Καθαριότητα

Καθαριότητα

Η Δερύνεια φημιζόταν από ανέκαθεν για το ψηλό επίπεδο καθαριότητας που διέκρινε τόσο τους κατοίκους όσο και την εμφάνιση του Δήμου.

Καθαρισμός δρόμων
Ο Δήμος εργοδοτεί προσωπικό για καθημερινό καθάρισμα της Κεντρικής Περιοχής ενώ ταυτόχρονα μισθώνει μηχανικό σάρωθρο για την καθαριότητα των κεντρικών οδικών αξόνων και του οδικού δικτύου στην περιφέρεια της Κεντρικής Περιοχής.

Περισυλλογή σκυβάλων
Ο Δήμος Δερύνειας μαζί με το Δήμο Σωτήρας και τις Κοινότητες Λιοπετριού, Φρενάρου, Αυγόρου και Αγίου Γεωργίου Αχερίτου (Βρυσούλες) συναποτελούν το Σύμπλεγμα Περισυλλογής Σκυβάλων και συνεργάζονται για την περισυλλογή και διαχείριση των στερεών οικιακών σκυβάλων.

Η συλλογή των σκυβάλων γίνεται απ' όλα τα υποστατικά 2 φορές τη βδομάδα σε καθορισμένες μέρες. Κάθε Δευτέρα και Πέμπτη βράδυ συλλέγονται με ειδικό σκυβαλοφόρο όχημα τα σκύβαλα από την περιοχή «Α» του Δήμου και κάθε Τρίτη και Παρασκευή βράδυ από την υπόλοιπη περιοχή «Β» του Δήμου. Η έκθεση των σκυβάλων πρέπει να γίνεται έγκαιρα μέσα σε κατάλληλα σκυβαλοδοχεία και σκυβαλοσακούλες.

Η περιοχή «Α» καλύπτει τον κεντρικό πυρήνα του Δήμου και τη βόρεια και ανατολική μεριά του Δήμου και περικλείεται από τις οδούς Ευαγόρα μαζί με τις παρόδους της, την οδό Θ. Πιερίδη, μέρος της οδού Δημοκρατίας μέχρι τη συμβολή της με την οδό Θ. Πιερίδη μέρος της οδού Σταδίου μέχρι τη συμβολή της με την οδό Αχιλλέα και την οδό Ομονοίας με τις παρόδους της. Περιλαμβάνει επίσης την οδό Μακαρίου Γ΄.

Η περιοχή «Β» καλύπτει τη νοτιοδυτική περιοχή του Δήμου, περιλαμβάνει τον Συνοικισμό Αυτοστέγασης και τη Βιομηχανική Ζώνη και περικλείεται από τις οδούς Σαλαμίνας, Θεοδόση Πιερίδη, Αθηνών, Αναγέννησης, Σταδίου ( από τη συμβολή με την οδό Αντίστασης) και Καλυθιών.

Από την 16η Αυγούστου 2010 τα σκύβαλα των Επαρχιών Λάρνακας και Αμμοχώστου μεταφέρονται στο ΧΥΤΥ Κόσιης. Η μεταφορά και διαχείριση των σκυβάλων στο ΧΥΤΥ Κόσιης έχει αυξήσει κατακόρυφα τα έξοδα των Τοπικών Αρχών. Καλούνται οι δημότες να περιορίσουν τα στερεά απόβλητα εφαρμόζοντας τη διαλογή ανακυκλώσιμων υλικών.

Ανακύκλωση
Από την 1η Ιουνίου 2009 άρχισε η εφαρμογή συλλογής ανακυκλώσιμων υλικών στο Δήμο σε συνεργασία με τον Οργανισμό Green Dot Cyprus.
Υπάρχουν πολύ μεγάλα περιθώρια για μείωση του όγκου των σκυβάλων και κατ΄επέκταση του κόστους διαχείρισης τους και επιβάλλεται πλέον η ευαισθητοποίηση και συμμετοχή όλων. 

Η σημασία της ανακύκλωσης

Τα οφέλη της ανακύκλωσης στην καθημερινή μας ζωή είναι πολλά! Ανακύκλωση είναι μια κυκλική δραστηριότητα που έχει τη δύναμη να αναβαθμίσει την ποιότητα ζωής μας. Είναι η διαδικασία ανάκτησης χρησιμοποιημένων υλικών και η προώθηση τους για την παραγωγή νέων προϊόντων. Συμμετέχοντας στην ανακύκλωση δίνουμε δύναμη στον κύκλο της ζωής.

Η συμμετοχή όλων των πολιτών ωφελεί τον τόπο μας και όλους εμάς αφού συμβάλλει:

• Στην αποφόρτιση του περιβάλλοντος από μεγάλες ποσότητες οικιακών αποβλήτων αφού ένα μεγάλο μέρος από αυτά αποτελούν ανακυκλώσιμα υλικά.

• Στην εξοικονόμηση πρώτων υλών και ενέργειας, αφού η ενέργεια που χρειάζεται για την παραγωγή προϊόντων από πρωτογενείς πρώτες ύλες είναι πολλαπλάσια από αυτή που χρειάζεται όταν η παραγωγή γίνεται από χρησιμοποιημένα υλικά.

• Στην ενίσχυση της οικονομίας του τόπου μας, αλλά και στη βελτίωση της ποιότητας ζωής μας στη διαφύλαξη της δημόσιας υγείας.

• Σε ένα πιο ανθρώπινο περιβάλλον για μας και τα παιδιά μας.

Τα ανακυκλώσιμα υλικά χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες και περιλαμβάνουν τα πιο κάτω είδη:

Κατηγορία PMD

• Πλαστικά μπουκάλια και δοχεία

• Μεταλλικές συσκευασίες

• Χάρτινες συσκευασίες ποτών (τύπου tetrapak)

Κατηγορία χαρτιού

• Ξηρά χαρτόκουτα και χαρτοκιβώτια

• Εφημερίδες

• Περιοδικά

• Διαφημιστικά

• Χαρτί γραφείου

Κατηγορία γυαλιού

• Γυάλινα μπουκάλια

• Γυάλινα βαζάκια

• Άλλες γυάλινες συσκευασίες

Πρόγραμμα συλλογής

Κάθε Δευτέρα και Πέμπτη συλλέγεται χαρτί, κάθε Τρίτη και Παρασκευή συλλέγονται υλικά PMD και κάθε Τετάρτη συλλέγεται χαρτί συσκευασίας από επαγγελματικά υποστατικά όπου παράγονται μεγάλες ποσότητες. Η συλλογή του γυαλιού γίνεται ανάλογα με τις ποσότητες που συγκεντρώνονται.

Η συλλογή των πιο πάνω υλικών γίνεται από ειδικό συνεργείο από τα πιο κάτω σημεία στο Δήμο.

- Χώρος στάθμευσης Δημαρχείου στην οδό Ειρήνης

- Γυμνάσιο Δερύνειας στην οδό Γιάννου Κρανιδιώτη

- Στο Συνοικισμό Προσφύγων στην οδό Σταδίου

- Α΄ Δημοτικό Σχολείο στην οδό Βλάσιου Μουζούρη

- Β΄ Δημοτικό Σχολείο στην οδό Πολυτεχνείου

- Γ΄ Δημοτικό Σχολείο στην οδό Αχιλλέως

- Νηπιαγωγείο Δερύνειας στην οδό Παιδοκομικού Σταθμού

- Φούρνος «Άγιος Κωνσταντίνος» στην οδό Ελευθερίας

- Παρά το ξωκλήσι Αγίου Αντωνίου στην οδό Αγίας Μαρίνας

- Τέρμα της οδού Αλακάτης

- Στην πλατεία Αγίου Μοδέστου

- Παρά το καφενείο "Χαΐνηδες" στην οδό Ολυμπίας

Ο Δήμος Δερύνειας καλεί τους δημότες και επισκέπτες του Δήμου να συμμετέχουν στην προσπάθεια και να συμβάλουν ουσιαστικά στην επιτυχία του προγράμματος ανακύκλωσης.