ζεύγους Βαρνάβα και Μαργαρίτας Χατζηλιασή στη μνήμη των τριών παιδιών τους που πέθαναν σε νεαρή ηλικία. Η οικοδομή κηρύχτηκε διατηρητέα και ανακαινίστηκε από το Δήμο με την επίβλεψη του Τμήματος Πολεοδομίας και Οικήσεως.

Η διαμόρφωση των εσωτερικών και εξωτερικών χώρων του Λαογραφικού Μουσείου καθώς και οι εκθέσεις των διαφόρων αντικειμένων οικιακού εξοπλισμού και των αγροτικών εργαλείων έχουν γίνει με τη συνεργασία της Υπηρεσίας Κυπριακής Χειροτεχνίας και αναπαριστούν όσο πιο πιστά είναι δυνατό τη λειτουργικότητα τους στο παραδοσιακό Κυπριακό σπίτι.

Στο Λαογραφικό Μουσείο εκτίθενται εκτός από τον εξοπλισμό μιας παραδοσιακής Κυπριακής οικίας και τα αγροτικά εργαλεία που χρησιμοποιούσε μια παραδοσιακή αγροτική οικογένεια στην περιοχή.

΄Ολα τα αντικείμενα προσφέρθηκαν δωρεάν από τους κατοίκους του Δήμου και της γύρω περιοχής. Η λειτουργία του Λαογραφικού Μουσείου είναι ζωντανή με την παρουσία της κας Μαργαρίτας και του κου Βαρνάβα Χατζηλιασή.

Στο προαύλιο του Μουσείου είναι κτισμένος ο φούρνος, τον οποίο η κα Μαργαρίτα Χατζηλιασή συχνά χρησιμοποιεί για να ψήσει ψωμιά και κουλούρια.

Ωράριο Μουσείου:

Θερινό:
Δευτέρα – Σάββατο εκτός αργιών
9:00 - 13:00 & 15:00 - 18:00

Χειμερινό:
Δευτέρα - Σάββατο εκτός αργιών
9:00 - 13:00 & 15:00 - 17:00

Είσοδος: 
€2 / Άτομο
Ομάδες €1 / Άτομο