Παιδοκομικός Σταθμός

Παιδοκομικός Σταθμός

Λίγα χρόνια μετά την Τουρκική εισβολή του 1974, σε μια εποχή δύσκολη τόσο για την πατρίδα μας όσο και για τον ημικατεχόμενό μας Δήμο, μία ομάδα εθελοντών του Δήμου μας, ίδρυσαν το Συμβούλιο Κοινοτικής Ευημερίας, που πρόσφατα μετονομάστηκε σε Συμβούλιο Κοινοτικού Εθελοντισμού.

Το Σ.Κ.Ε. αμέσως μετά τη σύστασή του έθεσε σαν πρώτη προτεραιότητα τη δημιουργία Παιδοκομικού Σταθμού για φιλοξενία παιδιών προσχολικής ηλικίας για να βοηθήσει στις δύσκολες για την εποχή συνθήκες τις εργαζόμενες μητέρες και να δώσει κίνητρα και ευκαιρίες στις υπόλοιπες μητέρες να εργαστούν.

Παιδοκομικός Σταθμός Δερύνειας
Μετά από πολλές προσπάθειες λειτούργησε το 1978 Παιδοκομικός Σταθμός σε ενοικιαζόμενο υποστατικό ενώ λίγα χρόνια αργότερα κτίστηκε μετά από υπεράνθρωπες προσπάθειες λυόμενο κτήριο όπου μεταστεγάστηκε ο πρώτος Κοινοτικός Παιδοκομικός Σταθμός στην Ελεύθερη Περιοχή Αμμοχώστου.

Σήμερα στο Σ.Κ.Ε. Δερύνειας εκπροσωπούνται όλα τα Οργανωμένα Σύνολα του Δήμου και διοικείται από δωδεκαμελές Διοικητικό Συμβούλιο με πρόεδρο τον Δήμαρχο κο Άντρο Καραγιάννη.

Δύο χρόνια μετά την ανακήρυξη της Δερύνειας σε Δήμο το 1994 και μετά από ενέργειες της τότε Δημάρχου κας Φλώρας Ιωάννου και του τότε Διοικητικού Συμβουλίου του Σ.Κ.Ε. Δερύνειας, ο Δήμος μας απέκτησε ένα σύγχρονο ιδιόκτητο Παιδοκομικό Σταθμό που σήμερα αποτελεί πρότυπο κέντρο εξυπηρέτησης παιδιών.

Ο Σταθμός με τη σημερινή του μορφή, λειτούργησε το 1996 και κτίστηκε με χορηγίες του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων και της Υπάτης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τους πρόσφυγες. Λόγω της χορηγίας αυτής ο Σταθμός μας έχει δικοινοτικό χαρακτήρα και θα μπορέσει εάν οι συνθήκες το επιτρέψουν να φιλοξενήσει και παιδιά από την Τουρκοκυπριακή Κοινότητα.

Ο Σταθμός σήμερα φιλοξενεί 180 περίπου παιδιά και με τον τρόπο αυτό εξυπηρετεί μεγάλο αριθμό οικογενειών και ιδιαίτερα την εργαζόμενη μητέρα.

Στον Παιδοκομικό Σταθμό Δερύνειας στεγάζονται σήμερα τρία τμήματα προδημοτικής εκπαίδευσης καθώς και τρία τμήματα του Κοινοτικού Νηπιαγωγείου που φιλοξενούν μικρότερα παιδιά από τριών ετών και άνω.

Πέραν των πιο πάνω τμημάτων που λειτουργούν μέχρι τις 1:05 μ.μ., στο χώρο του Παιδοκομικού Σταθμού λειτουργούν και δύο απογευματινά τμήματα τα οποία εξυπηρετούν παιδιά εργαζομένων μητέρων μέχρι τις 5.μ.μ.το χειμώνα και 6 μ.μ. το καλοκαίρι.

Παιδική Λέσχη
Η Παιδική Λέσχη Δερύνειας, λειτουργεί καθημερινά καθ' όλη τη διάρκεια του χρόνου και φιλοξενεί παιδιά που φοιτούν στα Δημοτικά Σχολεία του Δήμου δίδοντας τους την ευκαιρία να αξιοποιούν εποικοδομητικά τον χρόνο τους τόσο κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς όσο και κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, εξυπηρετώντας με τον τρόπο αυτό τους εργαζόμενους γονείς.

Το πρόγραμμα της Παιδικής Λέσχης περιλαμβάνει, πέραν του προγράμματος υγιούς απασχόλησης, την μεταφορά από τα Δημοτικά Σχολεία, παροχή γεύματος και απογευματινού, προετοιμασία της κατ' οίκον εργασίας των παιδιών καθώς και προγεύματος κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.