Δημοτικό Χορευτικό Συγκρότημα

Δημοτικό Χορευτικό Συγκρότημα

Η Δερύνεια όπως και σε άλλους τομείς του πολιτισμού μπορεί να φημίζεται και για τη μεγάλη παράδοση που έχει στην καλλιέργεια της τέχνης του χορού. Από πάρα πολλά χρόνια πριν, σωματεία, οργανώσεις και άλλες ομάδες διατηρούσαν Χορευτικά Συγκροτήματα μετέχοντας σε διάφορες εκδηλώσεις, εορτασμούς και άλλες δραστηριότητες παρουσιάζοντας κυπριακούς, ελληνικούς και ξένους χορούς.

Με τη σύσταση του Δήμου Δερύνειας το 1994 δεν θα μπορούσε να απουσιάζει από τους στόχους του Δήμου η σύσταση Χορευτικού Συγκροτήματος.

Το σημερινό σχήμα που επανασυστάθηκε το 2008 έχει 70 μέλη όλων των ηλικιών και διατηρεί ομάδα ενηλίκων και παιδικό συγκρότημα με χοροδιδάσκαλους την Ιωάννα Μάρκου και Ανδρέα Παπαϊωάννου. Η διδασκαλία των χορών γίνεται κάθε Πέμπτη από τις 5:00μ.μ. μέχρι τις 10:00μ.μ. στην αίθουσα εκδηλώσεων του Γ' Δημοτικού Δερύνειας και διδάσκονται κυπριακοί και ελληνικοί χοροί.

Ανάμεσα στους βασικούς στόχους του Συγκροτήματος είναι η διατήρηση των λαϊκών παραδόσεων, των ηθών και εθίμων του τόπου μας, και η προβολή τους σε εκδηλώσεις και δραστηριότητες εντός και εκτός Δερύνειας, η ψυχαγωγία των μελών και η υγιής απασχόληση τους. Με τη βοήθεια του Δήμου, που στηρίζει όλες τις δραστηριότητες του Συγκροτήματος, έχουν δημιουργηθεί αυθεντικές κυπριακές και ελληνικές παραδοσιακές στολές ανεβάζοντας κατά πολύ το επίπεδο του Συγκροτήματος.

Το Συγκρότημα λαμβάνει μέρος σε εκδηλώσεις για τις εθνικές επετείους, στο φεστιβάλ φράουλας, στην καρναβαλίστικη παρέλαση του Δήμου Παραλιμνίου ενώ από μόνο του οργανώνει διάφορες εκδηλώσεις όπως το αφιέρωμα στους ανθρώπους της τρίτης ηλικίας του Δήμου, ενώ έχει καθιερώσει στον ετήσιο προγραμματισμό του δύο μεγάλες παραστάσεις. Την καλοκαιρινή που γίνεται στο Αμφιθέατρο του Δήμου και το παραδοσιακό γλέντι που γίνεται στην Πλατεία της Παναγίας ή στην Πλατεία του Λαογραφικού Μουσείου. Για το 2011 προγραμματίσθηκε επιπλέον η ανταλλαγή επισκέψεων με Δημοτικό Χορευτικό Συγκρότημα από την Ελλάδα.