Δημοτική Βιβλιοθήκη

Δημοτική Βιβλιοθήκη

Η πρώτη Βιβλιοθήκη στη Δερύνεια δημιουργήθηκε στο Μορφωτικό Σύλλογο "Αναγέννηση" που ιδρύθηκε το 1920. Στη συνέχεια δημιουργήθηκε η Κοινοτική Βιβλιοθήκη που στεγάστηκε σε διάφορους χώρους και κατά καιρούς λειτούργησε σαν δανειστική με εθελοντική πρωτοβουλία προοδευτικών εκπαιδευτικών. Βιβλιοθήκες δημιούργησαν αργότερα τα Δημοτικά Σχολεία και άλλοι Φορείς του Δήμου.

Το 1994 με την αναβάθμιση του θεσμού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και την ανακήρυξη της Δερύνειας σε Δήμο, η Κοινοτική Βιβλιοθήκη μετονομάστηκε σε Δημοτική. Εμπλουτίστηκε με μεγάλο αριθμό βιβλίων και λειτουργεί σαν δανειστική από το 1999 και στεγάζεται στον όροφο του Δημοτικού Μεγάρου. Το 2003 επεκτάθηκε ο χώρος της Βιβλιοθήκης. Σήμερα αριθμεί 12.000 τόμους βιβλίων και συνεχώς εμπλουτίζεται. Υπαρχουν διαλεκτά βιβλία για μόρφωση, έρευνα, ψυχαγωγία, καθώς και μεγάλη συλλογή παιδικών βιβλίων. 

Η συνεχής αναζήτηση νέων αξιόλογων τίτλων και εκδόσεων και η προσπάθεια εξασφάλισης τους, είναι ένα από τα βασικά καθήκοντα της Δημοτικής Βιβλιοθήκης. Στη βιβλιοθήκη γίνεται καταγραφή των βιβλίων τα οποία αγοράζονται ή και δωρίζονται στον Δήμο, σφραγίζονται και καταγράφονται στο μητρώο βιβλιοθήκης. Ο δανεισμός γίνεται μέσα από καρτέλες τις οποίες κατέχουν τα μέλη.
Πολύ αξιόλογη δράση, αναπτύσσει η Δημοτική μας Βιβλιοθήκη και στον τομέα της προώθησης του θεσμού. Διοργανώνει παρουσιάσεις βιβλίων, προσκαλεί συγγραφείς , κ.α. Μέλη μπορούν να γίνουν παιδιά και ενήλικες από τη Δερύνεια και την γύρω περιοχή.

Λειτουργεί ολόχρονα, μόνο απογεύματα, κατά τις μέρες Τρίτη, Τετάρτη, Πέμπτη και Παρασκευή. Τη χειμερινή περίοδο (Οκτώβρης - Απρίλης) οι ώρες λειτουργίας είναι 4:00μ.μ. - 7:00μ.μ. και την καλοκαιρινή περίοδο( Μάης - Σεπτέμβρης) 5:00μ.μ. - 8:00μ.μ.

Τη Βιβλιοθήκη επισκέπτονται συχνά μαθητές και φοιτητές όπου εντοπίζουν αρκετό υλικό για τις εργασίες, μελέτες, έρευνες που αναλαμβάνουν.

Η Δημοτική Βιβλιοθήκη Δερύνειας δέχεται τακτικά επισκέψεις σχολείων για επαφή των μαθητών με τα βιβλία και τη Βιβλιοθήκη. Μέσα από προγραμματισμένες ξεναγήσεις ενημερώνονται τα παιδιά για τον τρόπο λειτουργίας μιας βιβλιοθήκης και τους κανονισμούς της. Μέσα από εκθέσεις βιβλίων, παιδικών προγραμμάτων και άλλων εκδηλώσεων η Δημοτική Βιβλιοθήκη Δερύνειας συμβάλλει στην ανάπτυξη του πολιτισμού όχι μόνο για τη Δερύνεια αλλά και για την ευρύτερη περιοχή.

Για περισσότερες πληροφορίες απευθύνεστε στο τηλ 23811462 κατά τις ώρες λειτουργίας της Βιβλιοθήκης.

Υπεύθυνη Βιβλιοθήκης: κ. Ελευθερία Τακούσιη

Κανονισμοί Λειτουργίας της Βιβλιοθήκης

  • Τα βιβλία δανείζονται για 21 μέρες.
  • Αν ένα βιβλίο δεν ζητηθεί από άλλο αναγνώστη, μπορεί ο δανεισμός να ανανεωθεί για άλλες 21 μέρες.
  • Την ίδια περίοδο μπορούν να δανειστούν στον αναγνώστη μέχρι και 3 βιβλία.
  • Τα βιβλία πρέπει να επιστρέφονται καθαρά και στην ημερομηνία που αναγράφεται στο πίσω μέρος του βιβλίου.
  • Εγκυκλοπαίδειες, λεξικά και άλλα πληροφοριακά βιβλία δεν δανείζονται και πρέπει οι ενδιαφερόμενοι να αφιερώνουν χρόνο για μελέτη των πιο πάνω στην αίθουσα της Δημοτικής Βιβλιοθήκης.
  • Τα ενήλικα μέλη πληρώνουν συμβολική ετήσια συνδρομή €20. (εξαιρούνται οι φοιτητές, στρατιώτες και μαθητές)