Διδυμοποιήσεις

Διδυμοποιήσεις

Ο Δήμος Δερύνειας έχει διδυμοποιηθεί με την Κοινότητα Καλυθιές Ρόδου το Μάρτη του 1990 και το Δήμο Πέλλας το Φεβρουάριο του 2001.

Διδυμοποιήση με την Κοινότητα Καλυθιές Ρόδου
Η Κοινότητα Καλυθιών βρίσκεται στη βορειοανατολική πλευρά της Ρόδου και έχει πληθυσμό 4.000 κατοίκων. Το παραλιακό της μέτωπο, το Φαληράκι, έχει δεχθεί μεγάλη τουριστική ανάπτυξη.

Το 1999 με την εφαρμογή του Νόμου 2539/1997 για Ανασυγκρότηση της Πρωτοβάθμιας Τοπικής Αυτοδιοίκησης στα πλαίσια του Προγράμματος «Ιωάννης Καποδίστριας» η Κοινότητα Καλυθιές μαζί με τις γειτονικές Κοινότητες Κοσκινού και Ψίνθου ενοποιήθηκαν και δημιούργησαν το Δήμο «Καλλιθέας» με συνολικό πληθυσμό 10.200 κατοίκων και έδρα του Δήμου τις Καλυθιές.

Η ηλεκτρονική διεύθυνση του Δήμου Καλλιθέας είναι: www.kalithea.gov.gr

Οι εκδηλώσεις Διδυμοποίησης έγιναν το Μάρτη του 1990 στη Δερύνεια και τον Οκτώβρη του ιδίου χρόνου στις Καλυθιές. Τα Πρωτόκολλα Διδυμοποίησης υπογράφηκαν από τους Προέδρους των Κοινοτήτων μ. Ανδρέα Παντελή και Στέφανο Κυριαζή σε πανηγυρικές εκδηλώσεις στις οποίες μετείχαν μεγάλες ομάδες από τη φιλοξενούμενη Κοινότητα. Πέραν από την ανάπτυξη σχέσεων και ανταλλαγή εμπειριών μεταξύ των Τοπικών Αρχών, αναπτύχθηκαν σχέσεις και μεταξύ των απλών κατοίκων των δύο Δήμων.

Δήμαρχος Καλλιθέας είναι από το 1999 ο κος Γιάννης Ιατρίδης.

Διδυμοποίηση με το Δήμο Πέλλας
Ο Δήμος Πέλλας βρίσκεται στον ομώνυμο Νομό και συστάθηκε το 1989. Θεωρείται η γενέτειρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου και αναφέρεται ιστορικά πριν από το 400π.χ. Στην περιοχή της Πέλλας υπάρχει αρχαιολογικός χώρος όπου έχουν γίνει ανασκαφές με πολλά και σημαντικά ευρήματα και δίπλα του λειτουργεί το Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο το οποίο εγκαινιάστηκε το 2009 από τον τότε Πρωθυπουργό κ. Κωνσταντίνο Καραμανλή.

Το 1999 με την εφαρμογή του Νόμου 2539/1997 για Ανασυγκρότηση της Πρωτοβάθμιας Τοπικής Αυτοδιοίκησης στα πλαίσια του Προγράμματος «Ιωάννης Καποδίστριας» εντάχθηκαν στο Δήμο τα διαμερίσματα Αθύρων, Νέας Πέλλας, Ραχώνας, Δυτικού και Αγροσυκιάς. Ο πληθυσμός του Δήμου ανέρχεται σε 7.300 κατοίκους. 

Οι εκδηλώσεις Διδυμοποίησης έγιναν στην Πέλλα το Φεβράρη του 2001 και στη Δερύνεια τον Απρίλη του 2002. Τα Πρωτόκολλα Διδυμοποίησης υπογράφηκαν από τους Δημάρχους Πέλλας και Δερύνειας κ.κ. Σαράντη Μουχτάρη και Φλώρα Ιωάννου στην Πέλλα και Σαράντη Μουχτάρη και Ανδρέα Σιαπάνη στη Δερύνεια.

Δήμαρχοι Πέλλας διετέλεσαν οι πιο κάτω:

1989 – 1999 Γεώργιος Ρέμελης

1999 – 2003 Σαράντης Μουχτάρης

2003 – 2007 Βασίλης Ξηρός

2007 – σήμερα Απόστολος Τσαλδαφερίδης

Η ηλεκτρονική διεύθυνση του Δήμου είναι: [email protected] και η ιστοσελίδα του Δήμου είναι: www.dimospellas.gr